NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: ACTA igen, sjukregler på Youtube, #homoriot och hackers i häl på lagen

NÄTKULTUR. I veckan som gick fortsatte debatten om ACTA, vi fick lära oss varför katter som heter Smulan plötsligt blev supertrendiga, hackerkollektivet Anonymous gick till attack mot polisväsendet, en nätmobbare bjöd upp till kvällstidningslöp och så sattes ett världsrekord i sociala medier-kommentering. 
   Alltid Nyheters sociala medier-korrespondent Jack Werner har sammanställt veckans nätsnackisar – och konstaterar dessutom att idéerna tagit slut på Youtube.

I veckan har diskussionen kring ACTA fortsatt i nästan lika högt tonläge som förra. Flera demonstrationer mot avtalsförslaget, som kritikerna befarar ska minska yttrandefriheten och öka regleringen på och kring nätet, har hållits landet runt. Ett slagträ har varit Emanuel Karlstens krönika i onsdagens DN, där han kallar avtalet ” lömskt och fullt av dimridåer”, och när Sloveniens egna ambassadör gick ut och beklagade att han hade signerat avtalet å Sloveniens vägnar fick kritiken ännu mer bränsle. I veckan har också Miljöpartiet anslutit sig till Piratpartiet som officiella politiska kritiker av avtalet, men i ett uttalande håller sig regeringen till sin ståndpunkt att ”svensk lagstiftning uppfyller redan i dag i det närmaste alla krav som följer av ACTA”.

Youtube väcker konstig kreativitet

Internet är en fluga, allt som kan uppfinnas har uppfunnits och det finns inte behov för fler än sju datorer i hela världen... Genom tiderna har många misslyckade profetior uttalats, och idag slår jag till med nästa – nämligen att det är slut på vanliga, normala sätt att imponera på varandra. Ska du vara häftig på Youtube räcker det inte att bara sjunga fint, dansa lite kul eller göra en bra kortfilm. Nej, då ringer 30-talet och vill ha tillbaks sina partytrick. Det nätkommunikativt så vibranta 10-talet kräver ännu sjukare idéer, konstigare bakgrunder och mer vridna koncept. Mina bevis för detta påstående följer i och med några av veckans mest framgångsrika Youtubeklipp.
   Eller vad säger ni om ett gäng nordkoreaner som spelar 80-talsklassikern Take On Me på dragspel, en sjustämmig cover på Simpsonsintrot framfört av en person, en mash-up av filmhistoriens mest kända fuck you-fingrar eller en autotunad hitlåt baserad på vad en galning med en stövel som hatt säger? Eller äsch, skit samma. I ärlighetens namn har även dessa underliga grejer faktiskt gjorts förut, gång på gång. Inte ens det klipp jag tog upp i Alltid Nyheter i helgen som veckans näthit, det med tjejen som blixtsnabbt kan vända ord baklänges, är nyskapande. Världen är gjord, idéerna är slut, och det är lika bra vi återgår till pergamenten.

Anonymous på upptåg

Det löst sammansatta hacktivistnätverket Anonymous har i veckan slagit till igen, och då ordentligt. Det började med att en polis i Kalifornien oförsiktigt twittrade att han skulle ”ge sig på hackarjävlarna med båda pistolerna” om han fick tillfälle, något som fick det inflytelserika talesmannakontot YourAnonNews att reagera. Tusentals inskickade klagomål senare öppnade polisen i Richmond en förundersökning av polismannens uttalande, och finner de att han gjort fel kommer de ”hantera situationen på ett lämpligt sätt” – det vill säga förmodligen stänga av polisen. Senare i veckan läckte Anonymous en avlyssnad telefonkonferens mellan FBI och Scotland Yard, för att slutligen toppa allting med att släppa ett 2,6 gigabyte stort mailarkiv rörandes Hadithamassakern i Irak (Det mailarkivet lades upp på The Pirate Bay, något som ger mig möjligheten att segwaya över till nyheten att domen mot torrentsidans ägare inte tas upp i Högsta Domstolen. Peter Sunde, en av de tre som alltså fortfarande är dömda till skadestånd och fängelse, svarade på beskedet med att kalla svenskt rättssystem korrupt).
   Reaktionerna på allt detta har varit blandade, men en sak är säker: kriget mellan myndigheter och hackare – World Wide Web War I, som vi i förra nätsnackisarna dubbade det till – är inte över på långa vägar.

Nya nättrenden: ”Cat breading”

Det där jag skrev ovan, om att kreativiteten på nätet blir knäppare och knäppare? Consider it prooved: det senaste knäppa bildmemet är nämligen att trä på sin katt ett smörgåshalsband. Trenden har växt långsamt sedan den skapades på Reddit i augusti, men exploderat den senaste veckan, delvis till följd av nättidningen Gawkers ivriga rapporterande om det. I skrivande stund har ”cat breading” nästan 20 000 fans på Facebook.

Två män och deras misslyckade Redditintervjuer

Den trogna läsaren av mina nätsnackissammanställningar vet att den sociala länktipsningssidan Reddit är en kär hemort för mig på nätet. Inte bara för mig, dock. Sidans självpåtagna slogan ”the front page of the internet” stämmer påtagligt ofta överens med verkligheten, då filmer, länkar och bilder som hamnar högt upp på Reddits förstasida sedan ofta sprids vidare över hela nätet. Den här veckan är det emellertid Reddits intervjudel I Am A, som hamnat i blickfånget. Det började med att Adrien Chen, en Gawkerskribent som tidigare varit i luven med Reddit ett antal gånger, gjorde ett taffligt försök att skipa fred, följt av en ”fråga mig vad ni vill”-tråd på sidan. Det var inte vackert. Den högst uppröstade frågan kritiserar Chen för att i sin fredsmäklartext förolämpa Redditanvändarna genom att kalla dem ”nätets galnaste hjärntrust” som går ”från ett korkat utbrott till nästa”.
   Chen, som inte alls verkade beredd på kritik, besvarade varken det eller något annat kritiskt inlägg i tråden. Faktum är att de enda svar han gav blev kraftigt nerröstade, något som förmodligen bidrog till att han gav upp efter bara ett tiotal svar i tråden. Några dagar senare annonserade skådespelaren Woody Harrelson ut att han skulle göra en liknande intervju, som till en början gick fint med flera besvarade frågor om hans skådespeleri i största allmänhet – även om hans svar var övervägande deppiga och kortfattade. Men så dök användaren AndyRooney upp och berättade en historia om den gången Harrelson kraschade en collagefest, tog en tjejs oskuld, och sedan gjorde sig oanträffbar. Skådespelaren svarade ungefär att han inte ville svara på det och Reddit reagerade som ett barn som fått veta att det blir morötter till lördagsgodis. När Herrelson sen tystnade kom diskussionen att handla uteslutande om det misslyckade reklamförsök för hans senaste film som detta – av allt att döma – hade varit.
   Eftersmaken Harrelson lämnade var helt enkelt bitterljuv, och det i kombination med Adrien Chens lika misslyckade inhopp har gjort veckan på Reddit såväl underhållande som rent underlig.

Taiwanes dog framför datorn – ingen tyckte det var konstigt

I en historia som inte direkt krossar några fördomar om unga asiatiska män visar det sig nu att en internetcafébesökare i Taiwan som satt blixt stilla framför datorspelet League of Legends i nio timmar i själva verket inte alls bara funderade över strategi – nej, han hade dött. Ingen omkring honom hade reagerat, trots att cafét var i det närmaste fullt, och enligt polisen på plats tyckte resterande kafébesökarna det var skandalöst att de skulle tvingas lämna internetcafét bara på grund av nån död snubbe. Enligt resten av Internet kunde de gott finna sig i att komma ut i friska luften lite mer. Dödsorsaken var enligt en tidig undersökning att 23-åringen fått en hjärtattack till följd av låg temperatur och stillasittande.

Bloggare kallar Blondinbella tjock – blir kvällstidningsnyhet

I veckan flimrade bloggaren Dennis M förbi ett par gånger i min RSS-läsare, och jag förstod att han hade skrivit något nedrigt om Blondinbellas kroppsform. Mer än så har jag inte tittat på det. Dennis är en tämligen marginell aktör i svenska bloggosfären som dessutom just nu verkar göra allt han kan för att provocera fram större läsarsiffror, varför jag avfärdade det hela som en icke-nyhet. Men när en bild på GT:s löpsedel, som högljutt proklamerade att Blondinbella ”tjockmobbas”, dök upp i mitt Twitterflöde kunde jag trött konstatera att detta skulle behöva förklaras någonstans – och det är väl lika bra jag gör det här. Den enda som hoppat på Blondinbella i detta sammanhang är alltså Dennis M, och han är alltså en erkänd provokatör med snedvriden bild av vikt och välmående, som dessutom verkar ha ett rejält horn i sidan mot islam. Resten av bloggosfären har, med storspelarna Jackie, Miixx och Dessie i täten, slutit upp bakom Blondinbella vilket i princip lämnar Dennis ensam med kommentarsfältshärjarna på sin kant. Debatten sträckte sig dock, i och med GT:s löp, ända till Expressens chefredaktör Thomas Mattsons blogg, då han besvarade kritik från Emanuel Karlsten på Ajour. Mattson ser det som att GT ”uppmärksammat de sjuka ideal som får främst kvinnor att må dåligt”, medan Karlsten hävdar att det är ett ”konstruerat nyhetsvärde” som det är ”oansvarigt och konstigt” att slå upp på förstasidan.
   För mig personligen känns det uteslutande fånigt att en uppmärksamhetstokig bloggares slag under bältet för att få fler läsare kan få en seriös svensk dagstidningsjätte att prioritera bort rapportering om krig och svält.

En efterlyst mans samtal med polisen – på Facebook

Sociala medier öppnar upp för samtal över nations- och åldersgränser, det visste vi sedan innan. Men att de också möjliggör dialog mellan en brottsmisstänkt person och den polismakt som efterlyst honom – inför ögonen på alla som vill se – var nytt. Det var när sheriffkontoret i Jefferson County, Alabama, lade ut en bild på en misstänkt 21-årig våldtäktsman och titulerade honom ”creep of the week”, som den efterlyste själv kommenterade fotot med ”tur att jag flyttat ut från staten”. En surrealistisk diskussion mellan polisen och 21-åringen följde, där de snackade av och an kring till exempel vad som skulle hända om han överlämnade sig till polisen och hur han skulle få råd med borgen. Till slut uppmanade polisen honom att inte diskutera fallet öppet längre, och i 21-åringens sista kommentar underströk han sin oskuld. Innan fotot och dess vidhängande kommentarsfält raderades från Facebook hann en åskådare komma in och notera att ”konstig stämning” rådde.

Mataffär skådar ljuset– döper om tigerbröd till giraffbröd

Tigerbröd, som är en sorts tigerkaka fast i brödform, ser inte så mycket ut som en tiger utan mest som en giraff. Därför borde det ju döpas om till giraffbröd. Så resonerade den engelska 3 ½-åringen Lily Robinson i somras, och föreslog följaktligen namnbytet i ett brev till en mataffär i hennes område. Några veckor senare fick hon svar från affären, som visade sig instämma. Det var dock inte förrän efter det visade sig att stora delar av engelska Twitter också tyckte brödet borde byta namn som affären lade sig platt, och faktiskt gick med på att döpa om sitt bröd till giraffbröd. Lilys mamma Lucy Robinson tackade i veckan för uppmärksamheten, och uppmanade alla som njöt av det nya djurbrödet att donera pengar till välgörenhet.

Mad Men-affisch görs om, och om, och om…

Den hyllade tv-serien Mad Men går snart in på sin femte säsong, och för att marknadsföra sig inför det sattes det upp småmakabra affischer föreställande en stiliserad man i fritt fall över hela New York. Det tog dock inte lång tid för allmänhetens fingrar att börja klia över den stora vita yta affischerna erbjöd, och den första klottertolkningen dök upp. Sedan dess har en mängd olika anonyma hjältar på nätet ritat till olika detaljer till affischen, och fått den att föreställa allt från en urspårad cykelstuntman till en man som försöker simma med valar. TV-kanalen AMC, som sänder dramaserien, har inte kommenterat tilltagen men man kan ju anta att de gnuggar händerna över den extra uppmärksamheten.

USA-besökare utvisas efter tweet

Två brittiska polare som tillsammans skulle fira semestern i Los Angeles mötte en oväntad välkomstkommitté på L.A International Airport – bestående av beväpnade vakter som satte dem i varsin cell i 12 timmar. Varför? Jo, för att ena hälften av kompisparet, 26-åringen Leigh van Bryan, några veckor innan avfärd twittrade att de skulle ”förstöra Amerika” och gräva upp Marilyn Monroes lik.
   Paret försökte förklara sig med att ordvalet ”destroy” som van Bryan använde är brittisk slang för att festa, men den gubben gick inte. De förhördes i fem timmar, tillbringade natten i fängelse med mexikanska droghandlare, och sattes dagen efter på första bästa plan hem igen. Som Feber.se uttrycker det: mucka inte ens med USA på Twitter. 

#homoriot och andra -riots

Under veckan som gått har svenska Twitter bubblat av revolutionslusta på en hel hög olika nivåer. Redan i början av veckan tog Hanna Hellqvist upp ämnet sexism i P3-programmet Morgonpasset, något som tog skruv på Twitter något så in i helsike. Både män och kvinnor berättade där hur de märkt av könsdiskriminering och –mönster i samhället och vardagen, och många berördes kraftigt av historierna. Knappt hade den vågen hunnit lägga sig förrän nästa slog till i och med att Ligga med P3-medarbetaren Robert Jacobsson lyfte ämnet diskriminering mot HBTQ-personer. Diskussionen, som gick under hashtaggen #homoriot, slog hårt på Twitter och fick genljud i media över hela Sverige – inklusive Alltid Nyheter. Ur den hashtaggen föddes sedan #blatteriot, där diskussioner om förtryck av människor av utländsk härkomst generellt fördes (men som nu tagits över av Avpixlat-läsare som är mest intresserade av att peka på invandringens påstådda negativa följder) och #finneriot, där sverigefinländare med inslag av svart humor berättade om sina svårigheter som minoritet. Vad det blir av dessa diskussioner i det långa loppet är oklart, men tydligt är att det finns mycket heta känslor och mycket historier som vi nog behöver höra där ute.

Rekordkommentering

Slutligen kan vi berätta om att världsrekordet i antal kommentarer till en status i sociala medier i veckan sprängts. Cathy Matthews och 106 personer till lyckades tillsammans lägga fler än en miljon kommentarer, mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordet, till en Facebookstatus om spelet Frontierville. Rekordet rapporterades in till, och godtogs av, Guinness Rekordbok och väntas införas i nästa bok. Kinasvensken Joe Olsson letade dock raskt upp ett inlägg på Kinas motsvarighet till Twitter som blivit delat över 13,5 miljoner gånger, varför han hävdar att det borde pulvrisera det tidigare rekordet. Återstår att se om det tar sig in i den legendariska rekordboken – och hur länge rekordet i så fall står sig.

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb