INTEGRITET & RELEVANS (HALVTID)

Martin Bentancourt: Att ge den långsamma kolhydraten en röst

DEN UNGA PUBLIKEN. Martin Bentancourt, programledare på SR Metropol, svarar på Tomas Granryds i frågan som han väckte i  om hur Sveriges Radio ska nå den unga publiken.

Du vet den känslan när du öppnar skafferiet sent en kväll och frågar dig själv: Nyttig mat?  Eller: Skit i detta så går vi bara ner till Mc Donalds?

Kidsen älskar det. Inte lika enkelt att få dem att äta sin hemlagade torsk med potatis. Men visst fan ska man få unna sig en mackedonk every once in a while.
   Problemet kommer när din familj, de som älskar dig , slutar ifrågasätta dig, fastän det börjar visa sig att du oftare och oftare väljer donken istället för att laga nyttig mat hemma. De vet att du är en vettig männsika, de undrar kanske vad som skett. Och vad som kanske viktigast är: om DE inte ifrågasätter dig, kommer du kanske inte heller att göra det.
   Din familj kanske inte ser det som ett problem nu, men de anar vad som möjligen ligger och lurar bakom hörnet längre fram.

Jag älskar att min krönika har nått de övre stratosfärerna utav SR. Jag har läst med beundran och nyfikenhet samt förundrats över hur en liten text som min kan få de ansvariga att känna att de måste ge svar på tal.
   Fastän repliken var aningen i försvarstal-mode så förstår jag den. Oron över att bli "anklagad" för att anlita kändisar och måla sig neonrosa. Men jag anklagar ingen. Jag förutspår bara. Subjektivt må tilläggas. Och det framtida problemet ligger inte i att anlita kändisar som programledare, den repetitiva musiken eller hjärndöda topics. Inte var för sig. Utan i helheten som formas av dessa i kombination och sedan spetsas till. När man börjar tumma på sin standard för att nå den unga publiken.

Jag förstår även att man kanske ser mina åsikter som kränkande eller orättvisa mot de eldsjälar som troligen jobbat med radio betydligt längre och intensivare än mig, på helt andra (och mer ansvarsfulla) plan. De kanske undrar vem jag tror att jag är att sitta och skriva som jag gör.
   Men är inte det som gör Sveriges Radio till något underbart? Nya och äldre tankar träffas, funderar, diskuterar, till och med tjafsar. Allt för att komma fram till en sak: Hur styr vi SR skutan framåt, in i framtiden?
   När jag läste (det jag uppfattade som) ett försvarstal tänkte jag så här: Min krönika är inte nödvändigtvis skriven om Sveriges Radio som det ser ut IDAG, utan ska kanske hellre ses som en analys av vart Sveriges Radio KAN vara på väg.

Jag pekade ut "snabbsocker-ön" på navigationskartan, att den finns där framme nånstans. Vissa visste redan att den fanns, andra tänkte inte särskilt mycket på den. En tredje tycker kanske att jag ser i syne. Nu har jag i alla fall pekat, SR skutan må segla som den känner att den bäst vill.
   Och visst håller jag med om att blandningen av snabbsocker plus långsamma kolhydrater är vägen. Den viktiga frågan är hur dessa fördelas i etern. Hur ofta sneglar vi bort från skafferiet mot skräpmats-restaurangen för att stilla hungern?

Gör Sveriges Radio detta mer nu än förr? Är detta en pekande trend
   Bara vårt samvete kan svara på det.
   Jag ville inte anklaga SR i min krönika, men höja en varningens finger möjligen, och peka på att det väldigt lätt kan bli så att om vi använder snabbsockret utan eftertanke och försiktighet så finns risken att vi blir en ”billig kopia av det billiga”. Det jag gjorde var en analys, och gav er, kära läsare ett "worst case scenario".

Om skon sedan klämmer eller ej är en helt annan fråga och det gläder mig innerligt att oavsett om man håller med mig eller inte, så har frågan lyfts och ligger på det medvetna planet. Jag är överlycklig om det gör att man åtminstone har det i sitt medvetna när man gör val som kommer att påverka Sveriges Radio för all framtid.

Martin Bentancourt
Programledare
Sveriges Radio Metropol
Twitter: @BentanOnline