Daniel Carlsson kör jämnt med Loeb

Daniel Carlsson ligger sjua i rally-VM,
men har hittat ett annat facit som trevlig beskrivning av sin säsongstart.
Jag har bara kört in en poäng mindre i märkes-VM än Sebastien Loeb, säger Carlsson.

Fransmannen Loeb är rallysportens gigant. Carlsson från Säffle har just gjort nystart på karriären.
-Jag ser de här två tävlingarna som början på de kommande sex-sju åren i min karriär, säger Carlsson.
Han har varit där förr, i början på något som ser bra och roligt ut.
Carlsson skrev fabrikskontrakt med Peugeot för ett par år sedan. Då lade fransmännen ner tävlingsverksamheten. Daniel Carlsson blev billös och då vinner man inga tävlingar.
I år kör han för ”Vice-Citroën”, Kronos-stallet som förra året hade just Sebastien Loeb bland förarna och gjorde honom till den förste världsmästare som vunnit titeln utan officiell fabriksbackning.

Loeb och Kronos körde fullt testprogram. Loeb kunde bilen utan och innan.

För Carlsson är det annorlunda. Han hade inte tävlat på ett halvår innan det svenska-VM-rallyt. Nu fick han ett kort test före Sverige-tävlingen och ägnade sedan själva tävlingen åt att komma till rätta med bilens uppförande och rallynoter på engelska.
Förr pratade kartläsaren i stolen bredvid alltid svenska. -Inför Norge (veckan efter det svenska VM-rallyt) bad jag att stallet skulle göra bilen lite mjukare, berättar Carlsson.

Det var inte rätt beslut. -Det är bara att konstatera - vi vallade bort oss.

Nästa VM-rally för svensken körs i Portugal om en månad. Då är det grus som gäller, inte snö. -Det blir en testdag inför Portugal, mer finns inte utrymme för, säger Carlsson.
Stallet är nöjt med att Carlsson levererar - svensken har tagit poäng i de båda tävlingar han kört. Ändå har han satsat med måtta. -Att köra av i rally är förödande, säger Carlsson.
Inte minst för karriären. Och det är den det handlar om nu, för Säffleföraren.
//TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista