BLOGG

Sveriges Radio öppnar Radioleaks

Sveriges Radio kommer inom kort att öppna . Det är en tjänst som gör det möjligt att digitalt överlämna känslig information på ett säkert sätt. En tjänst som är till för våra lyssnare – medborgarna – vårt allra största och viktigaste kontaktnät.
  Jesper Lindau, reporter och producent på Sveriges Radios Ekoredaktion, är en av hjärnorna bakom Radioleaks. Här på Medieormen skriver han om den nya satsningen.

Radioleaks ska för en medborgare göra det möjligt att digitalt överlämna känslig information på ett säkert sätt. Radioleaks formas som en säker krypterad tjänst där information enbart kommer att kunna läsas av en mycket liten grupp undersökande journalister på Sveriges Radio. Radioleaks gör det möjligt för en källa att lämna information och vara anonym. Källan kan också välja att på ett säkert sätt lämna information som gör det möjligt för oss att ha kontakt. Sveriges Radio tar källskyddet på allvar och kommer inte att avslöja identiteten på någon källa som väljer att ge oss information.

Det är i grunden enkelt och kanske inte så revolutionerande som man kan tro. Det nya med Radioleaks är att det skapar en möjlighet för medborgarna att på ett än säkrare sätt kunna lämna information till oss digitalt. Men det är egentligen en modernare variant av det vi alltid gjort, förlitat oss på våra lyssnare för att få tips och information som är viktigt för hela samhället. Det är en moderniseraing av ett gammalt hederligt sätt att arbeta som journalist, skaffa källor som sitter inne med viktig information för ett större antal medborgare. Det är som en moderniserad tipstelefon, en telefon som så klart ger mycket större möjligheter att på ett säkert sätt lämna information i form av dokument och material.

Radioleaks är ett sätt för oss på Sveriges Radio att bredda och sätta kraft i vår "överenskommelse" med lyssnarna. Det är i grunden lyssnarna vi arbetar för. Lyssnarna kan, om man tar beslutet, bli en källa, som aktivt deltar i arbetet med att beskriva den värld vi lever i. Lyssnarna kan ta aktiv del i arbetet med att avslöja missförhållanden och lyssnarna kan ge oss underlag för att sätta igång viktiga debatter.

Wikileaks har påverkat maktförhållandena i världen. Den sfär av sekretess, som för organisationer och företag länge varit självklar, är inte längre så självklar. Oavsett vad man tycker och tänker om Wikileaks sätt att agera, så har dom förändrat det offentliga rummet. Nu växer ett flertal andra läcko-sajter fram. Al Jazeera öppnade i januari sin "Al Jazeera Transparency Unit" och i början på veckan blev rapporteringen om deras "Palestine papers" en viktig och uppmärksammmad nyhet, även i Sveriges Radios sändningar. New York Times funderar i samma banor. Och snart kommer Radioleaks.

Men Radioleaks är inte Wikileaks. Namnet Radioleaks sticker så klart ut, men Radioleaks handlar inte om att ta emot material, granska det, med syftet att enbart publicera det och bryta ny offentlighet, som Wikileaks. Radioleaks är en utvidgad och moderniserad form av en verksamhet som redan finns, att tipsa. Materialet ska bearbetas av journalister och bedömas av reportrar, deskar och ansvariga utgivare, för att skapa journalistik. Journalistik som innan publicering på sedvanligt vis kommer att granskas och bedömas efter de publicistiska principer vi redan jobbar efter.

Möjligen blir det så att Radioleaks leder till att mer material kommer att publiceras om det är en publicering som har sitt ursprung från Radioleaks. Men även fortsättningsvis kommer allt som publiceras att bearbetas och bedömas efter våra publicistiska principer.
   Radioleaks är också till för att berätta om det lokala samhället. Radioleaks syfte är inte enbart att blottlägga globala krig eller multinationella företag. Radioleaks är i grunden till för alla. Radioleaks kommer så klart att kunna användas av källor som har information av nationell eller internationell betydelse, men det är viktigt att poängtera att detta även är en tjänst för medborgare i en kommun eller region som har information som är helt avgörande för grannarna.

Det är crowdsourcing i praktiken, men med journalisten som aktiv aktör, inte passiv övervakare av interaktivitet där lyssnarna bygger sina rum och blir del av nya informationsflöden, som Twitter och Facebook. I Radioleaks är journalisten en aktiv spelare som utvidgar och aktivt kommer i kontakt med Sveriges radios viktigaste kontaktnät, lyssnarna.
   Som programdirektör Björn Löfdahl säger: "Att ta beslut om att överlämna information, att bli en källa, att vara en whistleblower, det är inte ett lätt beslut. Med skapandet av Radioleaks vill vi dock säga att Sveriges Radio är redo att ta emot materialet."

Jesper Lindau

Läs vad andra skriver om Radioleaks:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista