DIGITALRADIO

Mats Åkerlund: Europeiska radiounionen har enats om digitalradiotekniken

DIGITALRADIO. Nyligen presenterade EBU, Europeiska Radiounionen, rekommendationer om vilken teknik som bör användas för digital marksänd radio.
   Sveriges Radios Mats Åkerlund, ordförande i EBU New Radio Group, rapporterar från ett möte i Genève.

Frågan om vilken teknik som är bäst lämpad för digitalradio har diskuterats till och från under många år. Det har länge funnits ett huvudspår, uttryckt i bokstavskombinationerna DAB och DAB+. Majoriteten av aktörerna inom den europeiska radiobranschen har slutit upp bakom denna standard. Men det har också funnits kritiker som ifrågasatt tekniken och menat att andra möjligheter står för dörren.

EBU, som representerar mer än 80 medlemsorganisationer, de flesta inom public service, har i flera år argumenterat för behovet av marksänd digital radio. Broadcasting har inte spelat ut sin roll, radio via internet skapar mycket stora mervärden men den europeiska radion klarar sig inte utan marksändningar, därför måste även marknätet digitaliseras för radio precis som på tv-området, har budskapet varit.
   EBU har dock inte tidigare satt ned foten i alltför tydliga tekniska rekommendationer. Ett av skälen har sannolikt varit att EBU representerar mer än 50 olika länder och radion har alltid betraktats som en nationell angelägenhet.

Men nu, i februari 2013, har EBU:s Tekniska kommitté presenterat ett kortfattat dokument med tekniska rekommendationer för digitalradio. Papperet presenterades vid Digital Radio Summit i Genève i mitten av februari.
   Dokumentet slog knappast ned som en bomb, även om en del åhörare höjde på ögonbrynen. I ett europeiskt perspektiv är det ändå ett tydligt ställningstagande från EBU:s sida.

Formuleringarna från den Tekniska kommittén ska också ses i ett vidare perspektiv. Under förra året antog EBU:s Executive Board, med Sveriges Radios vd Cilla Benkö som en av medlemmarna, ett förslag att marknadsföra det som EBU kallar ett EURO-CHIP för radio. Den annonserade kampanjen missförstods till att börja med, då den uppfattades som en lansering av ett fysiskt chip med nya standarder för radio. EBU menade tvärtom, budskapet från den europeiska radiounionen var att alla apparater som kan användas för att lyssna på radio, alltifrån bilradioapparater till smarta mobiler, bör utrustas med de tekniska standarder som nu är etablerade och som EBU räknar in under beteckningen EURO-CHIP. Och det är just DAB, DAB+ och DRM, den senare en digitaliserade form av nuvarande analoga sändningar. Men också FM.

Bakgrunden är enkel. I en tid när radions distribution förändras ska inte lyssnarna drabbas när de till exempel reser i bil från ett land till ett annat. Om apparaterna, inte minst i bilarna, innehåller de nya etablerade formaten för digitalradio, men också FM, kan de europeiska medborgarna resa över nationsgränserna utan att behöva bry sig om tekniken. Och ganska många apparater med radiomottagare innehåller redan det som EBU efterfrågar.
   Kampanjen för ett EURO-CHIP syftar naturligtvis också till att det ska bli möjligt att lyssna på radio via marknäten, digitala eller analoga, i så många nya apprater som möjligt.

Så när nu den tekniska delen av EBU skickar ut en rekommendation om lämpliga tekniker, så är det en del av ett större sammanhang. Kanske kan man säga att EBU går på offensiven när det gäller digital marksänd radio. Och ambitionen är att göra det tillsammans med AER, den organisation som samlar den kommersiella radion i Europa. Den senare finns med i en av huvudpunkterna i EBU-dokumentet. EBU slår fast att digitaliseringen av radion är en branschfråga, det vill säga inte en fråga där olika företag på en och samma radiomarknad kan välja olika vägar. Den europeiska radiobranschen måste samarbeta.

Detta är också vad den svenska radiobranschen (läs: SR, SBS och MTG) har sagt. Det handlar inte om ett möjligt val för respektive radiobolag, utan om svensk infrastruktur för framtidens radio där politikerna också måste visa vägen. Den svenska Myndigheten för radio och tv håller nu på att dela ut sändningstillstånd till de privata aktörerna i Sverige.
   Frågan om digitalradio för Sveriges Radios del ska politikerna i år ta ställning till inom ramen för ett nytt sändningstillstånd för public serviceföretagen. Dessa processer måste nu synkroniseras.

Vad händer då i övriga Europa? I majoriteten av länder pågår sändningar eller försök med DAB och DAB+ (DRM testas i mindre skala). Under de allra senaste åren har uppslutningen kring ett europeiskt huvudspår vuxit, inte minst sedan länder som Norge och Danmark annonserat datum för släckning av FM och Storbritannien sagt att ett sådant besked kommer.
   Schweiz har ett nästan fullt utbyggt nät för DAB+. Tyskland lanserar också DAB+ och Holland och Belgien ligger i startgroparna. Även Frankrike, som tidigare valt en delvis annan teknik, testar nu DAB+.
   Finland har dock valt en annan väg, det aktuella beslutet är att inte bygga ett digitalt marknät för radion.

Mats Åkerlund
ansvarig digitala strategier
på Sveriges Radio

Mer om digitalradio: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista