Jack Werner, sociala medier-korre på Alltid Nyheter. FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Svensk schlagerseger roar, förvirrar – och inkluderar

VECKANS NÄTSNACKISAR. I helgen intog, som Lena Ackebo skulle ha skrivit, glädjefnatten Sverige i och med Loreen Talhaouis jordskredsseger i Eurovision Song Contest. Med 372 poäng – däribland 18 tolvpoängare och bara 15 poäng mindre än världsrekordet i poäng i festivalen – slog hon den närmsta konkurrenten Ryssland och deras tantlag med över 100 poäng.
   Denna skräll, med dess efterdyningar, dominerar veckans nätsnackisar. Men i vanlig ordning har vår nätkulturexpert Jack Werner (som nu gör sin sista vecka som sociala medier-korre på Alltid Nyheter – men kommer att fortsätta skriva för Medieormen!) vaskat fram mer glitter än så ur veckans nätkulturflöde.

Det första som hände efter att schlagerkonfettin landat var att svenska Twitter briserade i en hätsk debatt, eftersom Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder samma kväll uttryckt sitt missnöje med att Loreen inte sjöng på svenska. Så småningom lugnade sig diskussionen men inte förrnän den främlingsfientliga bloggen Avpixlat konstaterat att pizzan och Zlatan ”nu kommer att få sällskap av den ödmjuka och talangfulla Loreen på oikofobernas heliga lista över ting som aldrig hade kunnat bli verklighet i vårt land utan Europas mest extrema massinvandringspolitik”.

Om Söders Facebookstatus var en fjäder, och uppmärksamheten den fick snabbt blev till en höna, kan det vara rättvist att summera Avpixlats blogginlägg som ett duntäcke.
   Utomlands, där man inte är lika referenskunnig gällande musikjippot Eurovision Song Contest, var man mer förvirrad. Sociala medier har i takt med att mediala evenemang blivit mer och mer internationella lägereldar kring vilka twittrandet nästan är huvudsysselsättningen blivit knytpunkten för olika länders deltagande i nya händelser, och det gäller inte minst Eurovision. På Boing Boing beskriver en amerikan hur han invigdes till den ”helt oironiskt entusiastiska” tv-kvällen av en brittisk kompis, och slår bland annat fast att det norska bidraget – som slutade på näst sista plats – var hans favorit.  
   Times sociala medier-övervakningssida Newsfeed summerade kvällen och berättar också om sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis i anslutning till densamma, och Buzzfeed nöjde sig med att visa bilder och filmer från tillställningen.

I diskussionstråden på Fark.com om kvällen både hyllades och avfärdades Loreen som en Lady Gaga-wannabe, dessutom rapporterades det att svenska röstlinjen var överbelastad och att röster på oss därmed kan ha försvunnit. Kontentan av kvällen, frånsett att Loreen är häftig, är att framtiden för tv-händelser såsom Eurovision Song Contest helt klart ligger i de sociala medierna. För många var twittrandet det stora nöjet, både att läsa och skriva, och med hjälp av de syrliga, roliga eller glada kommentarerna spreds tittandet ut till flera länder. Dessutom blir det automatiskt mer inkluderande när ens kommentarer inte bara begravs på någon nyhetssida utan istället har potential att slå igenom och forma andras upplevelser. 

När Expressens chefredaktör Thomas Mattson på lördagkvällen blev självsäker och långt i förväg ackrediterade 54 journalister till nästa års melodifestival twittrade TV4-programledaren Jenny Strömstedt att hon där och då sökte jobbet som Expressens Twitterkommentator. Hon skämtade kanske då, men i framtiden blir det blodigt allvar: den vassaste tungan kommer synas bäst om hen uttrycker sig i 140 tecken.  

Fem saker till att veta

  • Det senaste halvåret har flera lagar och avtal diskuterats som i sina former allvarligt skulle hota friheten på nätet. Vid flera tillfällen under den perioden har den sociala nyhetssidan Reddit toppats av olika uppmaningar till aktion, och då både fysisk och mer nätnära sådan. Nu utvecklar en av Reddits grundare en så kallad ”batsignal” – en ljussignal som signalerar fara å färde, hämtad ur serien Batman - för internet. Tanken är att verktyget, som finns att registrera sig för på The Internet Defense Leagues hemsida, ska varna när en ny lag hotar nätfriheten. Samtidigt rapporterar Laughing Squid om en crowdsourcad stor reklamskylt i USA med budskapet ”Don’t mess with the Internet”. Det drar ihop sig…
  • Igår kväll spreds nyheten på engelska, och idag nådde den svenska medier: en naken man attackerade i helgen oprovocerat en annan man vid en väg i Miami, och började äta hans ansikte. En polis som åkte förbi hoppade ur och öppnade eld mot kannibalen, som inte slutade äta förrnän efter flertalet skott. Teorierna om det groteska anfallet är många, men de två populäraste rör knark – och zombieapokalypser. Ifall det är det senare som gäller råder jag er att lyssna på den utmärkta podcasten Obiter Dictum och deras avsnitt om postapokalypsen och hur man ska överleva den.
  • Communitykontroversen, som denna sida beskrev i förra veckan, fortsätter även denna vecka. Efter att den hyllade tv-seriens ursprungliga skapare och huvudproducent Dan Harmon ersatts med två nykomlingar har ett internmemo från kanalen läckt och spritts, där NBC-chefernas trygghet i att Harmon inom kort ska glömmas bort lyser igenom med all önskvärd tydlighet. Något som den oavbrutna floden av kondoleanser till Harmon på Twitter motvisar. Dessutom har de två ersättarna till Harmon begåvats med ett satiriskt twitterkonto som anspelar på fansens oro inför att TV-serien nu ska bli en högst medioker sitcom i klass med alla andra.
  • På ovan nämnda sociala nyhetssidan Reddit finns en bot som automatiskt röstar ned alla kritiska inlägg om amerikanska republikanen Ron Paul. Det rapporterar Daily Dot, och lyfter därmed den intressanta frågan om massans makt. Den som programmerade boten vet att en välformulerad diss i toppen av en populär diskussionstråd kan sätta tonen så gott som vilken politisk kommentator som helst, och nu är frågan hur maktspelet på nätet ska utvecklas framöver.
  • Webbypriserna, internets årliga motsvarighet till Oscar- och Nobelpriserna, delades i veckan ut och för sextonde gången. Bland vinnarna hittar vi bland annat årets person – som blev Louis C.K, som sålde sin ståuppshow via nätet – och årets blogg, Tumblr-bloggen The 99% som var en viktig del av Occupy-demonstrationern. En topp 10-tillfällen-lista från utdelningen finns på Daily Dot, och Buzzfeed har samlat en rad foton.

 Veckans fem måsten: filmer

  • Virtuella chattrum har funnits längre än man kan tro, och här bedrivs nätarkeologi i spelet Worlds från 1995.
  • Youtube startar en människorättskanal, där medborgarrättsaktivismen från mobilkamerainnehavare världen över ska uppmärksammas.
  • Den amerikanska programledaren Anderson Cooper har i veckan varit på tapeten vid två tillfällen, dels eftersom han intervjuade en kristen homofob och dels eftersom han kände sån avsmak för en plastikopererad mamma som tvingade sin dotter till liknande ingrepp att han avslutade intervjun i förväg.
  • Min minnesanteckning till notisen jag här tänkte skriva om världens första mimade frieri, en film som på några dagar fått miljontals visningar, lyder i korthet ”snyft” – och ja, det är nog det mest koncisa man kan säga om den. Se den.
  • En reklam för bildbyrån Gettys, som berättar en kärlekshistoria helt genom bildbyråbilder, har också cirkulerat och även om den inte är så rörande som ovanstående gråtkalas är den väl värd en titt.

  Veckans fem måsten: bilder

Veckans näthit i Alltid Nyheter

... är den sista jag producerar innan kanalen läggs på is tills en utvärdering avgjort dess vidare öde, och därför tog jag tillfället i akt att blicka bakåt och försöka förstå vad det är som gör en nyhet viral. Allt till tonerna av Ravels mästerverk Boléro. Du hör den här.

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista