NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Snyggtema med Googlebrillor, My Little Matt Damon Pony, SOPA:s nya kläder, Titanichimmel & antitrollag

VECKANS NÄTSNACKISAR. Så här efter påsk med alla vårtiga påskkärringar har vi välbehövligt snyggtema i snackisspalten. Vi möter veckans nätkändis Ridiculously Photogenic Guy, kollar in huruvida man ser bra eller ser bra ut i nya Googlebrillorna – som inte är några goggles. SOPA ser å sin sida ut att få nya kläder, jubileumsversionen av Titanicfilmen ser ut att få snyggare himmel, Facebook har köpt snygga-bilder-appen Instagram och i Arizona är de trötta på fula troll och planerar en antitrollag.
   Som vanligt är det Alltid Nyheters Jack Werner som tar dej vackert i handen och guidar till veckans viktigaste samtalsämnen.

Snyggingar på tapeten

I veckan dök en bild upp på Reddit. Den föreställde en hoper maratondeltagare, varav de flesta fullt naturligt såg svettiga och härjade ut. Alla utom en. I mitten, lite till vänster i bild, figurerade en leende snygg man i 25-årsåldern. Bildens titel var ”Mina vänner kallar honom herr Löjligt Fotogenisk”, och hans oberörda snygghet gjorde sannerligen skäl för det namnet. Mashable såg vad som komma skulle, Time Newsfeed gjorde en sammanfattning, och vips, på rekordtid var ett nytt mem fött. RPG, som han kom att förkortas, kunde användas som både förhöjande kommentar till andra mem och egen tävling i att överträffa varandra i kärleksförklaringar, och var därmed mycket gynnsam för spridning. Spridningen på memet kan illustreras av att Twitterkontot RPG – eller Zeddie Little, som han egentligen heter - satte upp, strax efter att bilderna började spridas, på kort tid fått snart 30 000 followers. Oundvikligt nog har han också fått användas till att kommentera veckans andra stora skönhetsmem: Samantha Bricks krönika om hur svårt och fyllt av strävan vardagslivet som oerhört vacker är.
   I texten, där hon listar alla tillfällen hon premierats på grund av sitt utseende, är poängen att kvinnor tenderar se ner på och motarbeta henne enbart på grund av att hon är snyggare än dem. Gawker var först ut med att satirisera över texten, men enligt Twitter var de knappast de sista männen att fnysa åt Brick. Både Memebase och Buzzfeed har använt artikeln som dagens stora hatämne.

Man kan ju tycka att detta är illustrativt för samtidens fortsatta problem med kvinnor som tar för sig på samma sätt som män. Men efter en snabb analys kan man också slå fast att omständigheterna spelat in i båda fallen: RPG blev hyllad mot sin vilja, Samantha Brick utropade sig själv som ett underverk. Och den som tillbringat fem minuter på nätet vet att det senare greppet inte är något vidare för att skapa fanbase där. Nå, detta är inte platsen för en längre text om just denna jämförelse. Jag hoppas emellertid att en sådan dyker upp – för visst är detta ett lite för tydligt fall av skillnader mellan kön och approach på nätet för att inte skärskådas lite extra?

Titanics 100-årsjubileum

Med buller och bång, nästan som det måste ha låtit den där kalla kvällen för snart exakt 100 år sedan, har förberedelserna inför 100-årsdagen av Titanics haveri framskridit den senaste veckan. Diverse animeringar och modeller har använts och sänkts för att högtidshålla minnet av den osänkbara jätten. Nästa söndag infaller jubileumsdagen, och då kommer såväl en middag i Titanicanda anordnas i Florida som en, tja, av somliga efterlängtad, antar jag, 3D-version av James Camerons monsterfilm Titanic gå upp på biograferna. Filmen kommer vara i stort densamma som den såg ut när Walkman-skrinnarna såg den gå upp 1997, med en skillnad: natthimlen i en väldigt speciell scen är, efter påtryckningar av populärastronomen Neil DeGrasse Tyson, förändrad.

Är CISPA nya SOPA?

En hel del nya lagar och avtal har på senaste bollats upp som arvtagarna till den hatade SOPA-lagen. Nu är det emellertid det amerikanska lagförslaget CISPA som är snackisen för dagen, en säkerhetslag som enligt Emma Marie Andersson på Ajour ska göra säkerhetsfrågor på nätet till en militär angelägenhet. I ett Youtubeklipp har självutnämnda företrädare för Anonymous fördömt lagen, som blev allmänt känd på nätet genom ett inslag från Russia Today, och den har redan fått en Know Your Meme-sida där mer information finns att läsa. Dessutom har Daily Dot skrivit en sammanfattning. Samtidigt föreslår Arizona en lag för att förbjuda trollande, och kanske är dessutom en helt ny version av SOPA på gång.

Googles nya glasögonsmartphone

Med en Youtubefilm släppte Google i veckan nyheten att de utvecklar en smartphone som ganska ordentligt skiljer sig från de maskinerna vi hittills sett – nämligen i glasögonform. Medan Buzzfeed har kollat upp hur både du som vanlig jeppe och diverse kändisar skulle se ut i dem har resten av internet kollapsat i en fantasiexplosion, och parodierna har varit många. Kommer de lyckas tolka dig rätt? Och inte dränka din vardag i annonser? Och hur skulle det vara om det var Windows som släppte glasögonen? Och kommer man bli beroende?

Filmerna du ska ha sett

Bilderna du ska ha sett

Saker du ska veta

Veckans näthit: Shit snubbar say

I veckans näthit har jag intervjuat Bianca Kronlöf, feministen som på Youtube lyckats få sina meningsmotståndare att skratta istället för att hata. Lyssna här.

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb