DISKUSSION

Richard Holm: Yttrandefrihet under ansvar

Jag uppfattar att det finns en trend i riktning mot naiv ansvarsfrånsägelse, såsom den förlåtande synen domstolen har mot individer som saknar kunskaper för sitt ansvarstagande. 
   Så inleder Richard Holm sitt inlägg i Medieormen som handlar om yttrandefriheten.

Jag uppfattar att det finns en trend i riktning mot naiv ansvarsfrånsägelse, såsom den förlåtande synen domstolen har mot individer som saknar kunskaper för sitt ansvarstagande. En fastighetsägare i M-ö struntade i fastighetsskatterna eftersom han inget visste om detta. Domstolen i Lund förlät med endast dagsböter. En annan med kunskaperna som ändå negligerar på samma sätt får ett hårdare straff. Av detta förstår jag att kunskap är en dimension som står i centrum för både agerande och bedömning.

När det gäller yttrandefriheten och att representera någon annans yttrande genom att ta stöd av grundlagen, anser jag att man ska ha godkända kunskaper om berörda lagar, så att man bättre kan bedöma vad man representerar. Att bara tro att man kan använda sig av lagar är alltså inte tillräckligt. Man måste också veta vad de står för, annars missbrukas lagligt skydd på olika sätt med naiva bortförklaringar.
   Att kräva en godkänd utbildning på den representerande utgivaren av information är alltså inte orimligt, och visst kan vi skapa denna utbildning speciellt för de som vill representera information via annan upphovsman såsom utgivare.
   I de tre, ansvarsmodellen, verksamhetsmodellen och ändamålsmodellen anser jag att man saknar en kunskapssyn för att fastställa lägsta samvete-nivå för yttrandefrihet.

Vitsen med att formalisera generella lagar är ju att förenkla förståelsen för hur man ska hantera sitt speciella fall av ett yttrande. Då är det heller inte orimligt att kunskaper om yttranden också följer med hanteringen av rättighet kontra skyldighet. Genom att ställa krav på lägsta kunskapsnivå för grundlagsskyddat yttrande såsom via representation, kommer vi sannolikt eliminera många tveksamma situationer.

Richard Holm, Trollhättan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista