Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werner: Donglegate

VECKANS NÄTSNACKISAR. Vissa debatters gränser fungerar som reflexer. Suddiga, nästan osynliga, på avstånd men lyser starkt upp när ljuset sätts emot dem. Markerar tydligt att här, här krockar två världsbilder och resulterar i en briljant explosion av debatt. Att belysa dessa gränser är ofta smärtsamt och leder till heta och emotionella diskussioner, men är nödvändigt i längden då varje reflex annars skulle ligga kvar orörd men laddad.
    Jack Werner summerar veckans snackisar och förklarar vad veckans #gate – Donglegate – gick ut på.

I veckan blev vi så av med ännu en reflex. I samma ögonblick som bloggaren och konsulten Adria Richards twittrade ut en bild på sina stolsgrannar på konferensen PyCon belyste hon den nog för att diskuteras hårt hela veckan ut – med dödshot och avsked som några av följderna.

PyCon är en konferens om open source-koden Python, där kodande och tech diskuteras. På en dragning hamnade historiens huvudperson, Adria Richards som var där å företaget SendGrids vägnar, framför två män som jobbade tillsammans. Lite kallprat senare började de enligt Richards dra sexskämt, om ”forking” och ”stora donglar” (som utanför sexskämtkontexten normalt betyder = extern USB-enhet).
   Hon tyckte inte att det var okej, och valde att i en serie tweets  be någon ansvarig för PyCon reagera. Senare har hon förklarat detta med att hon ville markera mot det tonläge som skrämmer tjejer från IT, och tvärtom ”ständigt, från och med födseln till och med pensionen, påminna kvinnor inom teknologi att de är välkomna, kompetenta och högt värderade i branschen”.

Konferensen gick senare ut med att de hade diskuterat skämten med de berörda personerna, och att de hade förstått att de agerat olämpligt och bett om ursäkt.
   Där tar emellertid inte historien slut. Dagen efter meddelade företaget Playhaven, arbetsgivaren till en av skämtarna, att en undersökning av situationen  lett till hans avsked. Samma dag, bara några timmar senare, valde SendGrid att på det mest offentliga sätt man kan tänka sig ge Adria Richards sparken. Hon hade, enligt SendGrid, visserligen agerat riktigt i och med reaktionen mot sexskämten – men de kunde inte alls stå bakom hennes sätt att via Twitter uppmärksamma situationen. Som anställd hos SendGrid hade Richards enligt en bloggpost ”ansvaret att bygga upp och stärka företagets utvecklarcommunity över världen. I ljuset av de senaste 48 timmarnas händelser har det blivit uppenbart att hennes handlingar starkt delat upp den grupp hon skulle ena.”

Den grupp som SendGrid syftar på har mycket riktigt blivit uppdelad. Enorma mängder känslor, inte sällan vrede,  har sedan Richards första tweet strömmat ur massorna. Somliga organiserade sig snabbt, exempelvis de välkänt kvinnohatande rörelserna på nätanslagstavlan 4chan som avfyrade en rad utpressningsliknande DDOS-attacker mot SendGrid med målet att Richards skulle sparkas. Ungefär samma målgrupp organiserade sig därefter för att samla pengar till den skämtare som fick kicken av Playhaven, enligt dem ”ännu ett offer för feminismen”.
   Askan efter detta börjar nu falla, med vissa insikter brutalt inmejslade. I botten återfinns som vanligt olika världsbilder, ofta i bjärt kontrast till varandra.

Jämställdhet innebär att alla har samma rättigheter – och skyldigheter, ett ideal som ”jämställdister” skriver under på. Är man feminist anser man också att jämlikhet är målet, men att samhällets behandling av kvinnor först måste förbättras. Jämställdister delar sällan denna analys, och vill inte se att kvinnor behandlas bättre eftersom det vore icke-jämställt.
   Här återfinns i mina ögon krocken mellan jämnställdhet och feminism, den som leder till pratet om en urspårad feminism som skördar offer till höger och vänster. Där feminister ser jämställdhet ser jämställdister orättvisa. Där Adria Richards såg ett skämt som inkräktade på hennes självklara möjligheter i branschen ser 4chan en galning som vill sätta ännu en munkavel på män. Tillsammans lyste de i veckan upp ännu en reflex.

Tommy blir Black blir…

Samtidigt som diskussionen från Khemiri-veckan rullar vidare, senast med en tillbakahållet ursinnig text om försiktigheten i kritiken mot svenskheten som började på författaren Alejandro Leiva Wengers Facebook-sida och rullade vidare ända till Expressen, har Tobias Billström fått finna sig i att sitta kvar i rampljuset. Då Tommy Nilsson-affären, som vi kort nämnde i förra veckans nätsnackisar, gick från faktum till satir och AIK-kupp blev Billström en av måltavlorna. Till och med när Black avslöjades som chokladreklam.

Fem saker du ska veta:

 • En vetenskapsinriktad Facebook-sida som är omtyckt bland svenska journalister och debattörer, I Fucking Love Science, genomgick en mindre sexismstorm då ägaren en gång för alla visade sig vara kvinna. I en uppmärksammad kommentar skriver Guardian att ”män som hävdar att de älskar vetenskap men chockas när de upptäcker att en kvinna känner detsamma bör dra sig tillbaka och kolla upp vad ’vetenskap’ egentligen är.”
 • Vad gör man om någon stjäl ens dator och polisen inte agerar? Studerar tjuven via datorns webcam och lägger upp bilder på när han onanerar, såklart.   
 • En hackare som på sistone tagit sig in på kända politikers mailkonton är fortfarande inte känd som mer än genom sitt smeknamn, Guccifer. Samtidigt som han slog till igen, denna gång mot ”zionist-media”, har såväl Gawker som Daily Dot försökt reda ut soppan bakom honom.
 • Ovan nämnda nätanslagstavlan 4chan har öppnat ett nytt forum, tillägnat diskussioner om HBTQ. Det går precis som man skulle kunna vänta sig: kaosartat.
 • En barnporrfilm blev viral på Facebook, och togs inte bort förrän den hade delats av 32 000 personer. Det tog hela åtta timmar för Facebook att reagera och plocka bort den, och nu ställer sig många frågan varför.

Fem bilder du ska ha sett:

 • Åhlens gjorde i veckan nätsuccé med sina ”normalformade” (men ärligt talat fortfarande rätt pinnsmala) provdockor, via bilder som spred sig ända till kändisbloggaren Perez Hilton.
 • En satirteckning av Pontus Lundkvist, serietecknare i tidningar som Galago och Aftonbladet, spreds bortom all kontroll. Förståeligt, eftersom den spelade på två lättigenkännliga teman: trötthet på snön och på kvällstidningarnas rubriker om snön.   
 • Har du någonsin undrat hur internet används internationellt utefter dygnets alla timmar? Nu finns en olagligt skapad GIF-bild som besvarar dig.  
 • Veckans Tumblr-blogg slår ett slag för den optimistiska pacifismen och byter ut kända filmvapen mot… Tummar upp.
 • Och apropå pistoler tog konstnären Yoko Ono kraftig ställning mot dem, i och med hennes tweet om ”jubileet” av Beatles-medlemmen och fd maken John Lennons död.

Fem filmer du ska ha sett:

 • ”Är detta nya Sweet Brown”, frågade någon mig i veckan och länkade till filmen på ett uppeldat amerikanskt intervjuoffer.  Och det får man väl säga att det är.
 • I Steubenville fälldes nyligen, som bekant, två tonårspojkar för våldtäkt. Media och betraktare tog dock i stor utsträckning ställning för pojkarna snarare än för offret, något som fått en gammal Onion-satirfilm att återaktualiseras. När detta skedde från CNN:s sida fick det debattören Lisa Magnusson att reagera på ett sätt som sedan blev viralt på Imgur. Annars blev det mest läsvärda resultatet av affären texten som jämför rättegången med Abu Ghraib.
 • Och nu lite retoriska frågor för att avsluta veckans nätsnackisar. Vi börjar såhär: Hur friar man om man jobbar med teve? Genom en teleprompter, såklart.
 • Och hur lyckades rebellerna egentligen vinna över Imperiet i Star Wars? Det var ett inside job, såklart.
 • Slutligen, vad händer om du stör en levande staty på en gata? Du får en smocka, såklart.

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".