Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Fortsatt turbulens kring @sweden

Publicerat måndag 25 juni 2012 kl 13.07
Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR

VECKANS NÄTSNACKISAR. Sonja Abrahamsson avslutade förra söndagen sin vecka som kapten för skeppet @sweden, men de som trodde att Twitterkontots femton minuter av uppmärksamhet skulle upphöra med det har i veckan fått dubbelt tji. Diskussionerna regnar fortfarande kring kontot, och med dem också länkarna.
   Jack Werner sammanfattar – för sista gången före Medieormens sommarlov – veckans nätsnackisar, samt listar bilderna, länkarna och filmklippen du måste ha sett för att kunna njuta av en skön semester afk.

Även om delar av rampljuset fortfarande är koncentrerat till Sonja Abrahamsson – som i en av de få intervjuer hon gett underströk för Daily Dot att hon inte är antisemit – har satirikern Stephen Colbert fortsatt sin kamp för att få ta över @sweden-kontot, senast till tonerna av en ABBA-låt. Tyvärr är den enda respons han fått vid sidan av ”vänta och se” en inbjudan från det amerikanska svenska institutet, som bjudit in honom att twittra för deras officiella konto.
   Vid sidan av det har det dubbelt prisbelönta konceptet rotation curation, som vårt svenska PR-konto alltså var först med att använda, fått såväl mängder av efterföljare som en egen Know Your Meme-sida och måste därmed anses vara en accepterad del av nätkulturen. The New Yorker skrev i måndags en kort reflektion om Sonja Abrahamssons tid som twittrare, och jämför där hennes frispråkighet och den acceptans den mött hos arrangörerna av @sweden med incidenten då en kvinna som sa ”vagina” under en debatt i ett amerikansk underhus förvisades från vidare diskussioner.
   Och medan resten av världen gradvis får upp ögonen för Sverige och våra konstiga pizzor fortsätter sidor som The Local och naturligtvis yours truly att bevaka frågan.

Overly attached girlfriend – ingen dagslända

Härom veckan diskuterade vi på denna sida bildmemet ”overly attached girlfriend”, härrörande ur ett bidrag till en Justin Bieber-arrangerad musiktävling på Youtube. Då beklagade jag mig över att den trånga roll tjejen i filmen, vars identitet nu blivit framlagd som Laina Walker, var en symbol för att ” kvinnor aldrig i nätjargongen kan få ha roller som går utanför det redan definierade mönstret av horor och madonnor”. Oavsett vad jag tycker om memet och dess under- och övertoner har det dock inte dött av, utan snarare tvärtom. Med en ny parodi, denna gång på Carly Rae Jepsens sommarplåga ”Call me maybe”, förnyade Walker sin aktualitet och kunde åter påvisa sin fingertoppskänslighet. Filmerna har lett till både skräcktolkningar och Know Your Meme-sidor, och Walker med hennes läskigt klistriga alter ego är med all sannolikhet här för att stanna.

Julian Assange vill till Ecuador

Trots ovanstående två underligheter som präglat nätets löpsedlar i veckan är nog Wikileaks-profilen Julian Assange den som förvirrat flest. I tisdags dök han nämligen upp på Londonambassaden tillhörande ingen annan än Ecuador, detta för att söka politisk asyl i landet. Att Ecuador hör till världens sämsta länder för den fria journalistiken verkade inte vara något som plågade den forne yttrandefrihetskämpen Assange något vidare, utan han säger sig fortfarande vara mer oroad om vad som skulle hända om han hamnade i USA. Och idag, måndag, kräver han så garantier för att slippa bli utlämnad till supermakten som just nu utreder publiceringar gjorda av Wikileaks. Samtidigt twittrar Wikileaks officiella konto vidare i ärendet, senast med en något paranoid insinuation om att en Radio Sweden-artikel om svårigheterna för asylsökande i Sverige att bevisa politiskt motiv bakom attacker och våldtäkter i hemlandet skulle vara första steget i ett ”propagandakrig”.

Fem till saker att veta

  • EU-handelsavtalet ACTA, som vid flera tillfällen varit på tal på denna sida med anledning av dess implikationer på det fria nätet, har nu fått nej från ITC. Det innebär att hoppen ser goda ut för att även EU-parlamentet ska fälla det.
  • Är du en jävel på att koppla ihop en Wikipediaartikel med en helt annan? Då kommer du älska Wikipediaspelet, i veckan återaktualiserat genom en rolig Gregory Brothers-film.
  • Den populära twittraren Kawa Zolfagary länkade på söndagkvällen till en bild där en person med uppenbara SD-sympatier skrev en arg Facebookkommentar på en post signerad tidskriften Expo, för att sedan dunka sig själv i ryggen med kommentaren ”Bra sagt Dan!”. Detta kopplades till en teori som bland andra Damon Rasti framlagt, att SD-sympatisörer och andra nationella använder flera konton på olika hemsidor för att verka fler, och det ledde snabbt till en kavalkad av tweets med hashtaggen #brasagtdan. Men skämtadet har också fått kritik, så till exempel av bloggaren John Kåberg.
  • En annan twittrare, under nicket Amanda Bieber, har under de senaste veckorna blivit en symbol för fans till Justin Bieber och den blindhet somliga av dem uppvisar för vad i överhuvudtaget någon annan betytt för musikhistorien. Med utspel som att Michael Jackson kopierar Biebers scenkläder (trots tidsresan det skulle innebära) och att John Lennon åstadkom mindre på sina 40 år än Bieber på sina 18 har fjortonåringen lyckats skrapa ihop 42 000 followers och bli hatad av många.
  • Den populära DJ-gruppen Swedish House Mafia lägger av, något som förutsågs bara några timmar innan beskedet kom av Galagoredaktören och numera profeten Johannes Klenell.

Fem bilder du ska ha sett

  • Härom veckan rapporterade vi på denna sida om Greenpeace-hemsidan som gjorde narr av ett oljeföretag och raskt därpå stängdes ned av webbleverantören Loopia. Nu har Greenpeace i samarbete med aktionsgruppen Yes Men slagit till igen, denna gång med bluffreklamkampanjen Lets Go! Arctic, som gör narr av Shell.
  • Simpsonsskaparen Matt Groening avslutade i veckan sin tecknade serie Life In Hell efter en tre decennier lång aktivitetsperiod.
  • En bild på en pojke som avvaktande betraktar en kvinna har lett till veckans stora bildmem frånsett ovan nämnda overly attached girlfriend – nämligen Skeptical Third World Kid.
  • Lite i bakgrunden av den har en australiensisk reklamkampanj för att uppmana kollektivtrafikresenärer att bete sig bra mot varandra lett till en mycket uppskattad serie parodibilder.
  • Och längst bak på internet sitter ett gäng katter med Nicolas Cage-ansiktsuttryck och bara bryr sig inte.

Åtta filmer du ska ha sett

Detta är den sista nätsnackissammanställningen innan Medieormen tar semester, men vi ses igen i augusti och till dess finns jag på Twitter och Facebook.

PS. Grattis på födelsedagen Alan Turing.

Jack Werner
frilanssskribent
Twitter: @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".