Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mats Åkerlund om Norges beslut att släcka FM-nätet

Publicerat måndag 7 februari 2011 kl 15.03

Förra veckans största radionyhet i Europa var utan tvekan den norska majoritetsregeringens förslag att stänga av FM-sändarna i Norge. Även om det inte vara en megabomb hon släppte, den norska kulturministern Aniken Huitfeldt, så visade den norska regeringen handlingskraft inom radioområdet.
   Hur påverkars då radiobranschen i övriga Europa? Helt klart är att diskussionen om FM:s livslängd kommer att ta ny fart, vad som händer i praktiken får vi se inom de närmaste åren. Detta skriver Sveriges Radios Mats Åkerlund i ett inlägg på Medieormen.

Diskussionen om att stänga av FM och ersätta de analoga radiosändningarna med någon variant av digital markburen radio har pågått många år. Frågan om huruvida radion är och kommer att bli digitaliserad är lite knepig. Radios produktionsapparat är digitaliserad, radions finns i allra högsta grad i en digital miljon via internet i mobiler och datorer. MEN, radions marksändningar, låt oss kalla det vanlig radio, är fortfarande analoga och det är där den största gruppen lyssnare fortfarande finns.
   Radiobranschen är ganska överens om att broadcasting, alltså marksändning, kommer att vara viktig många år än. Lika viktig, vill jag påstå, är möjligheten att nå ut med radio via internet. Det är där den mest spännande utvecklingen kommer att ske. Men likt förbaskat så är broadcasting störst och starkast och kommer att vara det under flera år.

Om man delar den uppfattningen, att broadcasting fortfarande är viktig, så återstår frågan om det räcker med FM eller inte. De flesta som satt sig in i frågan ser klara fördelar med en digitalisering av radions marknät. Varför skulle radion förbli analog till viss del? Hur man än räknar blir ett digitalt marknät mycket billigare per kanal och det finns utrymme för ytterligare kanaler, inte minst nationellt. Och att bara hänga på tv:s distribution låter sig inte göras så lätt, radion är till skillnad från tv väldigt mobil.
   Den stora frågan har då snarare varit: Hur ska radion, som kommersiellt är en ganska liten sektor, men har mycket stort genomslag hos publiken, kunna genomföra en digitalisering? 

Många, däribland Sveriges Radio, har sänt på försök sedan mitten av 1990-talet, det är över 15 år sedan. Men något genomslag har det inte blivit, branschen har stått inför ett slags hönan och ägget problem.
   Vad som framstår som allt klarare är dock att radiobranschen, eller säg samhället, inte klarar av att bekosta både ett analogt och digitalt marknät för radio parallellt. Tidigare har flera ledande politiker i Sverige sagt till branschen att "det är väl bara att göra en nystart av digitalradion, så får vi se vad marknaden säger."
   Jag tror att det nu hålller på att växa en insikt om att vi måste välja, antingen digitaliserar vi radions marknät fullt ut och stänger av FM enligt en genomtänkt plan eller också får vi strunta i allt vad digitalradio heter.
   Det valet har nu den norska regeringen gjort tillsammans med radiobranschen. Jag pratade i fredags med Ole Jörgen Torvmark, vd i Digitalradio Norge, den norska paraplyorganisationen för digital radio. 
   – Det är ett skarpt beslut, sa han. FM kommer att stängas av.

Och läser man det finstilta i den norska Stortingsmeldingen så är man beredd att hålla med. Regeringen har formulerat tre krav som absolut måste uppfyllas för en avstängning 2017. De handlar om digitalradions täckningskrav, hur många som ska kunna ta emot signalen och om att det ska finnas ett mervärde i utbudet i förhållande till FM. Det är krav regeringen inte kompromissar om.
   Sedan finns det två andra som kan försena släckningen till 2019. Dessa säger att bilradiolyssningen ska vara i ordning och att minst hälften av norrmännen ska lyssna på radio digitalt varje dag. Men de senare kraven kan bara försena avstängningen i två år. Så antingen 2017 eller 2019 ska FM-epoken vara över i Norge, om inte en eventuell ny regering efter nästa val ändrar förutsättningarna. Regeringen argumenterar också för nödvändigheten av ett skarpt beslut – vi måste ge både radiobranschen och invånarna ett rakt, tydligt besked, säger man.
   Så kanske redan 2017 kommer det inte att gå att lyssna på NRK och de privata kanalerna om man tar bilen från västra Värmland och kör till Oslo.

