DISKUSSION

SR Sjuhärad twittrar sig utanför sändningsområdet

Medieormen får tips om ett gästblogginlägg som Nicklas Malmberg, programledare och reporter på Sveriges Radio Sjuhärad Direkt, gjort om erfarenheterna av sitt twittrande. Han berättar om nya kontaktnät, nya redaktionella uppslag och många flytande gränser att förhålla sig till: "Jag älskar den här blandningen, bland annat eftersom den tvingar mig att lägga mitt eget pussel, dra mina egna slutsatser, och dagligen kolla uppgifter mot varandra. "

SR Sjuhärads @7direkt är en humoristisk radiokändis på twitter. I ett gästblogginlägg på Same Same but Different berättar Nicklas Malmberg om hur redaktionen tänker kring sitt twittrande. Erfarenheterna är övervägande positiva.

Från början hade jag och resten av redaktionen inte några tydliga förväntningar på vad twittrandet skulle ge, mer än att det var roligt och spännande. Nu, omkring två år senare, kan vi konstatera att twitter är ett väldigt bra och effektivt arbetsredskap för en liten redaktion journalister, som befinner sig ganska långt från det riksmediala centret i Stockholm. /.../ Genom twittrandet har vi också fått en helt ny publik (som dock är snudd på omöjlig att uppskatta storleken på) långt utanför vårt sändningsområde. /.../

Även journalistrollen har fått sin utmaning under de två åren han twittrat som @7direkt, menar Nicklas Malmberg:

Men förutom den rena nyttan, så händer något bra med mig som journalist när jag twittrar. Vårt twittermotto “Som en blandning mellan Agenda, Hylands hörna och En ding ding värld” stämmer numera även utmärkt som beskrivning av flödet. Man får allt, och allt blir mycket tillgängligare: Länkar till nyheter, analyser, mediekritik, recensioner av debatter, radio- och teveprogram. När man lär sig att få en hygglig överblick över flödet, så finns där mängder av myrstigar att följa. På twitter händer det dessutom ofta att diskussionen har ett annat fokus än i de traditionella medierna, med stickspår som är betydligt mer intressanta än de baktunga expertsamtalen, där en liten grupp etablerade experter och proffstyckare ibland skapar en så öronbedövande rundgång att det är svårt att koncentrera sig på vad som sägs.

Det är uppenbart att Nicklas Malmberg hör till de frälsta – den lilla brasklapp som finns i inlägget är snyggt inlindad i hyllningslull, men den finns där. Inte minst som en påminnelse om vad som är journalistens hederskodex:

Ibland är det njutbart svårt att skilja verkligheten från dikten, men att kasta sig in i detta källkritiska minfält håller de journalistiska sinnena på helspänn.

Läs hela inlägget:

Besök Sveriges Radio Sjuhärad Direkt .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".