Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Alltid Nyheters sociala medier-korrespondent Jack Werner sammanfattar veckans nätsnackisar på Medieormen FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Förbjuden kärlek, små händer, stora pappersplan & musikalisk satir

NÄTKULTUR. Veckans nätsnackisar har allt: förbjuden kärlek, mord, knasiga katter, små händer, både rasister och "rasister", veckans Santorum, lasersvärdskola à la Star Wars, de bästa trailerparodierna på Hunger GamesChristopher Walken som läser godnattsaga och så den där om luvan. Dessutom tittar och lyssnar Medieormens nätsnackisreporter Jack Werner närmare på musikalisk, politisk nätsatir.

Treyvon Martin-fallet skakar ett nyvaket internet

I slutet av februari sköts den obeväpnade 17-åringen Trayvon Martin till döds av den självutnämnde medborgargardesledaren George Zimmerman, 28. När Martin hittades av polis skyllde Zimmerman på självförsvar, och enligt lagen i Florida är det just så nödvärn fungerar: man får skjuta den man anser hotfull utan att det egentligen granskas närmare. Efter några veckor av medietystnad kring fallet dök det inspelade samtalet med 911 Zimmerman hade upp, och eftersom man hör honom kalla Martin det rasistiskt nedsättande ordet ”coon” vaknade en debatt om huruvida dödsfallet verkligen var en följd av självförsvar.
   Nätsnackisaggregatorn Buzzfeed har engagerat sig i fallet, och listat såväl 10 saker du måste veta om det som 10 skäl till att du borde vara asförbannad över det. På nätet har också mycket stödaktivitet till Martin synts, bland annat på Reddit, på Twitter, i Facebookprofiler och på tröjor. Anledningen att just luvtröjor kommit att symbolisera Treyvon Martin är att advokaten och före detta talk show-värden Geraldo Rivera i ett Fox News-inslag i fredags sa att minoriteter som iklär sig sådana bör räkna med risken att bli skjuten, eftersom det får dem att se skummare ut.
   Detta ledde till ett ramaskri, delvis för att det uppfattades som en ovanligt överslätande och korkad syn på en pojke som dödats, och delvis eftersom Rivera själv ofta syns i luvtröjor. Ja, och utöver honom många andra respektabla personer. Enligt en tweet från Rivera skäms hans egen son över uttalandet.
   Ett fåtal republikaner har uttalat sig kring dödsfallet, ställt i kontrast till att president Obama gått ut och sagt att Treyvon Martin lika gärna kunde vara hans son. Martins föräldrar har krävt att Zimmerman ställs inför rätta och demonstrationer har hållts, men än så länge har ingen rättsprocess inletts.

Rasister, ”rasister” och faktakoll på Twitter

När fotbollsspelaren Fabrice Muamba i förra helgen föll medvetslös ner under en pågående match till följd av en hjärtattack var det många som ville stödja honom och hans familj. Några andra ville däremot ägna sig åt att vara rasister. Men till skillnad från Texasbon Chet Walker, vars rasism verkar vara genuin, var den svenska representanten för att hata folk med annan hudfärg bara barnet av en twitterrape. Kjell Häglund skrev en krönika i Journalisten om Emil Brorson, vars polare hade kapat hans konto för att dra ett sanslöst osmakligt skämt, och hur han blev uthängd som rasist av hundratals twittrare varav flera namnkunniga journalister som inte brydde sig om att kolla fakta. Cissi Wallin, Radio 1-programledare och Kvällsöppet-sidekick, var en av dem, och hon försvarade sig mot Häglunds kritik med att ”Emil Brorson borde se över vilka han umgås med”.

Israelisk-iransk kärlekskampanj på nätet

Ett oväntat utbrott av kärlek dök i veckan upp mellan ärkefiendeländerna Israel och Iran. Men detta var inte från regeringshåll, utan tvärtom från folket. Det var det israeliska paret Ronni Edri och Michal Tamir, intervjuade av Alltid Nyheter här, som startade kampanjen genom att på Facebook lägga upp bilder med texten ”Vi älskar er, Iran, och vill inte bomba ert land”. Även om bilderna inledningsvis till viss del bemöttes med satir var Iranier snabba med att visa att kärleken var besvarad. Och ja, självklart blandades katter snabbt in.

Bilderna du ska ha sett:

 • En sorglig GIF som hjärtskärande berättar om hur ett tv-spel får en dotter att inse hur mycket hennes mor älskade henne.
 • Ett 4chan-troll som blåser någon som vill ha hjälp med photoshoppandet.
 • En Tumblr-blogg sätter ljuset på de sorgligare av sociala medie-livets ögonblick.
 • Alla ser skrämmande knäppa ut med en liten hand – det är upptäckten i den andra av veckans mest anmärkningsvärda Tumblrs.

Filmerna du ska ha sett:

Saker du ska känna till:

 • Är du dödstrött på sexismen och rasismen som emellanåt tittar fram i de mörkare hörnen av Internet? Reddit-underforumet r/shitredditsays har länge satt hårt och hårt och pekat ut samt kritiserat de tillfällena de hänt där, och nu har Daily Dot skrivit ett läsvärt om än lite svepande reportage om underforumet. Krig råder, som inget annat än tokväntat, i kommentarsfältet.
 • Neil DeGrasse Tyson är sjukt populär just nu. Det är ingen nyhet, utan han har sakta men säkert arbetat sig upp som vår tids Carl Sagan: kunnig, respektabel, rolig, intelligent och sjukt inspirerande. Dessutom har han blivit ett mem, något han anspelade på i en intervju i veckan. Ännu aktuellare lär han dock bli – snart drar Youtubeserien Nerdist igång, där DeGrasse är en planerad gäst.
 • Smithsonian Institution, USA:s nationalmuseum, kommer i vår och framöver ha en tv-spelsutställning som låter jävligt cool.
 • Veckans mest uppmärksammade premiärfilm Hunger Games, baserad på en bästsäljande ungdomsbok om en dystopisk framtid där barn får slåss intill döden i ett nationellt tv-program, kittlar kreativiteten bland nätfolket. Bland de många parodier som gjorts på trailern sticker särskilt Barbie-versionen ut.
 • I april är det prick 100 år sedan Titatic sjönk, och redan nu har ett Twitterkonto där du kan följa förberedandet av jungfruresan och så småningom också haveriet - i realtid.
 • Hade du varit villig att ge ut ditt Facebooklösenord för att få jobb? I USA har arbetsgivare nämligen börjat be om det
 • I veckan spreds filmer på en man som, vilt flaxandes med artificiella vingar, hade uppfyllt alla tiders största dröm och faktiskt lyckats flyga. Men svälj inte tungan av förvåning ännu – han kom sedan ut och berättade att det bara var tack vare filmredigeringsprogram han flög.
 • Minns ni Mike Stone, den porrskådissökande skolbalskillen från förra veckans nätsnackisar? Well, det blir ingen skolbal för honom, åtminstone inte om han tar med sig porrskådisen Megan Piper som han lyckats ragga upp via Twitter.
 • Wikipedia arbetar nu för en jämställdare moderatorsbas, efter undersökningar som visar att 91% av de redigerande deltagarna är män Facebook lika mäktig som en världsnation. Det hävdar tänkaren och före detta CNN-chefen Rebecca MacKinnon i en intervju med New Scientist, och liknar Mark Zuckerberg vid en enväldig härskare över det sociala mediet. Ja, när ska den arabiska våren och dess demokratikrav egentligen nå Facebook? En tweet med en länk till ett ljudspår – det var allt som behövdes för att den tämligen okände producenten Chris James skulle få jobba ihop med housejätten Deadmau5. Sånt här är väldigt väldigt coolt.

Veckans näthit: politiskt tonsatt satir på nätet – en historik

I förra veckan var en film där man frågar sig vem den amerikanska presidentkandidaten Mitt Romney egentligen är stor på nätet. Men det speciella är att den är tonsatt. Jag har i veckans näthit tagit avstamp i ett färskt exempel på politisk musikalisk satir på nätet, och kommit ut i andra änden med en historisk sammanfattning av fenomenet

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".