Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
GRÄVANDE JOURNALISTIK

Jens Finnäs: Uppdatera Guldspadarna!

Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 10.55
Jens Finnäs är datajournalist och driver frilansbyrån Journalism++ Stockholm.

JOURNALISTIKPRISER. Den stelbenta uppdelningen av Guldspaden-priserna i tv, radio, tidning och webb blottar ett alltför traditionellt genretänkande inte bara i föreningen Grävande journalister utan hela journalistbranschen.
   Jens Finnäs gick på Guldspadengalan och kom hem med ett förslag till helt nya tävlingskategorier.

Det var en kategori som under Guldspadengalans middag drog till sig mest förhandsspekulationer. Vem skulle ta hem Guldspaden i kategorin webb? Svenska Dagbladets Räntekartan, som i år sopat rent det journalistiska prisbordet utmanades av framför allt Expressens uppmärksammade granskning av Sverigedemokraterna.
   Men var det senare verkligen ett webbgräv? En kvällstidning som gör tv? Borde Expressen inte tävla i tidningsklassen? Eller rentav tv? Extra förvirrande blev det när granskningen videopresenterades för publiken med faksimiler – från papperstidningen.

Expressen vann hur som helst webbklassen och Svenska Dagbladet fick den här gången nöja sig med ett hedersomnämnande. Men frågan som malde i huvudet efteråt handlade inte om huruvida juryn valt rätt, utan varför det överhuvudtaget finns en priskategori som webb.
   Det delas ut guldspadar i sammanlagt åtta klasser: riks-tv, lokal-tv, riksradio, lokalradio, större dagstidning, mindre dagstidning, tidskrift, bok och webb. Det är tredje gången en webbgranskning premieras med en guldspade. Webbklassen har funnits sedan 2008 men i brist på kvalificerande nomineringar har det inte delats ut pris varje år. SVT vann i fjol för sin Fas 3-granskning och Svenska Dagbladet år 2009 för sitt så kallade realtidsgräv om kommunala biståndsprojekt.
   Någon egentlig definition för vad ett webbgräv är finns inte. Expressen var i själva verket nominerad i både webb- och tidningsklassen, men juryn valde att bedöma det som ett webbidrag.

Det är inte första gången det uppstår tolkningssvårigheter. År 2010 flyttade juryn ett gräv från Nerikes Allehanda från klassen lokaltidning till lokal-tv när man tyckte att huvudpresentationen låg i videoformatet.
   Spelar det någon roll då? Att låta sig uppröras över klassindelningar för att internt branschpris kan tyckas trivialt. Men det finns en viktigare poäng här. Kategoriseringssvårigheterna blottar hur vi alltjämt har svårt att komma loss från ett gammalt strukturtänkande. Det finns tidning, radio och tv. Och så finns "det där nya", webben. Men i en tid när kvällspressen hårdsatsar på tv, vem som helst kan göra poddradio och alla medier redan sedan länge finns på nätet känns den här uppdelningen allt mer förlegad. Och det är bra. Det är just det gamla revirtänkandet som gjort det så svårt att komma på nya former för journalistik i ett digitalt medielandskap.

En total makeover av grävpriserna skulle göra utdelningen mera relevant. Varför ska ett lokalradiogräv inte kunna tävla i samma klass som tv- och tidningskollegorna? Och varför ska Uppdrag granskning ha en helt egen prisklass? 
   Den relevanta frågan är inte var vi publiceras oss, utan hur. Tänk i stället kategorier som årets genomslag, årets berättelse, årets formmässiga innovatörer, årets stjärnskott, årets datadrivna gräv.
Det skulle inte bara göra själva prisutdelningen bättre synkad med sin samtid, utan också vara en nyttig tankeexercis för alla kvarvarande formtraditionalister.Jens Finnäs
datajournalist, driver
frilansbyrån Journalism++ Stockholm
twitter.com/jensfinnas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".