NÄTKULTUR

Jack Werner: Veckans hack och kvack

VECKANS NÄTSNACKISAR. Det sägs att det ska vara bättre att hålla tyst och låta folk tro man är en idiot än att öppna munnen och bevisa det. Den gångna veckans största nätsnackisar kan ses som ett bevis på att den tesen stämmer, men skulle försätta Sverige i ett medialt vakuum om den började omsättas i praktiken. Det har nämligen kryllat av mer eller mindre grumliga grodor.
   Jack Werner har sammanfattat veckans kvackande och hackande på nätet.

Bloggen Avpixlat gick, till att börja med, ut starkt genom att publicera en film där en ung kille såg ut att bli trakasserad av två tonårspojkar. De senare namnpublicerades tillsammans med en uppmaning till artikelns kommentatorer att ”hålla det snyggt”, men enligt Interasistmen.se droppade såväl diskussioner om ”1000 år av incest” och vädjanden om dödsstraff in ändå.
   Senare framkom det enligt Expo att hela filmen var fiktiv, och att pojkarna som deltog var skådespelare. Avpixlat valde då att utan ett ord av rättelse eller dementi dra tillbaks artikeln i sin helhet, och ännu nu ett par dagar senare har ingenting sagts om den tillbakadragna publiceringen.
   Eftersom dessa djärva svenskhetens förkämpar alltjämt är anonyma med sina ogenomtänkta publiceringar, och dessutom helt saknar ansvarig utgivare, är sannolikt inte någon rättslig påföljd att vänta efter den felaktiga uthängningen.

Därefter trycktes en intervju med modellen Marie Plosjö på Mensworld.se, enligt uppgift ”Sveriges största community för män”. Skribenten, en Gino Lundqvist, tog där tillfället i akt att beskriva en ”EXTREMT ’obehaglig’ och opolitiska korrekt [sic] teori” om att tjejer som upplevt sexuella övergrepp skulle vara bättre i sängen. Marie Plosjö, som 2009 gick ut med att hon blivit våldtagen, ombades att förhålla sig till denna teori och har senare sagt att hon blev oerhört upprörd av det hela.
   Gino Lundqvist och Mensworld.se fick hård kritik för att chefredaktören inte ville ta något ansvar för den smaklösa frågeställningen , utan bortförklarade Lundqvist som en icke-anställd bloggare. I dag är hans blogg borttagen – men intervjun finns kvar.

För det tredje spreds under torsdagen ett skärmdumpat mail som Mehran Mahmoudi fick då han bad om information från Hans-Erik Hellborg, kursansvarig vid Högskolan i Dalarna. I mailet, som Hellborg skulle skicka till en kollega men råkade dra iväg till Mahmoudi, kallas han ”mohammed” och sägs komma ”direkt från mecka”. Viss förvirring uppstod på Twitter i samband med att mailadressen till en annan och inte alls inblandad Hans-Erik Hellborg cirkulerade tillsammans med en uppmaning att maila sitt missnöje, men framför allt kritiserades den rasistiska tonen och en diskussion om hur närvarande den är i diverse högsäten uppstod.
   Den riktige Hellborg, som frånsett lektor på Högskolan i Dalarna också är centerpartistisk kommunfullmäktige, bad om ursäkt men har stängts av från undervisning i väntan på utredning.

Slutligen hamnade snowboardåkaren Kevin Bäckström i hetluften efter att han på sin tutt-och-rump-fyllda blogg gått till attack mot två Nyheter24-journalister som skrivit kritiska artiklar om honom
   Bäckström, 20, kritiserades även i höstas då han gått på strippklubb, men det var först nu som det svenska landslag han tillhör reagerade – genom att stänga av honom helt. Bäckström säger sig vara ledsen, men förklarar för Expressen att han i själva verket älskar kvinnor.

I april 1971, när sångerskan Lena Andersson debuterade i Hylands hörna, gjorde hon det med visan ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”. Jag förstår nu hur hon menar.

En hackig vecka

Någon har varit lika road som idog i veckan som gått. En formlig hack-hysteri har nämligen seglat genom Twitter, med digniteter som Donald Trump och Burger King i centrum. Det började med att någon uppeldad person tog sig in på ovan nämnda hamburgerrestaurangs Twitter-konto och stylade om det helt och hållet, så det framstod som att dödskonkurrenten McDonald's köpt upp företaget. 
   Signaturen som gärningsmännen använde kunde kopplas till den som låg bakom ett åtta år gammalt hack av Paris Hiltons mobiltelefon , men eftersom Burger King kammande hem ungefär 60 000 nya followers kan man tänka sig att de inte grämer sig för mycket över saken. Historien fortsatte med att bilföretaget Jeeps Twitter-konto togs över dagen därpå , för att slutligen toppas med att företagaren och den f d republikanska politikern Donald Trump fick se sitt konto kapat. 
   Argast blev Donald.

Fem saker du ska veta:

Fem bilder du ska ha sett:

Fem filmer du ska ha sett:

PS
I dag firar Flashback sin 30-årsdag, räknat från dess första inkarnation som magasin. Fira genom att läsa dess historia – eller ännu bättre, genom att besöka några trådar och inte vara rasist.

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb