Karolina Sparring.

Recept: Karolina Sparrings inkokta lax

Inkokt lax med ingefära och färska svenska sockerärtor

600 g laxfilé

200 g färska svenska sockerärtor

lag

1 liten purjolök eller 1 gullök

100 g färsk ingefära

1 ekologisk citron

1 msk äppelcidervinäger

3 dillstjälkar

ca 1 liter vatten

1 ½ msk salt

Gör såhär:

  1. Dela purjolöken på längden och skölj ordentligt, skär den sedan i mindre bitar.
  2. Skala och skiva ingefäran tunt och skär citronen i tunna skivor.
  3. Lägg alla ingredienser i en vid kastrull, häll på vatten och låt koka ihop ca 10 minuter. Smaka av lagen, kanske vill du tillsätta mer ingefära eller kanske salt.
  4. Dela under tiden laxen i 4 lika stora delar.
  5. Lägg ner laxen i kastrullen och låt sjuda ca 10 minuter, eller tills laxen är klar. Kolla gärna med digitaltermometer, den är perfekt vid 52 grader.
  6. Låt laxen svalna i lagen.
  7. Servera med lättkokta sockerärtor, kokt potatis och tjock rysk yoghurt.

Att köpa hem:

Lax

Sockerärtor

Ingefära

Färsk dill

Tjock rysk yoghurt

Potatis

I skafferiet:

Purjolök eller gullök

Citron

Äppelcidervinäger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".