Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Internetmännens visa

NÄTSNACKISAR. Med anledning av den gångna veckan får vi mer än vanligt lov att sjunga internetmännens visa på Medieormen. Ett flickvänsmem satte ljuset på Reddits kvinnosyn, en manlig konstnär gjorde en helikopter av sin katt, en kille drack öl – och gjorde succé, en pappa upptäckte fenomenet bildmem – och blev ett bildmem och en gift, manlig skådespelare raggade på en livetwittrande fotomodell. Och så fick vi en kvinnas fyndigt musikalkäcka botemedel mot internethatarna.
   Internetmannen Jack Werner har samlat ihop veckans tuffaste nätsnackisar i ett snyggt medieormfodral.

Ibland tappar man hoppet. Så till exempel i veckan, när ett briljant bidrag till en musiktävling hamnade högt på den sociala nyhetssidan Reddit och som följd svepte över halva internet – fast med ett totalt missförstått budskap.
   Det hela började med att tweenstjärnan Justin Bieber inledde en tävling för att hitta den bästa möjliga covern på hans senaste hit Girlfriend. Massor av bidrag trillade in på Youtube – Biebers fanbase är fullkomligt enorm och maniskt intresserad av att följa hans instruktioner – bland dem denna halvläskiga psykopatcover.

Youtubeanvändaren wzr0713 omtolkade där Biebers låt till en parodi på en av de få trånga roller kvinnor tvingas in i på nätet: den sjukligt efterhängsna och kontrollerande flickvännen. Mellan stela leenden och textrader som ”If I was your girlfriend I’d drive you up the wall, question who you’re with, yeah, I’d always call and call” framträdde en perfekt ironi över såväl flickvänsrollen i Biebers ursprungslåt som den klassiska galna brud som internetmännen gånggång beklagar sig över.
   Men på internet pågår ständigt ett krig mellan världsbilder och det mest effektiva vapnet är ofta att helt enkelt blunda för det som talar emot ens egen.

Sålunda uppfattade Reddit inte ironin i wzr0713:s film, utan tolkade det tvärtom direkt som om hon gjorde sig till en direkt representant för de största mardrömmarna och voilà : bildmemet Overly Attached Girlfriend var fött. Med budskap som ”Vill du göra slut? Jag är gravid!” och ”Jag tittade igenom dina sms förut, vem är ’mamma’?” blev driften med en fördom plötsligt inget annat än en förlängning av fördomen själv.
   Buzzfeedskribenten Amy Odell försökte presentera en manlig motsvarighet för att nyansera bilden, men den mottogs med trötthet och ointresse. Status quo står stadigt.
   Det deppiga här är egentligen inte att den från början vassa filmen omvändes till en trött kliché, utan snarare att kvinnor aldrig i nätjargongen kan få ha roller som går utanför det redan definierade mönstret av horor och madonnor. Wzr0713:s film hade kunnat tas emot på många andra sätt, i den bästa av världar med självkritisk humor, men nu blev det återigen bara en upphostad sexism, detta samtidigt som en satsning för att belysa kvinnorollen i spelvärlden möts med trakasserier och Wikipediamobbar. Och jag undrar när communityt självt ska våga se det här förlamande problemet i vitögat. Om de någonsin kommer göra det.

Helikopterkattens sista färd

Det skulle vara orätt av mig att göra en sammanställning av veckans största näthändelser utan att nämna den olyckliga katt som inte bara blev påkörd, utan sedan fick sin döda kropp uppstoppad och ombyggd – till en fjärrstyrd helikopter. I Orvillecoptern, som den fick heta, möttes nätets förkärlek till katter och övermåttan konstiga infall, och bildade fullt förklarligt en perfekt storm som räckte ända till P3 Nyhetsguiden där jag i tisdags var med och diskuterade påfundet. Den salige (?) kattens ägare, en konstnär vid namn Bart Jensen, berättar att katten Orville älskade fåglar och att detta därför är var det bästa sättet han postumt kunde hedras. Jag är osäker. Klart står emellertid att det nu finns en ny ribba för dem som vill chockera internet medelst katter.

Fem till saker att veta

 • Hackarnätverket LulzSec ser ut att vara tillbaka, detta efter en lång paus sedan ledargestalten Sabu i våras visade sig vara en FBI-informatör. I en Youtubefilm som dök upp i veckan skryter man om att ha tre terabyte läckta mail från såväl FBI, amerikanska militären som den syrianska regeringen. Det här kan bli spännande.
 • Lär dig av den amerikanska skådespelaren Brian Presley och ragga inte på modellen som sätter sig bredvid dig på flyget om du redan har barn och fru och dessutom är kristen. Risken är nämligen att hon livetwittrar hela ditt halvpinsamma försök att komma innanför brallorna på henne. Då måste du ju gå ut och säga att hon ljuger sen. Och jag vet inte om det är lättast att tro på dig här…
 • Trailern till Quentin Tarantinos kommande westernfilm Django Unchained är ute och det ser jävligt bra ut.
 • Trogna läsare av denna sida vet att tv-serien Community här står högt i kurs. Och vid sidan av att det verkar gå åt skogen med själva serien, vars skapare sparkats och sändningstid flyttats till fredagkvällens svarta tv-hål, är fansen aktiva som aldrig förr. Nu utvecklar de till exempel ett datorspel baserat på det vi såg i ett av senaste säsongens avslutningsavsnitt.
 • I veckan hackades CV-sajten LinkedIn, vars säkerhetsrutiner visade sig vara mer än bristfälliga. För att citera Gawker: försök orka bry dig så länge att du hinner ändra dina lösenord. Apropå dålig lösenordssäkerhet är en annan som skulle behöva tänka ett varv till kring det Mitt Romney, vars mailkonto också hackades i veckan.

Fem filmer du ska ha sett

 • En av veckans största flashbacks fick man av denna film, inspelad med hjälp av en kameramössa på en tvåårings huvud. Det är både roligt och emotionellt att se känslorna och hoppet toppa och dala under ett par minuter av kurragömma.
 • Debatten om hur kvinnor mottas på nätet pågår ständigt, och skribenter som Isobel Hadley-Kamptz och Hanna Hellström har på sistone uppmärksammat oss på de misogyna kommentarer de dagligen får kastade efter sig. Och med ”Thank You Hater!” har deras kamp nu tonsatts.
 • Kommer du ihåg den första öl du smakade? Själv kan jag inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet – detta till skillnad från den fantastiska lilla Nightmare Before Christmas-covern ”What’s this? A beer?” som i veckan drog ner nätapplåder.
 • En kalifornisk statstjänsteman filmades i veckan av sin granne i det att han försökte aga sin son till en bättre bollkastare. Grannen grep in, och nu är statstjänstemannen arresterad för barnmisshandel.
 • I onsdags natt passerade Venus framför solen, något som bara händer någon gång per århundrade. Och här har ni inte bara den enda venuspassagefilmen ni behöver se, utan även en kort förklaring av astronomen Neil DeGrasse Tyson kring varför det faktiskt var en väldigt häftig händelse.

Fem bilder du ska ha sett

 • En avslappnad katt är veckans andra – och betydligt mindre ödesmättade – kattrelaterade nätsuccé. Remixad i oändlighet blev den såklart.
 • Beter sig folk medvetet som arslen på datingsidor på nätet? Man kan få det intrycket av de bilder nya Tumblr-bloggen OKCupid Enemies.
 • Vilka sorts vardagsproblem tampas väldigt överutbildade personer med? Här har du svaret.
 • I ett skyltkrig mellan pseudofeministiska män och kvinnor som upplyser dem om deras tankefel har i veckan den feministiska debatten tagit ännu ett steg fram för att sedan ta två tillbaks.
 • En bild på Reddit från en användares pappa, just som han upptäckt och blivit blixtförälskad i memer, spreds i veckan och resulterade i bildmemet Meme Dad.

Jack Werner
frilanssskribent
Twitter: @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".