Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jack Werner är sociala medier-korre på Alltid Nyheter och snackiskrönikör på Medieormen FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Fortsättning följer för Konygate , #hairriot, Mass Effects & död mans mejl. Ingen fortsättning för öronlös kanin.

VECKANS NÄTSNACKISAR. Alltid Nyheters sociala medier-korrespondent Jack Werner lägger som traditionen bjuder på måndagar örat mot webben och lyssnar av den gångna veckans samtalsämnen. Temat för veckan är uppföljare och vi får veta mer om #Kony2012, #hairriot och spelvärldens besvikelse på Mass Effect 3:s slut. Bland de stora samtalsämnena finns arresteringen av George Clooney och den stackars ihjältrampade öronlösa kaninen. Och veckans viktigaste Youtubeklipp visar bland annat hur Darth Vader andas i 10 timmar, hur Dead By April dövtolkas och erbjuder Itchy & Scratchys samlade verk.

Konygate tar vändningar ingen hade väntat sig

En av den senare tidens mest uppmärksammade virala kampanjer – ja, till och med näthistorier i överhuvudtaget – är Invisible Childrens kampanjfilm mot den ugandiska gerillaledaren Joseph Kony. Trogna nätsnackisläsare minns den från förra veckan, och det är kanske också de som haft störst bitterljuvt nöje av denna veckas händelsutveckling.
   På två fronter har nämligen anmärkningsvärda händelseförlopp utvecklats. För det första lyckades Kony-filmens själva regissör Jason Russell sätta tidernas kanske mest spektakulära käppar i hjulet för sin egen kampanj – genom få ett nakensammanbrott och svinga sin snopp mot förbipasserande i San Diego. Detta har lett till en skog av skämt om honom, hans beteende och hans kampanj.
   Invisible Children har i ett uttalande sagt att episoden beror på undernäring, uttorkning och stress, något som Russells maka Danica understryker och ber offentligheten om förståelse för. Samtidigt, i Uganda, har regeringschefen Amama Mbabazi gått till Twitter för att officiellt bjuda in de kändisar som spridit Kony-klippet på en rundvisning i landet. Gawker upplyste Mbabazi om Russells nakenutspel, något som verkade förvirra regeringschefen som med hjälp av hashtaggen #KonyisntinUganda och Youtubeklipp nu försöker ändra på bilden av Uganda som ett ociviliserat och kaoshärjat land. En bild som kritikerna alltså hävdar att Invisible Childrens kampanjfilm befäst. Förresten, ni har väl sett välgörenhetsorganisationens tidigare grepp – färglada musikvideos?

Kampen fortsätter för lika rättigheter mellan könen

I takt med att #hairriot får internationell uppmärksamhet – åtminstone i svensk-engelska The Local – fortsätter Hanna Fridén med sin vendetta mot misogyni på nätet. Senast genom ett dödligt slag mot svenska 4chan-varianten Emochan. På Twitter diskuteras icke-rapporterade övergrepp och våldtäkter mot kvinnor internationellt under hashtaggen #ididnotreport, inte helt olikt #prataomdet, och på Buzzfeed uppmärksammades nyligen könsskillnaderna världen över i ett antal smärtsamt tydliga illustrationer. Det är inga revolutioner som genomförs – men det pratas om det, och nu även på det tröga och misogyna amerikanska nätet. 

Mass Effect 3-slutet kritiseras vilt

Mass Effect-seriens efterlängtade uppföljare slog ner som en bomb i spelvärlden – på ett negativt sätt. Dess slut betraktas nämligen som djupt otillfredsställande. En rad reaktioner i film, bild och text har gjort missnöjet närmast smittsamt, och lett till en egen kategorisida på Know Your Meme. Själv har jag fastnat för spelfranchisen Mass Effect, så jag frågade spelbloggaren Fredrik Malmer och han ogillar främst att slutet inte tog hänsyn alls till besluten man som spelare tagit under processens gång, samt den bunt med plotholes som tydliggörs. Han brasklappar dock för möjligheten att ”indoctrination theory stämmer och ett riktigt slut kommer”. Även om han tillägger att den möjligheten i stort består av ”önsketänkande från besvikna fans. Som det finns många av”. Speltillverkaren Bioware har dock via Facebook bett sina fans komma med feedback kring slutet, varför det sista ordet i historien kanske ännu inte är sagt. 

Meatspin går ner

Meatspin är en hemsida som, av såväl estetiska som smakmässiga skäl, trotsar all beskrivning. I korthet kan man väl säga att den i många år använts av nätbusungar som genom att hävda att länken innehåller, öh, något annat än den gör fått sina intet ont anande vänner att gå in där och få en chock. För mer information finns här en jobbsäker beskrivning av hemsidan på Oh Internet. Under helgen gick hur som helst Meatspin ner, eftersom domänens ägartid tog slut. Nätet skakade i sina grundvalar då chockporren där är en av dess äldsta spelare, men enligt Know Your Meme ska sidan vara uppe igen. Grattis, någon. 

Läskigt spökäventyr i mailinkorgen

Även om 32-åringen Jack Froese dog i en plötslig hjärtattack i juni förra året verkar hans mailkonto inte hängt med på det riktigt. Hans anhöriga får nämligen, i en historia som påminner om Charles Pecks post-mortem-ringande mobiltelefon, muntra mail från Froese i tid och otid. Detta har kanske inte varit veckans hetaste potatis, men svag som jag är för pseudo-spökliga näthistorien får den ändå komma med på en höft här. 

Bilderna du ska ha sett:

Filmerna du ska ha sett:

 Saker du ska känna till:

  • En av Sveriges kändare ”jämställdister”, alltså folk som inte gillar feminism, Per Ström, tar nu time-out på obestämd tid från sitt kontroversiella bloggande. Men inte förrän han lagt upp en manifestliknande text kring vad jämställdisternas mål och mening egentligen är.
  • Efter att isbjörnen Knuts uppgång och fall väckt uppmärksamhet och känslor på nätet finns det nu en ny zootragedi att samlas kring: den öronlösa kaninen Tils har, bara 17 dagar gammal, gått bort. No pun intended.
  • De två båda personifierade skälen till att det borde finnas en svensk motsvarighet till ordet ”outrageous”, Hannah W och Jockiboi, har gått och blivit ihop. De ska också spela in en porrfilm. För förklara innebörden av detta i kombination med betydelsen av att året är 2012 kan vi citera twittraren @upfrombelow: Hanna Widerstedt som rider på Jockiboi MÅSTE väl ändå räknas som apokalypsens femte ryttare.
  • På den kända konferensen SXSW användes i veckan hemlösa som wifi-hotspots, det vill säga routrar för trådlöst internet. Greppet är så kontroversiellt att det skapat mycket uppmärksamhet kring konferensen i veckan, vilket säkert inte alls var organisatörernas plan från början.
  • Radioprogrammet This American Lifes januariupplaga om Apple och förhållandena i deras kinesiska fabriken blev mycket uppmärksammat, och var dessutom enligt min egen försiktiga åsikt ett riktigt bra avsnitt. Nu dras det emellertid tillbaka på grund av bristfälliga faktaunderlag, och This American Life ägnar hela det senaste avsnittet åt att förklara hur det kunde bli så fel.
  • Äventyraren Bear Grylls – som på grund av sin vana att när saker och ting går och skogen dricka sitt kiss blivit en nätälskling och ett mem – har blivit känd genom TV-serien Man vs. Wild. Nu har han dock fått sitt kontrakt med uppdragsgivaren Discovery Channel rivet på grund av oenigheter, ett besked han tog med lämplig ro.
  • Vad gör du den 12:e maj? Om du är en porrstjärna som dessutom har Twitter kan du vara lämplig för en dejt med high school-studenten Mike Stone, som med ljus och lykta sökt just vuxenfilmsaktörer via Twitter, detta så han inte ska behöva gå ensam till sin skolbal.
  • George Clooney är, rent objektivt, sexig. Och det är svårt att se det som att veckans nyheter om att han häktats när han med sin pappa deltog i en demonstration utanför Sudans ambassad i Washington D.C ska förta något av den sexigheten.
  • Vill du ha en fest med folkförtryckstema? Då kan det vara en idé att använda denna Spotifyspellista, som har med lite av den musik som det förra veckan avslöjades att Syriens diktator Bashar al-Assad köpt via iTunes.

Veckans näthit: brösten som slog ut ett nätsamhälle

I helgen tittade jag närmare på den konflikt som pågått ett tag mellan kvinnor som förstått att de kan utnyttja Youtubes related videos-rad till att tjäna pengar – om de nästan visar brösten där. Lyssna gärna.

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".