DISKUSSION

Peter Ahlm: "Vart tog e-demokratin vägen?"

Med internet inser vi nu att vi befinner oss i en alltmer digitaliserad värld. Volymen, tillgänglighet och hastigheten på info-processerna har ökat så pass att vi skönjer dramatiska strukturomvandlingar. Det upplevs så omtumlande att vi talar om ett paradigmskifte!
   Detta menar medieentreprenören Peter Ahlm.

Vi som läste Marshall McLuhan på 1960-talet, Alvin Toffler på 1970-talet, John Naisbitt på 190-talet, Nicholas Negroponte på 1990-talet och slutligen Manuel Castells på 2000-talet vet att nya möjligheter att kommunicera förändrar samhällets info-processer och därmed samhällets kultur, politik, näringsliv etc.

Problemet i denna utveckling är de gamla strukturerna som bromsar själva utvecklingen. Det handlar om människor som har sin utbildning och överlevnad i en struktur för att sedan inse att den inte gäller längre. Vår demokrati lever med strukturer från 1800-talet.
   Vart tog e-demokratin vägen? Vår utbildning med Jan Björklund i spetsen styr oss tillbaka till en litterat strukturerad läroplan och värderingsmodell från 1800-talet! Varför ska unga studenter skaffa sig en studentbostad i Stockholm och stora lån för att lyssna på en halvtaskig föreläsare i ett ämne när studenten kan lyssna på den bästa om och om igen tills han/hon har förstått vad föreläsaren menar?

Det är algoritmer som avgör min köp/sälj beslut på alla världens börser, inte en diffus "rådgivare" på ett bankkontor. Vår hälsovård och sjukhus är fortfarande byggda och strukturerade enligt industrins mekaniska strukturer från början av 1900-talet där mycket faller mellan sjuksängarna. Vi har inte fått bukt på det ännu. November 2010 kom nyheten att man ska skapa en gemensam databas som gör att patientens journal finns tillgänglig varsom helst i Sverige!
   Ska innovatörer, entreprenörer kunna verka så måste vi ha ett socialt skyddsnät som får folk att släppa greppet om gamla strukturer.

Peter Ahlm

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".