Jack Werner, nätkulturskribent. FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Masken Flame flammar upp och Stuxnet får en nytändning

VECKANS NÄTSNACKISAR. I veckan fick vi göra bekantskap med ett nytt, lika skrämmande som ansiktslöst, hot på nätet: masken Flame. Det var säkerhetsföretaget Kaspersky Lab som enligt Feber i tisdags upptäckte och varnade för masken, som inte bara kan ta sig in i datorer obemärkt utan även avinstallera sig själv – med andra ord, radera sina spår.
    Om maskar, och mycket annat viktigt på nätet, handlar veckans nätsnackisrapport. Som vanligt signerad Jack Werner.

I en Reutersintervju kallar en medarbetare på Kaspersky Lab masken Flame för ”en av de mest komplicerade varianter av skadlig mjukvara som någonsin upptäckts”, och bland länderna som drabbats – uteslutande sådana i Mellanöstern – hittar vi Iran, Israel, Syrien, Saudiarabien och Egypten. Vem som ligger bakom detta är oklart, men säkerhetsexperter har sagt att det är för komplicerat för att en enskild grupp ska ha gjort det och att det sannolikt ligger en regering bakom programmet.
   Iran skyller i ett tidigt skede på Israel och USA. Men Vita huset har vägrat att diskutera Flame. Något som i dagarna bidragit till att återuppväcka en gammal goding i facket ”obegripligt smarta datorvirus”. New York Times bekräftade nämligen i veckan misstankarna att Barack Obama gav ordern om att släppa lös Stuxnet, en mask som tog sig djupt in i Irans kärnvapenprogram.

Avslöjandet om USA:s inblandning i Stuxnet kommer nu sannolikt få utrikespolitiska konsekvenser – vissa pratar till och med om en cyberteknisk upprustning. Christoffer Strömblad på säkerhetsföretaget Safeside ser många likheter mellan Stuxnet och Flame, ”komplexiteten, omfattningen och måltavlorna för infektering”. Han drar dock slutsatsen att Flame hade en tydligare funktion som spion, då ”det kan sätta på mikrofonen (i telefonen), starta blåtandsenheter och självklart övervaka tangentbordet för knapptryckningar”. Han fortsätter med att fundera kring ”hur länge Flame påstås ha existerat; uppåt två år. Låt oss suga på den karamellen ett tag. Hur mycket information produceras under två år? Hur många samtal ringer vi och hur mycket e-post skickar vi?”.

Loopia stänger satirsida, hamnar i hetluften

I veckan har det faktum att webbtjänstleverantören Loopia på eget bevåg stängde ner en Greenpeace-signerad hemsida som gjorde satir på oljeföretaget Neste Oil väckt känslor. Det var alltså innan Neste hann ställa några egentliga krav som Loopia stängde ned hemsidan.
   Daniel Westman, forskare i rättsinformatik vid Stockholms universitet, säger till Computer Sweden att han inte tycker Greenpeace gör något uppenbart upphovsrättsintrång med satirsidan. Varken Neste oil eller Loopia har velat kommentera fallet.

Fem till saker att veta

 • Vet du vad YOLO betyder? Om du har surfat troget de senaste veckorna borde du göra det, eftersom den tonårsromantiskt doftande förkortningen dykt upp lite varstans, och Buzzfeed har för alla er förvirrade en gång för alla rett ut begreppen.
 • I Kanada har flera hundra hemsidor beslutat att delta i en gemensam nedsläckningsaktion, inte helt olik den som inträffade i USA i vintras inför hotet av lagförslagen SOPA och PIPA, för att protestera mot lagförslaget Bill C-38. Bill C-38 har dock ingenting med internet att göra, utan skulle enligt kritikerna hota miljön. Samtidigt i EU röstar fler och fler nu ner det kontroversiella avtalet ACTA, och även om frågan inte avgörs förrän den 21 juni verkar det nu osannolikt att avtalet införs.
 • Är du på Barack Obamas döda inte-lista? Efter att New York Times avslöjat att presidenten har en dödslista, där alla från al-Qaida-ledare till barn finns med, har en onlineomröstning nu startat för att presidenten också ska utforma en lista över dem han inte vill se döda.
 • Hashtaggen #YoSoy132 har jagat på missnöjet med myndigheterna i Mexiko, och the Daily Dot frågade sig i veckan om den till och med kan sägas ha startat en mexikansk vår.
 • Vill du rösta på om Facebook ska göra privacyförändringar? Nu har du chansen, berättar Facebooks vice vd i ett blogginlägg. Röstningsresultatet kommer dock bara vara giltigt om 30% av Facebooks användarskara – drygt 240 miljoner personer – lägger in sin röst.

Åtta filmer – och två bilder - du ska ha sett

 • Apropå Facebook verkar det som att det sociala mediets skapare Mark Zuckerberg råkat promenera förbi i bakgrunden av en polisdokumentär i Shanghai.
 • Det här kan vara en av de mer ambitiösa paintball-krigen som någonsin utspelat sig.
 • Äntligen presenteras fler sätt än bara det vanliga, tråkiga, på vilka man kan öppna en öl.
 • Två killar gräver ner en skattkista full med chokladpengar, och återvänder senare för att gräva upp den framför fascinerade och hurrande strandbesökare.
 • Veckans mest kraftfulla politiska raserianfall ser vi i Illinois i USA.
 • Nätkändisen Leeroy Jenkins, som för åratal sedan totalförstörde en välplanerad attack i rollspelet World of Warcraft, har nu blivit kortfilm.
 • Den sociala nyhetssidan Reddit omnämns ju ofta på dessa sidor – men vad handlar det egentligen om? Nu har en kort introduktionsfilm, som uppfriskande nog även tar upp Reddits mörkare, misogynare och mer hatiska sidor, dykt upp – nyttigt att se för alla.
 • Pågår en våg av reklam med homosexuell tematik?
 • Den mäktige sjökon är här i form av ett bildmem – inte en sekund för tidigt.
 • Vem kan mer än någon annan i världen ursäkta att man kommit för sent till skolan? Jo, såklart presidenten av USA. Och i veckan gjorde han just det.

Jack Werner
frilanssskribent
Twitter: @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista