PUBLIKDIALOG

Medieormen pratar dialog på Mediedagarna

45 min

En av hörnstenarna i teorin om Journalistik 3.0 är dialogen med publiken. I kapitlet Journalistik 3.0 – Syntesen  spår Mats Svegfors och Cilla Benkö att publikdialogen kommer att få allt större utrymme i framtidens journalistik: 

”Den dubbla dialogen blir viktigare. Journalister och redaktioner kommer att fästa större avseende vid dialogen med publiken, det vill säga läsare, lyssnare och tittare. Men betydelsen av dialogen inom publiken tilltar också. ”

På Mediedagarna i Göteborg 8-9 mars arrangerar Sveriges Radio fyra seminarier och två livesändningar. Medieormens seminarium 8 mars kl 16 i sal G3 handlar just om publikdialog.

”I den mest radikala beskrivningen av den nya journalistiken har rolluppdelningen mellan journalister och publik upphört. Journalister och redaktioner skulle då snarare fungera som noder i nätverk än som auktoriteter i en hierarkisk ordning.”

Så fortsätter Mats Svegfors och Cilla Benkö att formulera sin teori om Journalistik 3.0
   Fördelarna med att ha en väl fungerande dialog med sin publik är många. Om detta skriver bland annat också Annette Novak i ett inlägg på Medievärlden  som handlar om tidningen Norrans lyckade satsningar på läsarmedverkan och publikdialog.

”Mantrat för mediechefer världen över är ordet ”relevant”. Få har emellertid lyckats fylla det med innehåll. Men vad kan vara mer relevant än att ha användarna så nära att de är med och tar fram produkterna? /… / Kraften i de mångas engagemang är enorm och ett verktyg alla traditionella mediehus bör föra in i sina strategier, organisationer och rutiner.”

För att lyckas med publikdialog och publikmedverkan kan tyckas att det enda man behöver göra är att sätta igång och snacka, men riktigt så enkelt är det inte i praktiken.

Den traditionella journalistrollen som för många inneburit en expertposition sätter ibland psykologiska käppar i hjulet – har ”vanligt folk” verkligen något att säga om det vi rapporterar? Kan "vanliga människor" verkligen bidra med något betydelsefullt? Att öppna på inflödet från publiken har också visat sig problematiskt, inte minst ur medieetiskt perspektiv. Under hösten 2011 rasade till exempel en debatt om den allt vildare tonen i kommentarsfälten, där anonyma inslag av trakasserier, påhopp, hot och hets mot folkgrupp, fått till följd att vissa tidningar valde att stänga möjligheten att kommentera artiklar, andra att börja kräva inloggning.

Sveriges Radio valde att behålla möjligheten att anonymt kommentera nätpubliceringar. Björn Löfdahl och Ylva M Andersson skrev på Medieormen:

”Våra ledord är öppenhet och dialog. Vi kräver det av oss själva. Och vi kräver det av våra besökare. Men hos oss får man också i framtiden vara anonym. Det är en grundbult i den fria åsiktsbildningen.”

Hur lyckas man då med publikdialogen? Hur tacklar man i praktiken problemen med nättroll, knasbollar och elakingar i kommentarsfält, i mejl och via telefon? Hur bjuder man bäst in publiken att medverka i nyhetsarbete och hur förvaltar redaktionerna bäst all input de får via detta myller av nya kanaler som sociala medier och webb 2.0 erbjudit. Och hur påverkas journalistrollen?

Om detta ska Medieormen prata på Mediedagarna i Göteborg imorgon 8 mars. I seminariet medverkar Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö , Emma Löfgren, reporter på DN, Malin Dahlberg, dialogredaktör på Ring P1 Sveriges Radio, Camilla Wahlman , Kanalchef SR Jämtland och undertecknad redaktör för Medieormen. Moderator är Augustin Erba , som arbetar med projektet Det Nya Sveriges Radio.

Du som inte är på plats på Svenska Mässan under Mediedagarna i Göteborg kan följa seminariet och lägga dej i via Twitter, hashtaggen är #medieormen samt lyssna på det i efterhand här på Medieormen. Vi kommer att publicera inspelningar av samtliga SR-seminarier från MEG här på sidan.

Cecilia Djurberg
redaktör Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn
Twitter: @ceciliadjurberg

Sveriges Radios program under Mediedagarna i Göteborg 8-9 mars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista