DIGITALRADIO

Sveriges Radio vill ha beslut om digitalradio

Sveriges Radio stödjer, i likhet med den kommersiella radion, PTS och Teracom en branschgemensam övergång till digitalradio med tekniken DAB+. Det framgår av de synpunkter som lämnats av SR-ledningen på den strategi för kommersiell digitalradio som tagits fram av Myndigheten för radio och tv.

Samtidigt framhåller SR-ledningen att det finns flera olösta frågor som måste klaras av innan ett så här omfattande projekt kan sättas igång. Bland annat måste en långsiktig finansiering av kostnaderna för uppbyggnad av ett rikstäckande DAB+-nät garanteras. Detsamma gäller kostnaderna för parallellsändningar med FM under ett flertal år.

I brevet citerar man även Sveriges Radios avsiktsförklaring som togs fram i samband med inledningen av Kontrollstation 2011 tidigare i våras. Här ska man gå igenom förutsättningarna inför nästa sändningstillstånd, bland annat då frågan om en övergång till digitalradio:
   ”Det är ingen fråga som kan överlämnas till marknaden, radiobranschens aktörer och konsumenterna. Ett avgörande beslut om övergång till digitalradio, genom att ett nytt marknät byggs, kan endast fattas utifrån ett övergripande perspektiv av regering och riksdag”, skriver Sveriges Radio bland annat.

Avslutningsvis påpekar Sveriges Radio att ytterligare ett par frågor som måste lösas inför en eventuell uppbyggnad av ett rikstäckande DAB+-nät – framförallt att Sveriges Radio i dagsläget saknar tillstånd för rikstäckande digitala sändningar. Idag gäller tillståndet enbart fyra områden: Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

Anders Sundberg
- redaktör för Radiotidningen, Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".