Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Community, Diablo III, sexljudsremix och Facebookminimusikal

NÄTKULTUR. I veckan som gick har en hel del av snacket på nätet handlat om tv-serien Communitys framtid samt cirkulerat kring släppet av spelet Diablo III.  Alltid Nyheters sociala medier-korre Jack Werner har koll på detta och listar sina favoritklipp från Youtube – som spänner tematiskt från en hungrig, kränkt fiskälskare via konsten att väcka en sovande treåring till en minimusikal om Facebook. Och så får vi ett varnande - men kreativt - exempel på vad som kan hända om man stör sina grannar med allt för högljutt sex.  

Tv-serien Community – är den slut som vi känner den?

Referenstät som en B-uppsats, klurig som en åttaårings påhittade godnattsaga och med en humor drastisk som en operadiva – det är egenskaper som gjort att NBC-serien Community under sina tre säsonger hittat en smal men – som historien om Beetlejuice i bakgrunden demonstrerat - oerhört hängiven fan base. Tyvärr är det dock inte engagemanget hos tittarna som räknas när tv-kanaler avgör vilka serier som fortsätter och vilka som läggs till handlingarna, och Community har en tendens att med sina smala och självrefererande teman stänga ute tittare som inte hängt med under hela resan.

Tidigare i fjol hotades serien av nedläggning, något som kraftiga protester lyckades förhindra, och för några veckor sedan kom beskedet att Community förlängs med ytterligare 13 avsnitt. Knappt hann emellertid fansen smaka glädjevinet förrän bägaren smolkades, då seriens huvudproducent och skapare Dan Harmon i veckan berättade att han blivit kickad från serien. Harmon har varit en mycket aktiv del av seriens utformning – “it has to be like this or I quit”, som han påstår att han sagt ungefär åtta gånger om dagen – så den tredje säsong av Community som vi nu inväntar i höst kommer sannolikt skilja sig en hel del från dess föregångare. Sämre eller bättre är svårt att säga – men eftersom NBC sagt att de vill ”bredda Communitys fan base” kommer den med stor sannolikhet bli mindre galen, mindre självrefererande – och kanske inte samma serie som dess hardcore-fans en gång blev förälskade i.

Historien om Community bör inte skrivas än, och kanske inte ens av mig, men det finns en annan historia i botten här. När ståuppkomikern Louis CK bestämde sig för att producera och sälja sin senaste show själv, utan hjälp av några nätverk eller stora medieföretag, visade han att det går att lönsamt skapa och distribuera immateriellt nöje på nätet.
   Åtminstone i mitt huvud kliar nu tanken på hur det skulle gått om Community gjorts direkt för mig, betalats av mig och slutade när jag ville det, istället för att ödesbestämmas av en tv-kanals huvudkontor. Och om det är för sent för den briljanta pärlan, om vi får nöja oss med fyra säsonger av att Abed säger ”cool” – kan framtida smala men ack så geniala tv-produktioner räddas av dess fans och deras plånböcker?  

Diablo III kommer ut – och stänger ute

I 11 år har de väntat – och i veckan fick fansen till slut sina lystmäten. Spelstudion Blizzard släppte Diablo 3, en av spelhistoriens mest emotsedda spel, och redan innan det kom ut slogs flera rekord i förbokningsantal och popularitet. Daniel Goldberg gav spelet en femma i SvD, men ett haveri som blivit känt som ”Error 37” har också skapat mycket heta känslor bland fans – och följaktligen självklart en rad mems. Om man, som Samuel Stenberg på Gamecore, ser det som en reklamkampanj, eller som många av fansen ser det som ett enormt svek är individuellt men fakta kvarstår: Diablo 3 har varit på allas läppar i veckan.  

Fem saker till att veta

  • Ordlekarnas tid är nu. Twitter, Facebook och allehanda nätmötesplatser har gjort det lättare än någonsin för stora grupper människor att delta i dem, och dess uppgång och fall lär inom ett decennium vara föremål för forskning. Den senaste i raden av lekar gick ut på att ta bort en bokstav i en filmtitel, och på sätt skapa en helt ny film. Idén, som blev en stor trend på Twitter i veckan, kom som vanligt från det engelska nätet där den senast blommade upp på den sociala nyhetssidan Reddit för några veckor sen. Du hittar bidragen genom en sökning på hashtagen #FilmUtanBokstav.
  • Akta dig för att ha högljutt sex i en lägenhet med tunna väggar. Det tipset kan upplevas som motsatsen till banbrytande, men har i veckan ändå återaktualiserats genom en viral ljudinspelning. Det började med att en bild på en indignerad lapp, uppsatt i ett trapphus, formligen hivades in på Reddits förstasida. På lappen stod det att grannarna borde stänga sitt fönster när de har sex, och en länk till en ljudfil. Om du klickar på den bör du för övrigt ha antingen väldigt låg volym, använda hörlurar, eller helt enkelt vara ensam hemma. Naturligtvis stannade inte internet där, nä, för vilken trend är fullständig utan en dubstep-remix? Soundcloud-användaren nebber tog sig an uppgiften, och hens musikaliska tolkning av stönandet har nu över 140 000 spelningar.
  • I fredags lade jag ut ett citat ur boken ”The Cult of the Amateur”, skriven av Silicon Valley-veteranen Andrew Keen, på Instagram. Att jag delade orden just via sociala medier är nog något som skulle både irritera och bekräfta Keen, då han hela boken igenom hävdar att de nya mötesplatserna på internet riskerar lägga hela vår kultur inklusive den nya generationen i demoraliserade ruiner. Om Wikipedia skriver han att ”det är blind leder blind, ett oändligt antal apor som förser ett oändligt antal läsare med oändliga mängder information”. Och som för att understryka den poängen kom The Atlantic i veckan ut med en fascinerande historia om ett gäng universitetsstudenter som på en kurs om historieförvanskning hittade på flera helt fiktiva historiska karaktärer och skeenden och bland annat via Wikipedia skänkte dem falsk autencitet, allt för att testa nätets källgranskande förmåga. Måsteläsning!
  • En av ovan nämnde Keens poänger i hans apokryfiska bok är att internet ruinerar alla talanger, och istället lyfter fram de obegåvade och egocentriska. Ett vandrande motargument till den tesen är mash-upartisten Nick ”Pogo” Bertke, som i fyra år producerat och lagt upp helt fascinerande musikklipp baserade på ljud från klassiska filmer. En av låtarna, ”Upular”, känns igen från veckans näthit-avsnittet om reply girls. Videoklippen har sammanlagt roat över 55 miljoner personer, och i veckan gjorde nätnyhetssidan Daily Dot en mycket läsvärd intervju med Nick ”Pogo” Bertke.
  • Veckans snyftare är historien om Scott Widak, en allvarligt leversjuk 47-åring med Downs syndrom, vars stora glädjeämne i livet är att få och öppna brev. Efter en vädjan till Reddit skickade den sociala nyhetssidans medlemmar flera hundra brev till honom, berättar Mashable. Och det är ju vackert.

  Veckans fem måsten: filmer

  Veckans fem måsten: bilder

 I veckan som kommer bör ni hålla koll på Pridefestivalens nya reklamkampanj, som uppmanar läsaren att ta sig an livet som bög, flata, trans eller någon annan från normen avvikande sexuell läggning. När Flashback upptäcker den kommer nämligen tongångarna – eller ”debatten”, som vissa vill kalla den - förmodligen gå höga…

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".