Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werner: Mymlan, motståndet och det mansfixerade mörkret

VECKANS NÄTSNACKISAR. Ibland är det någon som ställer sig upp, ensam, mitt i en tyst publik, för att högt och tydligt säga ifrån och markera mot det som pågår uppe på den upphöjda scenen. Påfallande ofta heter den personen Sofia Mirjamsdotter.
   Jack Werner sammanfattar veckans nätsnackisar med en hyllning till @mymlan och motståndet.

Sedan jag lärt känna henne har hon ständigt ifrågasatt och skärskådat, mest uppmärksammat kanske i exemplet #prataomdet. Den hashtaggen och de vidhängande böckerna, samtalen och debatten fick Stora journalistpriset 2011, och sedan dess har Sofia Mirjamsdotter skrivit viktigt om bland annat alkoholnormen och näthatet.  Och sin vana trogen har hon fortsatt ifrågasätta, vilket lett till att hon i veckan återigen hamnade i rampljuset.

Den åttonde mars, den internationella kvinnodagen, inföll i fredags. Några firade genom att just fira, säga grattis till kvinnor och hylla deras väsen.  Det har många gånger utretts varför jus den tendensen är problematisk, exempelvis förra året på bloggen Oklarheten.  Så var det med det.
   Andra firade kvinnodagen med att prata om män (en logik som fortfarande förvirrar mig), och fråga när männens internationella dag egentligen infaller.  Detta är frågor som med största sannolikhet är retoriska, men likafullt faller på eget grepp i och med att det faktiskt finns en sådan dag, den 19 november. Det är visserligen helt naturligt att inte så många känner till dess existens, i och med att den som mansdag är närmast identiskt lik årets 364 andra dagar. Men den finns. Och så var det med det.

Uppmärksamma läsare noterar att dessa båda kategorier inte riktigt innehåller det som den internationella kvinnodagen skapades för: att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen. Ljusglimtar i det mansfixerade mörkret syntes dock, till exempel Vian Tahirs virala text om privilegier och nödvändigheten i att inse dem.
   Och Mirjamsdotter, förstås. Under ett scensamtal på Grävseminariet i Göteborg, där digniteter som Janne Josefsson, Täppas Fogelberg och Robert Aschberg diskuterade med Maria Sveland om hennes nya bok om näthat, skapade hon nämligen palaver.
   Mirjamsdotter kände tillsammans med flera i publiken och Sveland själv att den sistnämnda förminskades gång på gång av sina manliga motdebattörer. Till slut reagerade hon.

Vi som inte var på plats på Grävseminariet kommer aldrig riktigt att få veta exakt vad som hände där, för en fullständig filmupptagning på samtalet saknas. Men ibland går det att dra slutsatser genom den kritiserade ringhalvans reaktioner. Och i dag är de inte smickrande. Täppas beskriver i sin blogg debatten som ”kallabalik (sic) och dramatik”, och avfärdar Mirjamsdotter som en ”förvirrad bloggerska”.  Janne blandar bort korten och svarar med rena felaktigheter och skriver själv på Svt Debatt att "Svelands ståndpunkter är oförenliga med kritisk journalistik". Robert har mig veterligen inte kommenterat situationen än. Så, även om Sveland i sitt eftermäle delar ut vissa tjuvnyp genom att till exempel insinuant jämföra männen med våldsamma före detta pojkvänner, känns det som att hon och Mirjamsdotter går vinnande ur debatten. Åtminstone ur mitt perspektiv.

Eller nej, inte bara de två. I början nämner jag #prataomdet, en process som Mirjamsdotter faktiskt drev tillsammans med Johanna Koljonen. Och i fredags var hon inte heller ensam, utan tillsammans med henne reste sig journalistkollegan Linda Evereus som också hade fått nog. Däri ligger kanske denna texts största motsägelse och samtidigt viktigaste poäng. För även om det är lätt att hjälteförklara en symbolisk person för en viktig gärning är det nödvändigt att se också människorna bakom, de som tar rygg på spjutspetsen. De som kan – och för att vi ska komma någon vart nödvändigtvis måste – vara du och jag. 

Fem saker du ska veta

  • Efter att ett fik i Stockholm bestämt sig för att förbjuda barn som gäster  drog en debatt igång på sociala medier om de små änglarnas vara eller icke vara i närheten av en moccachino. Känslan som uppstår när båda sidorna använder exakt samma argument – ”vadå, du kan väl gå någon annanstans?!” – är inte direkt att världen blir en mer och mer empatisk plats.
  • I veckan släpptes det emotsedda släppet av Sim City 4, stadsbyggnadssimulatorn som i flera årtionden underhållit små arkitekter i vardande. Men på grund av att utgivaren EA till varje pris velat förhindra piratkopiering av spelet, och därmed gjort det automatiskt uppkopplat till nätet, förvandlades releasen snabbt till ett fiasko. Om man ska göra ett spel beroende av ens egna servrar bör man nämligen se till att de faktiskt också fungerar
  • Facebook kommer snart i ny, exceptionellt uppfräschad skepnad. Och kom ihåg att ni läste det först här: Folk kommer gnälla.
  • En mycket konstig historia där The Pirate Bay plötsligt sade sig ha flyttat sina servrar till Nordkorea (som i dagarna upplever helt egen militär turbulens ) cirkulerade i måndags på nätet, och visade sig allt eftersom vara totalt påhitt. Sannolikt är det istället någon annanstans i Sydostasien torrentsidans servrar nu håller till.
  • En av Twitters stora favoriter i facket ”övervintrade medelålders hipsters bästa långtidsskämt” har avslöjats. Det handlar om Michael Haneke, vars namn lånats till ett satirkonto som länge givit den legendariska filmregissören ny glans. Nu har kontots verkliga skribent trätt fram.

Fem bilder du ska ha sett

  • Apropå Twitter, vilket är det bästa användningsområdet för det sociala mediet man kan tänka sig? Jo, naturligtvis att liverapportera ifrån sin resa till sjukhuset eftersom ens dildo fastnat i stjärten. Den påföljande röntgenbilden är obetalbar.
  • Snart får världen en ny påve, men Vatikanen vill inte glömma den förre avgångne mannen i kappan, Benedictus XVI, riktigt än. För att hylla honom lade de i veckan upp en nostalgiskt webb 1.0-doftande minnesbok – skriven i det hatälskade typsnittet Comic sans.
  • Förhoppningsvis har du aldrig behövt fundera på hur du skulle vilja se ut om du blev arresterad. Men annars är mug shotet på den amerikanska fotbollsspelaren Desmond Bryant ett gott exempel på hur man verkligen inte borde posera. Nu har det blivit ett mem.
  • Digitaliseringen av det svenska kultur- och historiearvet fortsätter, nu senast med att tre olika museinstitutioner laddar upp sammanlagt 40 000 bilder fria att använda. 
  • Sedan en gif-bild spreds på hennes lyckliga ansikte har sportfanet blivit känt som ”stop girl”.  Nu går hon ut i den första intervjun om den subkulturella berömdheten.

Fem filmer du ska ha sett

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".