Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio och krönikör på Medieormen FOTO: Mikael Andersson/SR
YTTRANDEFRIHET

Yasmine El Rafie: Yttrandefrihet handlar om mer än Tintin och Vilks

YTTRANDEFRIHET. När yttrandefriheten förts på tal av upprörda debattörer på sistone har det inte sällan kommit att handla om Lars Vilks senaste förehavanden eller frågan om barnen som besöker biblioteket Tiotretton ska få läsa rasistisk litteratur. Frågan är om det är de största hoten mot yttrandefriheten om man frågor dem som haft yttrandefriheten som daglig arbetsuppgift.
   Yasmine El Rafie har varit på två olika seminarier och kommenterar debatten.

Yttrandefriheten har varit en hel del på tapeten den senaste tiden. Publicistklubben höll ett seminarium som fram till några dagar innan marknadsfördes med namnet "Hotet mot yttrandefriheten" bland annat om brösttonerna som väckts när biblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm valde att inte tillhandahålla Tintin.

Och det är där man landar. Tintin. Vilks. Gång efter annan hamras det in att det är där hoten finns. Tydligen är afrosvenskar och lättkränkta muslimer ett så stort hot mot yttrandefriheten att det drar fulla hus till publicistklubbsdebatter och berättigar spaltmeter av ledarsidor och Twitterstormar.
   Om en panel helt utan afrosvenskar och praktiserande muslimer kan tillåtas spekulera fritt i hur dessa ska få porträtteras kan en lätt ledas att tro att hoten mot yttrandefriheten numera främst riktas mot dåliga konstnärer och bibliotek för ungdomar.


Därför var det väldigt intressant att några dagar efter PK-debatten sätta sig och lyssna på två av de duktigaste experterna vi har i det här landet under rubriken "Yttrandefrihet på glid?" Inte en konstnär eller ledarskribent så långt ökat nådde, utan istället tidigare Pressombudsmannen Yrsa Stenius och professor Thomas Bull, professor på Uppsala universitet och sakkunnig i yttrandefrihetsutredningen.
   Kontrasten mot den fullsatta gemytliga krogstämningen på Kulturhuset där massor med branschkollegor satt och lyssnade över en öl på kändisar som Marianne Lindberg de Geer kunde inte vara större mot det nakna konferensrummet på ABF, där Bull och Stenius talade inför ett tiotal pensionärer plus Medieormens utsände. Men nivån - förlåt PK, ni har haft många andra bra debatter, som den om mangamålet - var en helt annan.

På en timme radade man upp hoten mot yttrandefriheten, ett efter ett:

  • Risken att det ska bli olagligt att kränka privatlivets helgd oavsett om det görs av en journalist eller privatperson med inrättandet av en kränkningslag à la exempelvis Finland som skulle få tidningar att dras i domstol så fort de skriver något om vad en politiker gör på fritiden - typ kör för fort.
  • Ett allt större slentrianmässigt sekretessbeläggande av dokument (Säpos räkenskaper!) som inte tidigare varit hemliga.
  • Ökade krav på reglering av det som sker på nätet, dessutom med möjlig spillover-effekt på press och etermedier.
  • Whistleblowers som utsätts för repressalier.
  • Att kunskapen om YGL sjunker bland statsförvaltningens anställda.
  • Att det än så länge saknas arbetsgivarskydd för journalister som verkar i sociala medier.
  • Att kampen mot terrorn sätter journalister som Johan Persson och Martin Schibbye i fängelse, en risk som människor möter även i USA, enligt Thomas Bull.
  • Att meddelarskyddet omfattar allt färre verksamheter när kommuner privatiserar dem.

Jag skulle själv kunna lägga till att regeringen nu vill ge polisen tillgång till i princip alla mail vi skriver i Sverige (FRA-trafiken) utan att det i princip ens förts en debatt. Att många inte vet hur de ska källskydda digitalt (här har Journalistförbundet precis släppt en digital källskyddshandbok som presenteras på onsdag.

Jag skulle också kunna lägga till risken att journalister fortsätter att agera som gatekeepers som prioriterar erfarenheterna från folk som är som de själva.
   Efter Publicistklubbendebatten var det bland ett  antal  på Twitter (inklusive undertecknad) som ifrågasatte varför ingen afrosvensk eller praktiserande muslim fick berätta om sina erfarenheter av att exempelvis på mellanstadiet ständigt utsättas för rasistiska stereotyper i litteraturen, kritik som Publicistklubben lovade att utvärdera och ta med sig till nästa styrelsemöte.

Innan helgen utkom det senaste numret av tidningen Journalisten som valt att bevaka den debatt som hölls på Publicistklubben. I tidningens referat nämndes kritiken mot den inte överhuvudtaget.

Yasmine El Rafie
medlem i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp
och utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio
twitter.com/yasmineelrafie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".