FILDELNING

Cilla Benkö: Därför samarbetar Sveriges Radio med Spotify och Wimp

FILDELNING. Vi har idag bestämt att Sveriges Radio på försök ska distribuera delar av vårt material via Spotify och Wimp. Det handlar om material där vi har den fulla upphovsrätten till exempel humor från P3, vissa av Ekots lördagsintervjuer och några program med P1:s sommarpratare.
   Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö ger bakgrunden till dagens stora nyhet om att Sveriges Radio från och med nu kan höras via Spotify och Wimp.

Vi vill genom det här beslutet ge publiken en möjlighet att ta del av vårt material utan att de måste söka upp vår egen webb – vi vill helt enkelt finnas där publiken finns. Via Spotify och Wimp tror vi också att vi når en yngre, musikintresserad publik med ett innehåll som de kanske inte ens känner till eller som de av andra orsaker inte väljer att söka upp idag.

Det här är viktigt. Vi har ett ansvar för att ett innehållsrikt, talat, public service-utbud ska kunna höras av alla och om publiken inte kommer till oss så vill vi möta den via andra plattformar.
   Radio totalt har idag vikande publiksiffror och även om Sveriges Radios förändringar är inom den så kallade felmarginalen i den senaste mätningen och även om P1 står sig starkt så finns det en långsiktig trend att framförallt den yngre publiken under 20 sviker radion som medium. Det finns helt enkelt så mycket annat att lägga tiden på och musik finns tillgängligt på en mycket bredare front än för bara några år sedan.

Vi anser att det är vår skyldighet att introducera radio och Sveriges Radios innehåll även till den här yngre publiken och väljer nu olika sätt att göra det på - dagens beslutade försök är ett sätt.
   Vi har den senaste tiden gjort vårt innehåll tillgängligt för publiken via en mängd olika plattformar så som:

  • Podradio via Itunes
  • Appar via Iphone och Android,
  • Innehåll via Facebook och Twitter
  • Den inbäddade spelaren som släpptes före sommaren och som idag publiceras av en mängd olika tidningar, bloggare, företag och communities.

Allt det innehåll vi nu publicerar via Spotify och Wimp finns självklart också tillgängligt på http://sverigesradio.se. Ingen extern aktör får något material av oss som publiken inte kan välja att lyssna på via Sveriges Radio i FM, på webben eller i mobilen.

Cilla Benkö
Vice vd Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".