Det här väcker naturligtvis några frågor:

  • Blir Norge först i Europa att stänga av? Kanske, kanske inte. I Storbritannien har man tidigare satt 2015 som ett avstängningsdatum. Men det norska beslutet, om än med lång framförhållning, känns mer definitivt.
  • Vad händer i övriga Europa? Tyskland har beslutat att starta nationella sändningar med DAB+, dvs den modernare varianten av digital radio. I Frankrike väntar premiärministern på en rapport som ska komma i vår och där möjligheterna för att bygga ut digitalradio i Frankrike på nytt ska kommenteras. Schweiz och Danmark gasar på, andra länder är mer avvaktande.
  • Vad säger elektronikbranschen? Den kommer naturligtvis att notera den norska handlingskraften, men om vi frågar mottagartillverkarna så bryr de sig framför allt om utvecklingen på de stora europeiska marknaderna, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.
  • Bilindustrin? Den är kanske i ännu högre grad beroende av tillväxt på en samlad europeisk marknad, även om de flesta bilmärken erbjuder DAB eller DAB+ mottagare som tillval vid köp. Bilindustrins särskilda problem är behovet av lång framförhållning.
  • Vad händer med radiobranschen? Diskussionen om FM:s framtid kommer att få ny fart. Nästa vecka, den 16 februari, håller EBU och det samlade public serviceeuropa, en konferens om digitaliseringen av radion. Det norska beslutet kommer att prägla debatten Och den norske ordföranden i World DMB, Jörn Jensen, som det senaste åtet upplevt både med- och motvind i digitalradiofrågan kan ta med sig det norska ställningstagandet på sina resor runt om i radiovärlden.

Vad händer då här i Sverige? Den process, med alla aktörer inblandande, och som i Norge har lett till förslag om avstängning av FM, är inte avklarad i Sverige. Privatradion för diskussioner med myndigheterna om de licenser för kommersiell, privat radio som ska delas ut. Och med politikerna diskuterar man fortfarande om villkoren för kommersiell radio i Sverige. Sveriges Radio, som har ett sändningstillstånd som varar till och med 2013, ska inom den närmaste tiden diskutera framtiden för digital radio med Kulturdepartementet i anslutning till den konrollstation som är en del av det nuvarande sändningstillståndet. Kontrollstationen, som inte bara handlar om digitalradio, infaller den 1 mars.

Internt i Sveriges Radio har jag sagt att den som tycker att frågan om digitalisering av radions marknät är enkel, oavsett för eller emot, bör få ett rött kort. Frågan har många dimensioner och är som jag inledde med ganska knepig. Vad man än tycker, hur man än diskuterar så är det svårt att komma förbi frågan om en digitalisering av marknätet när vi diskuterar framtiden för det radiomedium som är så framgångsrikt, inte minst här i Norden.
   I en tid när det analoga tv-nätet håller på att stängas av i Europa så är det en mycket rimlig förhoppning att mer tid och utrymme, inte minst på den europeiska agendan, ska ägnas åt radions framtida behov. Det förtjänar radion och inte minst radions publik.

Och att radions utveckling, inte minst när det gäller distribution, måste harmoniseras utifrån ett övergripande europeiskt perspektiv står enligt min mening utom allt tvivel.

Mats Åkerlund
strategiansvarig för digitala medier, Sveriges Radio

Läs andra inlägg om beslutet att släcka FM-nätet i Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".