I programmet fick lyssnarna får passa på att fråga vår proffspanel om vilka skrönor och vandringssägner som stämmer och vilka som är rena skrönor.  I panelen: huspsykologen Anna Bennich-Karlstedt och journalisten och författaren Jack Werner! Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
I programmet fick lyssnarna får passa på att fråga vår proffspanel om vilka skrönor och vandringssägner som stämmer och vilka som är rena skrönor.
#TalkshowiP4

Är det så eller är allt bara HITTEPÅ?

1:27 min

Barnkalas med limousine och ponnyridning och inhyrda clowner - ÄR DET SÅ eller är allt bara HITTEPÅ?

Vilka vandringssägner har du hört som du vill att vi ska ta hål på!?

I studion tar vi hjälp av två experter som tar sig an allt från gamla "Råttan i Pizzan-skrönor" till moderna historier om dyra barnkalas!

Läs lyssnarnas alla bidrag med vandringssägner HÄR!

Ronnie: Välkomna in i chatten!

I dag börjar vi med att fråga er om era BÄSTA KNEP på hur man gör för att leva riktigt länge!

Har du ett så skriv till oss här eller mejla på uggla@sverigesradio.se och pssst glöm inte skriva ditt telefonnummer om du vill bli uppringd! NU KÖR VI!

13:09, 20 November 2015

Veronica, Trollhättan: För att leva länge är mitt bästa tips att omge sig med de man tycker om och leva livet fullt ut. Eller så gör jag som Grynet och "skiter i allt" så får det går som det går helt enkelt. Kram Veronica i Trollhättan

13:11, 20 November 2015


Psssst här är NÄSTAN bilden på Elin och Elsa som jag inte fick lägga ut egentligen men nu passar vi på eller hur ... fast det är bara Elsa på bilden. Jag är en snäll webbexpert ;)

Psssst här är NÄSTAN bilden på Elin och Elsa som jag inte fick lägga ut egentligen men nu passar vi på eller hur ... fast det är bara Elsa på bilden. Jag är en snäll webbexpert ;)

13:13, 20 November 2015


På allmän begäran ändå ... den omtalade hundbilden på Elin Ek och Elsa Gellermark som egentligen inte alls gillar att spexa på bild. =) Visst var det värt att lägga ut den?

På allmän begäran ändå ... den omtalade hundbilden på Elin Ek och Elsa Gellermark som egentligen inte alls gillar att spexa på bild. =) Visst var det värt att lägga ut den?

13:17, 20 November 2015

Ronnie: Då drar vi igång vår första lyssnarfråga av två i det här programmet!

Är du en av de som vill bli 100 år! Hur gör du för att nå ditt mål?

Har du några coola strategier som du vill dela med dig av till oss - berätta!

13:40, 20 November 2015

Solveig Taubert : Jag tror att man får ett långt och friskt liv om mam tränar och äter hälsosamt förstås. Annat som är väldigt viktigt är goda relationer, till sin partner, barn osv. Att ha en inspirerande hobby. Jag lever ett oerhört privilegierat liv. Bor i Sverige Stockholmstrakten på somrarna och på Cypern på vintern (just nu sol och 25 grader varmt) . Tränar, läser mycket, äter god och nyttig mat, målar akvarell och har en underbar man och en gullig vuxen son.

13:40, 20 November 2015

Ronnie: Tack för dina goda råd Solveig!

13:41, 20 November 2015

Ronnie: Ni är många som mejlar och skriver om att det bästa sättet att må bra är att stressa lite, ta det lugnt och omge sig med när aoch kära. Men hur tusan gör man om man inte har alla de där privilegierna?

Har du en vän eller bekant kanske släkting som levt länge länge ändå utan att ha möjligheten att ha det så?

Hur gjorde hen? Berätta för oss!

13:42, 20 November 2015

DA: Utlopp för sin kreativitet måste väl gälla för uppfinnare innovatörer och entreprenörer också. Att vara kreativ och förverkliga.

13:47, 20 November 2015

Osynliggjord i åratal: Hejsan för att leva länge måste vi börja med att synliggöra alla människor. Klyschigt, men här finns inga blå punkter utan pendlar mellan gråsvarta delen av skalan. Utmattning är inget man ska drabbas av för då slängs man ut ur systemet och har inga rättigheter att komma till en normal vardag. I detta förhållandevis lilla land få inte alla med sjukdom hjälp utan här gäller hög röst, nätverk kontakter hos högre makt och liknande påfund. Hur kan det ha blivit så osynligt med utförsäkrades situation i rättsosäkert system? Media verkar ha blivit för fin för att ta tag i upprättelse för denna grupp som inte har kraft att hitta vägar till att leva bara lite normalt. Vi kräver inte mer än så. Elin Ek med blick för människors utsatthet kan väl ta upp ämnet i Karlavagnen.

13:49, 20 November 2015


Bi Puranen, forskare vid Institutet för Framtidsstudier och generalsekreterare för World Values Survey gestikulerar när hon svarar på Elins svåra frågor om hur de blå punkterna funkar!

Bi Puranen, forskare vid Institutet för Framtidsstudier och generalsekreterare för World Values Survey gestikulerar när hon svarar på Elins svåra frågor om hur de blå punkterna funkar!

13:50, 20 November 2015

Annika: Hej! Jag vet inte om man lever längre men om man försöker leva i harmoni med sig själv och omvärlden så mår man åtminstone bättre den tid man lever. Det är inte lätt men försök behandla andra som du själv vill bli behandlad. Att lyssna till andras problem är ett privilegium, någon väljer att dela med just dig. Jag brukar tänka på den ”dikten” när det känns hårt. Och den passar väl bra in idag med tanke på alla terroristattacker, krig och människor på flykt. Jag vet inte vem som skrivit detta och dikten är ursprungligen på engelska, tror jag, men i fri översättning: I år har vi verkligen fått lära oss att livet inte handlar om att vänta ut stormen Livet handlar om att lära sig dansa i regnet Var vänligare än nödvändigt mot alla du möter För alla utkämpar sin egen strid Trevlig helg!

13:53, 20 November 2015

Ronnie: KORT KOMMENTAR FRÅN MODERATOR.

De "blå punkterna" som Elin Ek pratar om handlar ju om att folk på vissa ställen i världen är friskare och lever länge och ibland till och med över 100 årsfödelsedagen.

Men alla vill inte leva för alltid. Just nu pratar vi med Birgitta Granberg som snart fyller 92 och tycker tvärtom - att hon har levt klart.

Finns det någon som känner igen sig i det?

13:58, 20 November 2015

Ronnie: DAGS FÖR NYTT ÄMNE NU I PROGRAMMET!

Vilka vandringssägner har du hört som du vill att vi ska ta hål på!? Vi har två superexperter med oss i studion som är redo att GÅ PÅ DJUPET och analysera allt vad moderna skrönor heter!

VILKA SKRÖNOR KÄNNER DU TILL - HÖR AV DIG OCH BERÄTTA!

14:05, 20 November 2015

Ronnie: Att det finns träpålar i vattnet vid badplatser är något som Elin Ek uppfattar som vandringssägen - en annan som hon är nyfiken på är den här med att barnkalas kanske inte är dyra som föräldrar pratar om eller tror - vad stämmer egentligen?

Vi har journalisten och författaren Jack Werer med oss i studion som panelmedlem som är redo att ta sig an era vandringssägner tillsammans med huspsykologen Anna Bennich-Karlstedt!

14:09, 20 November 2015


Barnkalas med limousine och ponnyridning och inhyrda clowner - ÄR DET SÅ ELLER HITTEPÅ? Passa på att fråga vår proffspanel om vilka skrönor och vandringssägner som stämmer och inte stämmer! I panelen huspsykologen Anna Bennich-Karlstedt och journalisten och författaren Jack Werner!

Barnkalas med limousine och ponnyridning och inhyrda clowner - ÄR DET SÅ ELLER HITTEPÅ? Passa på att fråga vår proffspanel om vilka skrönor och vandringssägner som stämmer och inte stämmer! I panelen huspsykologen Anna Bennich-Karlstedt och journalisten och författaren Jack Werner!

