Magnus Uggla. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Magnus Uggla. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
#UgglaiP4

Uggla rasar mot tandhygienister

2:24 min

Magnus Uggla har en kluven relation till tandvården - själv har han en gång fått käften full med amalgam.

I Uggla i P4 ställde vi frågan till er som lyssnar - vem har varit med om den absolut värsta tandläkarstoryn!

Vad hände då - läs alla lyssnares skräckstorys i chatten!

Efter att ha läst det här finns det en risk att du aldrig mer vågar gå till tandläkaren.

I fredags undrade vi ju om ni ville höra av er med era ...

A B S O L U T - V Ä R S T A - T A N D L Ä K A R H I S T O R I E R

Puh ... och det kom ju som sagt in en del! Någon som klår någon av de här:


"Han hade dragit ut FEL tand!!!

"Hej
Det var på åttiotalet jag var i tjugofem års åldern och fick sjukt ont i en visdomstand och ringde akut till min tandläkare (jag har alltid haft tandläkarskräck)! Jag hade så ont att jag inte kunde arbeta så jag fick komma in till tandläkaren på morgonen. Med skräck i hela mig satte jag mig tillrätta i tandläkarstolen och de började proppa mig full med bedövning jag fick vänta en stund sen satte sig Tandläkaren jämte mig och började bända i min mun och plötsligt hör jag honom säga mer till sig själv: "oj jag det var visst fel tand".......han hade dragit ut fel tand!!! 😰 Jag tog mig gråtande därifrån och historien är verkligen inte slut här och jag hade många tandläkartrauma framför mig! Min tandläkarskräck blev inte bättre efter det här!"

ELISABETH


"Tandläkaren jagade mig när jag flydde över torget!"

"Redan när jag var barn och mina ”riktiga” tänder kom upptäckte man att jag inte skulle få plats med alla tänder, alltså skulle två kindtänder ut. En på varje sida. Jag var då inte rädd för att gå till tandläkaren men när första kindtanden drogs ut utan bedövning vände förstås allt. När det var dags för andra tanden rymde jag. Tandläkaren och sköterskan jagade mig när jag flydde över torget. Fick tag på mig och drog ut den andra tanden. Även då utan bedövning. Jag vågade aldrig berätta för någon vad som hänt men tandläkarskräcken satt som en smäck!

Många år senare gick jag till en otroligt mysig tandläkare som var specialiserad på människor med tandläkarskräck. Allt gick bra och jag tror han började slappna av lite och glömde det vi kommit överens om. Det var bl.a. att när jag behövde en paus var det bara att ta ut händer och instrument. Men när jag ville ha paus den här gången sa han ”bara lite till”. Det skulle han inte gjort eftersom jag slog ner honom med en rak höger, golvade honom. Stor munterhet utbröt hos tandsköterskan men min fine tandläkare bara reste sig, borstade av sig och konstaterade att det var hans eget fel. Lite pinsamt var det men jag fortsatte att gå hos honom ända tills att han tyvärr flyttade från Stockholm. (Nä, det var p.g.a. kärlek och inte mig han flyttade…)

Numera sövs jag när jag behöver få tänderna åtgärdade. Det är svindyrt men som tur är har jag starka tänder så jag behöver inte gå så ofta.

Hälsningar från Annika (som inte gick till tandläkaren på 1800-talet utan faktiskt bara är några år yngre än Magnus)"

ANNIKA


"Jag orsakade brand hos tandläkaren"

"Hej!

Min relation till tandläkaren började när jag var i 5-6 årsåldern då bet jag honom i fingret. Tvång av munöppning och dylikt relaterade till enorm rädsla och aggressivitet 😁 - fast jag egentligen bara var rädd.

Så jag har blivit portad hos en tandläkare, orsakat brand hos en annan tandläkare - ni vet den där lågan som de värmde spegeln i slog jag ner och det blev ett stort brännmärken i golvet .... Ja listan är lång av händelser men nu har jag faktiskt, tycker jag själv, blivit vuxen och fyllt 47 år. Så nu gapar jag, låter alla grejer vara kvar i munnen och är mänsklig 😉. Men jag måste säga att bedövning är ett måste för mig och att de är riktigt bra nu för tiden 👍🏻

😊 mvh ANNELIE


"Tandläkaren och sköterskan var helt fläckiga av blodstänk"

"Hej på er!
Jo för några år sedan gick jag till tandläkaren på Folktandvården i Uppsala för att dra ut en visdomstand i underkäken.
Jag fick veta att det skulle ta typ en kvart men oj va fel tandläkaren hade.
En och en halv timme senare låg jag fortfarande gapandes i stolen helt skräckslagen. Det visade sig att tandens rötter var krökta så tanden gick inte bara att dra ut. Tandläkaren borrade bort en massa käkben, hackade, drog och hade sig.
När tanden till slut äntligen avlägsnats var jag helt slut i käkarna, skakade som ett asplöv och hade sjukt ont. Tandläkaren och sköterskan var helt fläckiga av blodstänk och de var också helt chockade. Det såg ut som att de varit med i Motorsågsmassaken.
Tack för ett bra program!"

NANNA-ELISA


"Tandläkaren skällde ut mig!

"Jag råkade ut för en sadisttandläkare när jag var ca 12 år, han skällde ut mig för att jag hade så många hål
sen satte han igång att laga alla på en gång utan bedövning.
När jag låg I stolen och skakade av smärta så skrek han - LIGG STILL!!
Det var på den gamla goda tiden 1970-71 då fick man bara tiga och lida"

LAILA¨


(Redaktionens anmärkning)

OBS! För att inte skrämma upp er helt! Självklart ska man gå till tandläkaren om har problem och hål eller andra åkommor som påverkar det vi har i munnen.

Här är ett mejl från en lyssnare som kallar sig TANDLÄKAREN som bad att få ge lite klarhet!


"Hej på er. Vill försöka ge lite klarhet."

I munnen finns 2 huvudsakliga infektionsskukdommar Karies (hål i tänderna) och Parodontit (tandlossning). Till båda finns behandling och förebyggande åtgärder.

Under den era som Uggla talar om när tandläkaren gör allt så belyses oftast inte tandlossning så mycket. Då tycker man det är helt naturligt att tänderna blir lösa och behöver tas bort.

Sen kommer tandhygienisten och hen "tar bort lite tandsten" i folkmun. Tandsten är kopplat till tandlossning och är en riskfaktor men är inte i sig någon sjukdom.

Nu när båda sjukdomarna belyses så mycket som de borde på de flesta ställena kan vissa behöva en mer omfattande tandlossningsbehandling. Den kan innehålla flera besök till tandhygienist och kosta flera tusen (på samma sätt som Karies gjort i alla tider).

Sen jämför folk vad de gjort hos tandvården och två som båda anser att de gjort en undersökning och tagit bort tandsten kan fått en sluträkning på allt från 600kr till 3000kr.

Vi i tandvården behöver bli bättre på flera saker men bl.a. att skilja på "lite tandsten" och tandlossning när vi kommunicerar med patienterna.
Tala om vad vi rekomenderar för behandling och vad det kommer att kosta.

Sen är det alltid ni patienter som bestämmer om ni vill ha behandlingen eller inte.

MVH // Tandläkaren


Tack för alla era mejl och kommentarer. Hann du inte delta i livechatten?

Hör av dig till oss på mejl eller tagga oss på sociala medier!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista