Helena Sahlén, Sveriges Radio.
TWITTERCENSUS

Helena Sahlén: Twitter växer på bredden

TWITTERCENSUS. Hur viktigt är egentligen mikrobloggen Twitter i Sverige? I radio, tv och tidningar nämns mikrobloggen allt oftare, men frågan är hur befogat det är. Intellecta presenterade igår sin andra folkräkning på Twitter, . Den visar att mikrobloggen växer, men att den fortfarande är liten.
    Helena Sahlén är samordnare för sociala medier på Sveriges Radio och tycker att Twitter trots sin litenhet är att räkna med.

Det Intellecta har mätt är egentligen inte svenskar på Twitter eller ens twittrare i Sverige. Det man kan mäta på teknisk väg är svenskspråkiga twitterkonton. Det innebär att mikrobloggare i Sverige som skriver på andra språk än svenska inte finns med men att man räknat till exempel svenskspråkiga twittrare i Finland.
   En annan sak som är viktig att komma ihåg är att ett twitterkonto inte nödvändigtvis är lika med en person. Därför är ordet folkräkning egentligen missvisande. En person kan ha flera egna konton, till exempel ett professionellt och ett privat. Ett konto kan också skötas av flera personer, som på många redaktioner här på Sveriges Radio, till exempel.

Enligt Twittercensus 2012 finns det 299 000 svenskspråkiga twitterkonton. Vid mätningen för ett och ett halvt år sedan var de drygt 90 000. Det är en stor ökning, men även om man, felaktigt, skulle sätta likhetstecken mellan antalet svenskspråkiga twitterkonton och antalet twitteranvändare i Sverige är Twitter alltså fortfarande litet.
   Ännu mindre blir det om man tittar på hur många som är aktiva och skriver meddelanden på sina konton. 171 000 av den svenskspråkiga kontona har publicerat åtminstone en statusuppdatering, eller tweet, månaden innan censusen. 53 000 konton har ett snitt på minst en uppdatering per dag sedan kontot registrerades.

Men betyder det att Twitter är oviktigt? Jag tycker inte det. Men man måste ta det för vad det är.
   Så vad är det svenskspråkiga Twitter, enligt Twittercensus 2012?

  • En liten (men växande) kommunikationskanal.
  • En kanal som varit en journalisternas, politikernas och pr-folkets värld (ofta kallad elitistisk) men som ser ut att växa sig betydligt bredare i och med att andra grupper kommer till. Sportfolkets närvaro tycks växa, till exempel.
  • Ett forum där några få står för en väldigt stor del av aktiviteten. 7% av användarna står för 75% av statusuppdateringarna under mätperioden.

Det ser kanske inte så viktigt ut. Men att nå ut på Twitter kan vara så mycket mer än att nå ut på bara Twitter. Att det svenskspråkiga Twitter är starkt bland journalister, bloggare och politiker innebär att du där når personer som i sin tur har tillgång till ännu större kommunikationskanaler. Twitter må se ut som en ganska sluten grupp, men träffar man rätt är den potentiella spridningen enorm.

Att det är ett litet fåtal som står för aktiviteten behöver inte heller det vara ett argument emot mikrobloggens vikt. Att döma ut Twitter som ointressant enbart på grund av det är ungefär som att säga att Dagens Nyheter är oviktig eftersom en väldigt liten del av den svenska befolkningen skriver i tidningen. Det är ju antalet läsare som är intressant, både på DN och på Twitter. Men det finns inga siffror som visar hur många som faktiskt läser det som skrivs på Twitter. Det tror jag skulle vara väldigt intressant läsning!

Hårt uttryckt skulle jag säga att Twitter kan vara viktigt att nå ut på, men inte lika viktigt att lyssna på. Jag tycker att vi journalister kan bry oss för mycket om vad som sägs på Twitter i förhållande till hur många som faktiskt uttrycker sig där. Därmed inte sagt att vi ska sluta lyssna, bara att vi behöver påminna oss om att se till att komplettera med andra källor. Det kan vara förrädande enkelt och smidigt att följa en hashtag och referera det som sägs där.

Framtiden då? Intellectas första Twittercensus 2010 fick många att tro att Twitter var ett avstannande fenomen som redan nått sin kulmen och börjat krympa. Det var fel. Samtidigt som den arabiska våren kom började det svenskspråkiga twitter att växa.
   Det är svårt att sia. Men om de sportintresserade är en växande grupp på Twitter kan man ju våga sig på att förutspå att sommarens OS får antalet nyregistreringar att göra ytterligare ett skutt uppåt.
   Vildare än så törs jag inte gissa.

Helena Sahlén
Samordnare för sociala medier
på Sveriges Radio, Digitala medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".