14:16, 20 November 2015

Patrik: Hej. En vandringssägen som delades runt helt okontrollerat för något år sedan är den om ett barn som försvann från sina föräldrar på ett stort varuhus i Stockholm (IKEA). Portarna stängdes snabbt när det framkom att barnet var borta. Efter en stunds kollektivt letande runtom i varuhuset hittades sedan barnet i ett av toalettutrymmena. Skräcken i det hela var då att barnet hade blivit avrakad allt sitt hår och förövaren var som bortblåst. Känner ni igen denna? Fick någon någonsin denna bekräftad? Mvh

14:17, 20 November 2015

Nina: Hej! Det stämmer till viss del. Idag är det kalas på lekland, i badhus, bowling m.m. Dessutom är det inte någon som köper en present under 150kr längre. Så jag förstår om föräldrar inte har råd att barnen GÅR på kalas eller kan ha kalas. Jag har barn som är 7 o 9 år men vi har alltid haft hemma och det har gått bra.  Hälsningar

14:18, 20 November 2015

Paula, Sthlm: Hej. Tyvärr är det så där jag bor, i invandrarförort i södra Sthlm (för att visa på att det inte är det "finare" Sthlm det gäller), att presenterna kostar i princip alltid runt eller över 100 kr. Och många kalas är temakalas, på lekland, bowlingpalats osv. Så myten stämmer, enligt mig.

14:18, 20 November 2015

Farmor Ewa.: Hej, Jag är farmor till några barnbarn i kalasåldern, 5 och 8 år. Det stämmer verkligen, tyvärr. Kalasen ska idag helst vara på t ex Paintball, bowlinghallar, lekland, djurparker m.m. Där bjuds det dessutom på at och fika. Presenterna ligger tyvärr ofta på 150 kr. Jag vet att det tyvärr är många familjer som inte har råd med detta och heller inte med så dyra presenter. Det är också mycket kalas, mina barnbarn är ibland iväg flera gånger på en månad.

14:19, 20 November 2015

Ronnie: SPÄNNANDE! Ni är många som vittnar om att dyra barnkalas är ypperlig sanning - men Jack Werner är kritisk. Att du som lysnar nu och hör av dig och bekräftar sägnen beror på att du just hört den och därför hör av dig menar han.

Så då undrar jag nu - vilka ANDRA VANDRINGSSÄGNER har du hört som du vill att vi tar upp?

14:21, 20 November 2015

Ronnie: Hej igen! Ni är flera som har mejlat och kommenterat detta om att spetsade pålar i badvattnet nära badplatser har bäring. Och ja - det stämmer - vill du läsa mer om detta kan du lyssna på inslaget som P4 Kalmar gjorde i fjol där Anna Pettersson från Tingsryd hittade en påle i Bergsundasjön i Växjö.

14:24, 20 November 2015

Lena i Enskede: ​Hej, I håller helt med om att kalas på lekland ökat vilket dyrt om man ordnar bara för ett barn men även kostar en del om man går ihop flera då hela klassen på minst 25 barn bjuds. Presenter kostar snarare 100:- än 50:- enligt min erfarenhet. Har ett exempel där en 7 åring som bjöd alla i klassen till fritidslokalen och där de inte ville ha presenter. Om man ville kunde pengar istället skänkas till välgörenhet. Dock inte alla barn som är mogna för att skippa presenter....En annan positiv trend är att när flera barn har kalas tillsammans för hela klassen är att de skriver "gå gärna ihop flera och köp present för att minska paketskörden"

14:25, 20 November 2015

Britt-Marie: Det stämmer absolut! Redan när mina barn var små (Nu 25-28 år)så var det McDonalds-kalas, Go-Cart racing Ponnyridning med mera. Personligen ääälskar jag detta med tema, gjorde egna Agent- Prinsess- Turtles- Idol-kalas, och det var på 90-talet. Nuförtiden finns det massor av internetsidor med kalasprylar i färg och med teman.

14:26, 20 November 2015

Eliza (Lärare f-6): Hej! Jag är lärare (just nu mammaledig). I min förra förskoleklass hade vi 42 elever, så jag hörde ju om många kalas. Det som skiljerdagens kalas från när jag var liten är att de flestakan inte ha kalaset hemma utan får hyra ställen som kostar. Ett 2 timmars kalas på Leos lekland är väldigt vanligt och kostar 3000 kr. En annan sak är presenter. Idag får du ingen vettig leksak för 50 kr så de flesta köper för 100 kr, tänk vad det blir på ett år om ett barn blir bjuden på 40 kalas. Jag håller dock med om att det är en myt om ponnyridning och liknande.

14:27, 20 November 2015

Moster Marie: En sägen som har förekommit i Uppsala sedan många år är att någon gick in i en affär med cykeln, det stämmer, det var min systerdotter som var personligassistent. De skulle gå in i affären,"brukaren åkte rullstol själv", systerdottern cycklade och glömde lämna cyckeln utanför affären.

