NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Whitneys död, Kim Jong-Uns "död", dödshotad journalist, norskt dödsförakt och hanteringen av ofödda

NÄTKULTUR. Död, hat och krig dominerar veckans nätsnackisar. Ungefär som vanligt i journalistiken. Men ingen nätsnackisspalt utan en katt, lite spelskvaller och senaste trollnytt.
   Alltid Nyheters sociala medier-korrespondent Jack Werner sammanfattar den gångna veckans stora samtalsämnen på nätet. Han har dessutom pratat med en norsk "konståkningskändis" på tunn is.

Whitney Houston dör och nätet sörjer

En av världens starkaste röster har gått bort, i och med 48-åriga Whitney Houstons död i lördags natt. Samtidigt som vissa medier gottade sig i stjärnans tidvisa nedgång i missbruk sörjde större delen av nätet henne förbehållslöst. Men även där hittade man folk som var förvirrade över vem det egentligen var som dött, eller som inte ens brydde sig något vidare. Tillsammans med länken där Houstons vokalspår isolerats från hitlåten ”How Will I Know” i all sin mäktighet tog emellertid Kristofer Anderssons arga artikel ”Vinnare och förlorare” svenska Twitter med storm, och återupprättade förhoppningsvis en smula av den förlorade aktning den makalösa artisten Whitney Houston så väl förtjänade.

Falskt rykte om Kim Jung-Uns död spreds

En som inte dött, men varit minst lika omtalad för det, är Nordkoreas nytillsatte diktator Kim Jung-Un. Ryktet om att han blivit mördad på den nordkoreanska ambassaden i Peking började spridas på den kinesiska Twittermotsvarigheten Weibo på fredagkvällen. ”Enligt pålitliga källor har Nordkoreas ledare dödats i Peking den 10 februari klockan kvart i tre”, lyder en version av ryktet som fortsätter ”Okända personer bröt sig in i hans residens, sköt och blev följaktligen skjutna till döds av livvakterna”. Ryktet visade sig senare ha fötts ur en minnesceremoni för den bortgångne ledaren Kim Jong-Il, snarare än en statskupp.
   En bra redogörelse för hela händelseförloppet finns på The Diplomat. Troligen kan alltså Kim Jong-Un tryggt fortsätta titta på saker – kanske till och med vilja äta dem – ännu ett tag.

Saudist journalist riskerar dödstraff efter islamkritiska tweets

Den saudiska journalisten Hamza Kashgari, engagerad exempelvis för den saudiska dagstidningen Al Bilad, twittrade några fundersamma rader kring profeten Muhammed. “I have loved things about you and I have hated things about you”, skrev han enligt New York Times och fortsatte “and there is a lot I don’t understand about you. I will not pray for you.”. Det räckte för att uppröra såväl den saudiska staten som det saudiska folket så till den grad att en Facebookgrupp med det ungefärliga namnet ”Det saudiska folket kräver att Hamza Kashgari straffas” fick över 20 000 medlemmar, och landets kung beordrade honom arresterad. Tack vare en hjälpande hand av Interpol kunde Kashgari sedan arresteras i Malaysia, dit han hade flytt, och nu har han utlämnats tillbaks till sitt hemland. Där han alltså riskerar dödsstraff för att ha hädat. Human Rights Watch och Amnesty har kritiserat utlämningen, men en malaysisk minister har försvarat beslutet med att landet ”inte ska ses som en fristad för terrorister”.

Amerikansk demokrat driver med preventivmedelslagförslag

Ett aktuellt lagförslag i Oklahoma, USA, föreslår att aborter ska illegaliseras eftersom "ofödda barn har ett intresse av liv, hälsa och välbefinnande som bör beskyddas”. För att dra detta resonemang till sin spets och visa på dess orimlighet skrev den demokratiska Oklahomasenatorn Constance Johnson ett tillägg till lagen, som löd “Any action in which a man ejaculates or otherwise deposits semen anywhere but in a woman’s vagina shall be interpreted and construed as an action against an unborn child”. Johnson skrev senare i The Guardian att hon var trött på trenden att lagstiftandet enbart såg kvinnor som ansvariga för reproduktionsprocessen, och att detta på ett humoristiskt sätt var menat att sätta fokus på det.

Minecraftskapare spelfilantropar på Twitter

Markus Persson, eller Notch som han kallar sig på nätet, har blivit känd som en förnyare och förebild när det kommer till vår tids spelutveckling. Hans skapelse Minecraft föddes och utprovades under total transparens, med möjlighet för fansen att bidra till och utveckla spelet från dag 1. Nu har snart fem miljoner personer köpt spelet, något som på kort tid gjort Notch rik som ett jävla troll. Det är med den bakgrunden denna nyhet blir spännande. Spelskaparen Tim Schafer, som ligger bakom det tungt hyllade spelet Psychonauts, berättade nämligen i en intervju att han gärna skulle göra den efterlängtade uppföljaren – om bara någon gav honom ”ett par miljoner dollar”. Man får utgå från att Notch läste denna intervju, för i veckan twittrade han till Schafer ”Let’s make Psychonauts 2 happen”. Tweeten fick spelfans världen över att gå i spinn, och det senaste vi hört är att diskussionen mellan parterna fortgår. Även om nu Notch har en bit kvar till att bli en av världens största aktörer inom spelbranschen är hans drag att helt öppet utveckla båda sina egna och andras spel intressant, eftersom det sätter stor press på de andra att följa i hans spår.

Katt avbryter fotbollsmatch, blir nätkändis

En i övrigt ganska seg fotbollsmatch mellan Liverpool och Tottenham blev attraktiv för nätets intressen i samma ögonblick som en katt sprang in på plan. Katten, som uppenbarligen är en herrelös lokalbo, bars ut i armarna av en funktionär men lämnade på intet sätt rampljuset för det. Flera Twitterkonton med katten som upphovsman har dykt upp, med @anfieldcat som självklar kung med sina snart 60 000 followers. En sång skrevs raskt om katten, och enligt The Daily Dot öppnar till och med flera bettingföretag för vadslagning kring vilken art nästa matchbesökare ska vara av.

BBC träffar nättroll

Att trolla brukade under de gamla goda dagarna betyda att dra ett practical joke, eller iklä sig en roll som man visste skulle provocera, på nätet. En begreppsförskjutning senare går begreppet plötsligt ut på att vara en ondsint fan, som förolämpar allt och alla omkring sig. Oavsett vad man tycker om denna glidning i nätvokabulären är fenomenet fortfarande i högsta grad levande, något som BBC tog fasta på i veckan då de i en dokumentär om näthat sökte upp ett riktigt, livs levande troll. I Sverige har Flashbackanvändaren Lemasive, eller Erik Walfridsson som han egentligen heter, fått en liknande roll som medias go-to-näthatare. Nackdelen med att på det sättet svensk media hanterat det ”utse” en person till representant för en tämligen oförklarlig nättendens är förstås att han riskerar tolkas som talesman för hela gruppen ”arga på nätet”, något som knappast kommer bidra till ökad förståelse mellan media och nätet.

Reddit förbjuder (till slut) barnporr

Den sociala länktipsningssidan Reddit har länge kritiserats för sina forumsdelar för ”jailbait”, det vill säga sexuellt utmanande bilder på mycket unga och barn, och liknande. Och efter att sidan Something Awful i en forumtråd kampanjade mot detta, och hotet att fler aktörer på nätet skulle hänga på, slängde Redditägarna in handduken och förbjöd alla forumsdelar som ”fokuserar på sexualisering av barn”. Beskedet har välkomnats av större delen av nätet, med reservation för att det tagit sex år för Reddit att fatta ett till synes självklart beslut. Länktipsningssidans policy att lämna sina användare i fred är emellertid mycket bestämd, något som lämnar öppet för till exempel forumsdelen för kvinnomisshandel att fortfarande finnas kvar.

Kriget om nätet fortsätter

Ingen rast, ingen ro. I Iran har flera stora sociala medier under veckan rapporterats otillgängliga, något som kopplas ihop med statens uttalade vilja att stänga ner det fria Internet. Som svar på detta utvecklar anti-censurprojektet Tor nu ny teknik för att göra nätet svårare att censurera och stänga ned. Samtidigt ska Anonymous ha hackat mailkonton tillhörandes flera av Syriens högsta politiker, däribland presidenten Bashar Assad. Några som inte behövde Anonymous hjälpt för att släckas ned var däremot torrentsökmotorn BTJunkie, som till förmodad följd av de hårda tongångarna mot fildelning permanent stängde ned sin anrika hemsida i måndags. Den enda ljuspunkten för nätaktivister denna vecka torde vara beskedet att Tyskland bordlägger diskussionerna kring ACTA-avtalet, något som i förlängningen kan betyda avtalets död.

Veckans Youtubehits

Som vanligt har veckan lysts upp flera gånger av stora framgångar på Youtube. Tidigt i veckan lyfte brittiska tabloiden The Sun upp en amatörfilm på något som tidningen hävdade såg ut som en mammut. Nytt på monsterfronten är också den suddiga inspelningen av något enormt ormliknande som vissa hävdar är den mytiska Lagarfljótsormen i en isländsk sjö. Från monster i Island ska vi sedan till vägvisare i Jamaica, då en filmsnutt där flickan Nisheisha ger en rätt snurrig vägbeskrivning hem till henne blivit viral under veckan. Nästan lika gulligt, men lite sorgligare, är reklamfilmen för vindkraft som gått nätet runt. En pricksäker kommentar till Youtubeklippet berättar för vindkraftsföretaget bakom reklamen att det inte är så taktiskt att få tittaren att tycka synd om de kolkraftverk som sprängs i klippet. Bandet OK Go behöver man däremot inte tycka synd om, då deras musikvideo till singeln ”Needing/Getting” varit precis lika invecklat fascinerande som fansen hoppats på och följaktligen fått över 13 miljoner visningar. Den enda Youtubeframgången som i veckan varit större än OK Go’s är den som en amerikansk pappa fick efter att han filmat hur han sköt 9 kulor i sin dotters dator. Dottern hade surat på Facebook över att hennes far och mor körde med henne så mycket, något som pappan upptäckt och reagerat på. Uppmärksamheten blev så massiv att pappan, som under hela denna period varit en aktiv kommentator på Facebook, ångrar att han la ut filmen.

Norrman på tunn is

Själv intervjuade jag i fredags den norrman som gjort succé med sin knäppa skridskofilm – inled gärna denna vecka med att se den, för underhållande är det minsta man kan säga om den.

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb