Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, kultur och nöje i P4 Stockholm
Dagens förätt komponerad av Magnus Hansson.Foto: magnus Hansson

Recept: Halstrad gös med gurkgazpacho

Dagens recept är signerat Magnus Hansson som är akltuell som intitiativtagare till kokboken: gatans Mats En kokbok till förmån för hemlösa.

Halstrad Gös med gurkgazpacho & svenska klassiker

Per portion (Gös)

  • Gös 160 gram färsk gös
  • Dill ”efter smak”
  • 1,2,3 Lag 1 deciliter
  • Salt/Peppar ”efter smak”

Tillagning:

  1. Lägg gösen i 1,2,3 lagen i lagom skål och så att fiskköttet ligger i lagen. Låt stå i 1 tim.
  2. Hetta upp en stekpanna (RIKTIGT RYKANDE VARM) strö i lite havssalt i pannan och lägg därefter i gösen med skinnsidan mot saltet.
  3. Låt det steka så pass länge till dess att gösen når en temperatur av 40 grader.
  4. Ta bort stekpannan från värmekällan och vänd på gösen så att den får ligga och ”vila” i den varma stekpannan.
  5. Gösen är klar.

Per portion (Gurkgazpacho)

  • Gurka 1 gurka
  • Chili ½ röd chili
  • Kallpressad olja 1 matsked
  • Citronvatten 1 deciliter
  • Salt/Peppar ”efter smak”

Tillagning

  1. Skala gurkan och gröp ur kärnhuset.
  2. Finhacka chili och grovhacka den skalade gurkan.
  3. Fräs chili med lite kallpressad rapsolja
  4. Häll i den grovhackade gurkan och citronvatten.
  5. Låt koka 5 minuter och mixa sedan allt i en mixer.
  6. Gurkgazpacho är klar.(Sila av om du enbart vill servera saften från gurkan).

Per portion (Tillbehör)

  • Löjrom (Kalix) 1 matsked
  • Rödlök 1 matsked
  • Crème Fraiche 1 matsked
  • Rostad brödskiva 1 liten tunn skiva
  • Potatis 5 kulpotatisar
  1. a. Servera utan bröd och rätten blir glutenfri
  2. b. Servera utan Crème Fraiche och rätten blir laktosfri

(Att tänka på, handla EKOLOGISKT så långt man kan och till det vad plånboken klarar utav. Det ger dig bästa råvarorna och garanterat en insats för miljön).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".