KOMMENTARSFÄLTSDEBATTEN

Björn Löfdahl och Ylva M Andersson: Så bekämpar Ring P1 näthatet

Många medier böjer sig för näthatet. De stänger kommenteringsfunktioner, kräver inloggning eller börjar med förhandsmoderering. Vi på Sveriges Radio väljer en annan väg och etablerar från och med i dag en dialogredaktör på Ring P1.

Tonläget i den pågående debatten om nätkommentarer på olika mediesajter är uppskruvat – såväl i Sverige som internationellt.  På kort tid har självklar öppenhet på nätet förbytts i inskränkningar och begränsningar. Många efterlyser en ”schysst ton” och en ”civiliserad debatt”. Det har till och med sagts att ett alltför generöst debattklimat på sajterna innebär ett missbruk av yttrandefriheten.

Ring P1 är Sveriges Radios mest vitala debattforum där lyssnarna varje vardag, i direktsändning, får vädra sina åsikter. Programmets innehåll präglar också vår sajt och vi har förstås, precis som många andra mediehus, haft problem med alltför gränslösa nätkommentarer.
   Givetvis ser också vi svårigheter med kapade identiteter, åsikter som ligger på gränsen för vad grundlagen medger samt personangrepp med rasistiska undertoner. 

Vi har, som många andra, brustit i omhändertagandet av dessa nätkommentarer. Och vi har, som så många andra, saknat en publicistisk idé för vårt debattforum.
   Med start idag inleder vi därför en kontinuerlig och uppriktig dialog med våra besökare. Vi etablerar en dialogredaktör som pratar med nätanvändarna i realtid. Hos oss får man svar på tal. Vi modererar, nyanserar och ber om exempel. Om vi tycker att ett inlägg uppenbart strider mot våra regler förklarar vi varför vi väljer att ta bort det. 

Våra ledord är öppenhet och dialog. Vi kräver det av oss själva. Och vi kräver det av våra besökare. Men hos oss får man också i framtiden vara anonym. Det är en grundbult i den fria åsiktsbildningen.
   Medan många andra krymper utrymmet för den fria debatten vill vi öppna upp. Ring P1 – såväl i radion som på webben - ska vara en självklar arena för det demokratiska samtalet: en arena med skyhögt till tak, där också de mest extrema och kontroversiella åsikterna får brytas.
   Vi vet att dessa samtal inte alltid är civiliserade och att tonen inte alltid är ”schysst”. Icke desto mindre omfamnar vissa människor åsikter som andra kanske inte gillar. Och vilka är väl vi att göra oss till tolk för ”rätta åsikter”?

Det är lätt att citera Voltaire: "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem."
   Genom vår dialogredaktör – som ställer motfrågor, är nyfiken, engagerad och intresserad - hoppas vi kunna höja kvaliteten och skapa så intressanta, spänstiga och fruktsamma debatter som möjligt. 

Hos oss ska yttrandefriheten brukas. Vår inställning är att den aldrig någonsin ska missbrukas.

Björn Löfdahl
programdirektör Sveriges Radio

Ylva M Andersson
kanalchef i Göteborg och ansvarig utgivare för Ring P1

Läs också