Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, kultur och nöje i P4 Stockholm

Jonas grilldoktorn

Publicerat tisdag 12 juni 2012 kl 13.56
Tusen grader i glödbädden
(15 min)
1 av 2
I startgroparna för grillsommaren 2012.Foto:Sofie Tholerus
2 av 2
Jonas Borssén, med rätt att lära oss borsta av grillgallret medan det är varmt. Foto:Sofie Tholerus/SR

Finns det någon som kan grillning, ja då är det kocken och författaren Jonas Borssén! Han är gäst i Äntligen tisdag ett par veckor framåt och lär oss att grilla från grunden.

Och Jonas fick även vara med och utse vilken av er lyssnare som bidragit med godaste grillsåsen/smöret/marinaden.

Vinnare blev Jan Gustavsson som gav oss det här marinadreceptet!

½ dl sesamolja

½ dl koreansk soja (kinesisk, men INTE japansk)

4 st vitlöksklyftor

4 st torkade thai-peppar (chili)

2 st teskedar dijon-senap

Om du använder kinesisk soja, kan man behöva lite sötning med honung eller sirap.

Blandas ett par timmar innan den ska användas.

Lägg köttet (fläsk, lamm, nöt eller kyckling) på grillen utan att marinera eller krydda.

När köttet fått en grillyta, pensla på rikligt av såsen. Repetera på båda sidor.

Ingen annan kryddning är nödvändig.

Här nedan finns det fler smarriga recept från några av Äntligens lyssnare:

Kristinas mangosalsa:

1 pkt frusen (och tinad) mango

1 knippe vårlök

1 knippe mynta

1 röd chilifrukt

1 lime

olja och salt

Hacka vårlök, mynta och chilifrukt. Blanda alla ingredienser i en skål och pressa över lime. Häll på lite olja och blanda. Låt stå och dra en stund innan servering. Gott till grillade skaldjur.

Jennifers parmesansås

2 Vitlöksklyftor
2 dl Finriven lagrad parmesan
2 dl creme fraiche
1 rå äggula
1-2 tsk sambal oelek
salt

Blanda allt utom salt. Låt stå. Gärna över natten.
Smaka av med salt. Om den blir för tjock späd med grädde!

Michaels chimichurri

6,25 dl olivolja extra virgin

2,5 dl rödvinsvinäger

6,5 dl gul lök

 5 teskedar vitlök

2.5 dl persilja

5 tsk oregano

5 ml cayennepeppar

7,5 tsk salt

5 tsk svartpeppar

Blanda ihop alltsammans och låt det stå och dra 3-4 timmar i rumstemperatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".