14:35, 20 November 2015

Ronnie: Tack för att ni hör av er! Otroligt bäst ni är som delar med er av alla dessa storys! FORTSÄTT! Och vill du bli uppringd - så mejla ditt nummer till oss på uggla@sverigesradio.se =D

14:39, 20 November 2015

Ronnie: När hände det här med cykeln Moster Marie? Och har du fått höra den själv av andra på omvägar?

14:42, 20 November 2015

Maggie : Hejsan, Instämmer med tidigare inskick ang att barnkalasen håller på att spåra ur. Vår dotter går i 3:an och är bjuden på ridkalas, badkalas, leklandskalas, pic n paint kalas (måla keramik) m.m Oftast blir det då antingen killarna eller tjejerna i klassen som bjuds och några som aldrig kan vara med då föräldrarna inte har bil och kan skjutsa. Än så länge har vi haft hela klassen på kalas ute i trädgård eller gympasalen där de går i skola så alla kan vara med. Då får man även som förälder lite koll på alla barnen i klassen �� Senaste kalaset blev extra lyckat sent i oktober då alla barn fick ta med ficklampa och vi hade spök-tema i skogen bakom huset och massor med ljus och marschaller. Avslutning med spökhistorier där alla satt tysta som ljus … Många förvånade föräldrar som hämtade där. Kostar inte skjortan men tid och engagemang. Hejar!

14:44, 20 November 2015

Jonas: Jag har en nära vän som var fastighetsskötare i slutet av 80-talet och där fanns en uppbruten parkett och de odlade grönsaker. Jag har läst en intervju med en skådespelare från Criminal minds som sa att de otroliga fallen de har i tv-serien, det är bara toppen av isberget, verkligheten slår sagan flera gånger om. Skådespelaren var rädd för mänskligheten.

14:46, 20 November 2015

Andreas: Min pappa arbetade som vaktmästare i Örebro på 80-talet och jag minns att han berättade att han hade sett att några invandrade hade brutit upp parketten och odlade grönsaker inomhus. Han skulle byta ut en diskmaskin i deras lägenhet då han upptäckte det. Dom fick flytta.

14:48, 20 November 2015

Anki: Hej! Brevbärare som sitter i en gul bil och lyssnar på allt ni säger ;) Är ensamstående med två barn och bor i en trea! Hade ett barnkalas med 14 barn hemma en gång!!! Typ värsta magsåret efter det puuh! Så för mig är det mycket lättare med busland, badland m.m....speciellt nu när barnen går i skolklass med 22 klasskamrater! Ja visst dyrare men ingen möjlighet att ha det hemma! Trevlig helg Anki

14:49, 20 November 2015

Ronnie: Hej alla! Innan vi slutar för i dag så vill jag bara påminna om att liksom Jack Wener nämnde tidigare så behöver inte allt som sägs vara sant vara sant ... hänger ni med. Allt har säkert hänt någon gång men det betyder inte att det ALLTID inträffar. Vi måste fortsätta tänka på att samlade anekdoter är inte bevisföring!

14:52, 20 November 2015

Ronnie: Var kritisk och ta allt du läser på nätet med inte bara en liten nypa salt utan med ett par stora skopor salt! KÄLLKRITIK kära vänner är A och O! Se detta flöde som vår alldeles egna i realtid konstruerade vandringssägensamling!

14:55, 20 November 2015

Ronnie: TACK FÖR I DAG!

Hittade du hit försent går det som vanligt bra att mejla på uggla@sverigesradio.se .

Ni är också varmt välmkomna att fortsätta diskussionen på vår Facebooksida TALKSHOW I P4!

Nu ska vi klippa podden så att programmet går att lyssna på för evigt! Bra va =) Och tack till alla som hört av sig och skrivit att det var en bra show!

Nu tar vi helg med gott samvete!

14:57, 20 November 2015

I programmet fick lyssnarna får passa på att fråga vår proffspanel om vilka skrönor och vandringssägner som stämmer och vilka som är rena skrönor.

I panelen: huspsykologen Anna Bennich-Karlstedt och journalisten och författaren Jack Werner!


Du kan som vanligt höra av dig till programmet på följande sätt!

Skriv till oss i kommentarsfältet eller delta i chatten!

Mejla - vi kör på samma adress som alltid - uggla@sverigesradio.se 

Häng med andra talkshowlysssnare på vår Facebooksida - Talkshow i P4

Hashtagga oss i sociala medier - #Talkshowip4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista