"Jag sitter mest hemma och är tyst", berättar Julia för Magnus Uggla som fullkomligt H Ä P N A R över svaret, varpå han frågar om det verkligen är värt det ... Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
"Jag sitter mest hemma och är tyst", berättar Julia för Magnus Uggla som fullkomligt H Ä P N A R över svaret, varpå han frågar om det verkligen är värt det ... Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
#UgglaiP4

Julia Sporsén - en ny stjärna på den svenska operahimmeln

0:38 min

I pausen av premiären på Folkoperans uppsättning av Verdis La Traviata så viskade , enligt säkra källor, hennes namn överallt. Alla ville veta vem hon var, varför de inte sett henne tidigare och hur bra hon var. Nu är hon här, sopranen Julia Sporsén.

Skoltiden var tuffast  "Man sjunger kanske fem timmar om dagen och sen tränar man ju teater utöver det".

Lyssna på hela intervjun med Julia Sporsén här!

Magnus Uggla har varit och sett Folkoperans uppsättning av Verdis La Traviata. Där var det en person i uppsättningen som han föll pladask för, nämligen sopranen Julia Sporsén.

Men hon är fortfarande lite av en doldis. När Julia kliver in i studion erkänner Magnus Uggla som suttit djupt fascinerad kvällen innan i Folkoperans röda sammetsfåtölj att han aldrig skulle känt igen henne om han sett henne på tunnelbanan eller på stan. Något Julia känner igen. Alltså att inte bli igenkänd.

Hon berättar att hon till och med hört folk prata om hur bra hon är när hon suttit mitt emot de på tunnelbanan utan att de lagt märke till det. Men det passar henne bra.

- Det är ganska skönt att inte vara känd, säger Julia Sporsén i Uggla i P4.

Men har hon någon förebild undrar Magnus?

- Nja inte riktigt, men den bästa tenoren är Jonas Kaufman. Jag har aldrig haft någon idol. Det enda musikminne jag har från barndomen är när Carola vann Melodifestivalen med Främling, säger säger Julia Sporsén i Uggla i P4.

Nu spås hon själv en framtid som det nya stjärnskottet på operahimlen och det ställer krav på rösten.

- Att vara med i radio är inte det bästa för rösten om man är operasångare.

Så vad gör hon på dagarna då när hon inte tränar rösten eller står på scen och sjunger undrar Magnus och Emma.

- Jag sitter mest hemma och är tyst, berättar Julia för Magnus som fullkomligt H Ä P N A R över svaret, varpå han frågar om det verkligen är värt det ...

En operasångares mardröm

Vad gör man när rösten inte håller och hur förbereder sig ett operaproffs innan en föreställning för att undvika det där som inte får hända ... nämligen att rösten spricker!

"Jag måste alltid ha en viss nivå av nervositet".

Lyssna på HELA Magnus intervju med Julia Sporsén här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista