Christian Gillinger: Det finns läxor att lära av #SDGate

I morse vid niosnåret fick jag ett mail med en fråga: ”Ex-sd:aren William Petzäll twittrar vilt från ett behandlingshem. bl a av denna typ, hjälp mig nån som vet. Vad är det för koder han lägger ut, vad kan de användas till.”

   Bifogat låg en skärmdump med inlägg från William Petzälls Twitterflöde där han la ut nummerserier, hashar, och e-postadresser till journalister på bland annat Expressen och Aftonbladet.

Christian Gillinger, projektledare på Sveriges Radio Digitala Medier, sammanfattar dagens mediesnackis #SDGate

Jag startade Tweetdeck och började titta igenom mitt Twitterflöde. Det var som ett getingbo av spekulationer, gissningar och frågor. Vad är det Petzäll skriver? Vad är en ”hash”? Har Sverigedemokraterna spionerat på någon?

Nummerserierna, hasharna alltså, gick att koda om till klartext och visade sig vara lösenord till e-postkonton. (DN:s teknikbloggare Anders Thoresson förklarar bra vad en hash är här. )
   Petzäll-twittret fortsatte med anklagelser mot SD-toppar att de skulle ha haft tillgång till olika journalisters epostkonton och på så sätt kunnat få insidesinformation och kunnat spåra källor – det vill säga bryta källskyddet, något som är oerhört allvarligt.

Expressen skrev: ”Petzäll avslöjar sina gamla partikamrater” och det verkade som om en jätteskandal var under uppsegling, ett riksdagsparti har spionerat på journalister.

Efter lunch började det vända, nu ifrågasatte fler och fler om det kanske var Petzälls Twitterkonto som var hackat – han befann sig ju under tvångsvård utan tillgång till vare sig telefon eller internet.  Tidningsrubrikerna började ändra karaktär och Expressen ändrade rubriken till ”SD-ledamöter pekas ut på Petzälls konto”. SD-toppens försäkringar om att de inte hackat något och inte hade med saken att göra började få större plats i tidningarnas texter, någon fick tag i Petzälls advokat som bestämt svarade att Petzäll satt isolerad och inte hade twittrat något alls.

Aftonbladetjournalisten Robert Laul bekräftade att det var hans lösenord som publicerats, men att det var ett gammalt som han inte längre använde.
   Några drog sig till minnes att Aftonbladet hackades för tre år sedan av en grupp som kallade sig ”Vuxna Förbannade Hackare”, VFH. Kanske var det lösenord från det hacket som åter dykt upp? Men då gällde det ju bara Aftonbladet? Nu handlade det om e-postadresser från flera stora mediebolag.

I en parallellvärld, på forumet Flashback, hittar man källan till alla lösenord innan lunchen är uppäten. 10.56 avfärdas VFH-hacket som källa av nicket orkarN. 12.58 länkar användaren Regentia till inlägget där hela lösenordsdatabasen är nerladdningsbar och 13.21 skriver h*n ” Men åh era tramspottor, det är bloggtoppendumpen.”
   Vem som helst kan alltså ladda hem och sprida de hackade lösenorden. Och hade kunnat göra så i en hel månad.  Det var ett hack av sajten Bloggtoppen.se som publicerades redan 24 september i år.

Det tar ett tag innan det här når ut i artiklar och texter, via Twitter och på andra sätt.
   Nu börjar tidningarna polisanmäla dataintrånget. Samtidigt sprids ”nyheten”, som alltså skedde för en månad sedan, Aftonbladet skriver ”93000 konton sprids på nätet” på sin förstasida, DN skriver ”94000 lösen kom ut i jättehackning”, Expressen ”90000 lösenord spreds på nätet”.

Det tog alltså en månad och en riksdagsledamots hackade Twitterkonto innan någon reagerade. Hacket postades på ett av Sveriges största webbforum i avdelningen ”IT säkerhet”, ökänt för att vara platsen där precis sådana här hack publiceras. Men ingen i det som lite föraktfullt kallas för ”gammelmedia” har märkt något. Förrän nu.
   Samtidigt hann det skrivas ett par rubriker utifrån den felaktiga uppgiften att Willian Petzäll spred lösenord och anklagelser mot sina forna SD-kollegor, innan det alltså stod klart att han nog inte hade tillgång till internet och att hans konto förmodligen var kapat.

Nu  börjar kommentars-Sverige formera sig: Journalister är dumma i huvudet som har så enkla lösenord. De tar inte källskyddet på allvar. Det är en konspiration mot Sverigedemokraterna.

Badwillen riktar sig mot ”gammelmedia” som framstått som okunniga om deras digitala verklighet.  Ointresserade. En verklighet som senast i somras huvudsakligen framställdes som en dypöl av näthat och urspårade kommentarsfält, där flera tidningar plötsligt valde att stänga sina kommentarsfunktioner .
   Och nu står samma gammelmedia med byxorna om inte helt nerdragna, så åtminstone rejält nerhalkade.

Tid till eftertanke alltså. I skrivande stund verkar det sammanfattningsvis som om William Petzälls Twitterkonto är hackat, vilket är en nyhet, och att lösenordsdatabasen på sajten Bloggtoppen.se hackades tidigare i höstas och publicerades i september. 
   Vidare verkar det som om flera journalister, och andra får väl tilläggas, använt samma lösenord på Bloggtoppen som de har gjort på andra ställen, till exempel till sin jobb e-post.

Någonstans här finns läxor att lära, bland annat:

– Att det kan vara viktigt som journalist att hålla koll på ett forum som Flashback
– Att allt som skrivs på Twitter inte är sant
– Att snabbheten med sociala medier kan vara farlig
– Att det krävs lite kunskap och vana för att lära sig att veta var man ska titta
– Hur man är källkritisk i nya digitala världar

Förra veckan blev det en het debatt om Emanuel Karlstens påstående att ”Alla är journalister”. Det är de visst inte, i så fall är alla snickare, hårfrisörer och busschaufförer, blev svaret. Det krävs kompetens, utbildning och erfarenhet att vara professionell journalist.
   Idag känns det som om vi journalister istället fick lära oss att alla inte är netizens, att även det kräver kompetens, utbildning och erfarenhet.

Det är bara att sätta igång och öva, allt man behöver veta finns online.

Christian Gillinger
Projektledare för sociala medier
och interaktivitet på Sveriges Radio Digitala medier

Läs mer om hur man skaffar sig ett säkert lösenord.

Mer om #SDGate:
Sveriges Radio Ekot
Sveriges Radio AlltidNyheter
Ajour.se