PUBLIC SERVICE

Cilla Benkö: Sveriges Radio har haft nyheter på webben sen 1995 - det är inget nytt.

PUBLIC SERVICE. En debatt har uppstått om huruvida Sveriges Radios nya design av förstasidan på sverigesradio.se bör förhandsprövas av regeringen. TU:s vd Per Hultengård menar i ett debattinlägg på Medievärlden att satsningen bör anmälas för förhandsprövning och Expressens chefredaktör Thomas Mattson frågar idag på sin blogg "Var går gränsen för public service?"
    Sveriges Radios vd Cilla Benkö förtydligar här vad det är för en förnyelse som planeras och varför denna inte har anmälts till regeringen enligt regeln om förhandsprövning. Hon skriver bland annat: "Sveriges Radio har haft nyheter på webben sen 1995. Det är inget nytt. De förändringar som görs på webben den 10 april ska därför inte förhandsprövas."

I den debatt som nu förs om förhandsprövning av Sveriges Radios tjänster och nyhetsutbud konstaterar vi att en del grundläggande fakta saknas:

Sveriges Radio ska spara 120 miljoner kronor under 2013. Det ställer krav på koncentration och att vi använder våra resurser på ett effektivare sätt, samtidigt som vi har generalla krav på oss att vara både tydliga och lättillgängliga. Ingen tror att man kan tjäna pengar på allmänna nyheter på webben.
   Det är inte vår uppgift att konkurrera och det är inte heller vår uppfattning att vi konkurrerar genom att öka tillgängligheten till de nyhetsutbud vi redan producerar.

Vad vi gör nu är att samla nyheter och aktualiteter på en plats genom att förändra webbens förstasida – den utformas och redigeras på ett nytt sätt. Tidigare har vi haft nyheter på ett antal sidor på webben. Det har varit svåröverskådligt. Nu handlar det om att öka tillgängligheten för det utbud som hela svenska folket betalar för. Genom bättre tillgänglighet av vårt nyhetsutbud gör vi två saker; publiken kan lättare hitta och ta del av det utbud som Ekot och de lokala nyhetsredaktionerna redan producerar, dessutom kan vi samla och använda vår resurser effektivare och arbeta effektivare.

Sveriges Radio måste som alla andra medier finnas där publiken finns. Det är en självklarhet. Sveriges Radio ska vara till för alla och därmed måste vi också göra vårt utbud tillgängligt för alla – på de plattformar där publiken finns. Det är en del av uppdraget och ett rättmätigt krav som publiken ställer. 
   Sveriges Radio har haft nyheter på webben sen 1995. Det är inget nytt. De förändringar som görs på webben den 10 april ska därför inte förhandsprövas.

Det är ingen ny tjänst. Det är som att Sveriges Radio i förväg skulle anmäla förändringar i P1:s tablå till förhandsprövning. Det är ingen bekänt av – varken Sveriges Radio, andra medier eller framförallt publiken. Det är heller inte tanken med förhandsprövning och det sker inte i något annat demokratisk land. Det är nya permanenta tjänster, något utöver det vi har idag, som ska anmälas till förhandsprövning. Därför är det en aning förvånande att röster höjs om att Sveriges Radio skulle begära tillstånd av statsmakterna att utveckla nyhetsutbudet på webben.

För Sveriges Radio är det viktigt att värna oberoendet. Och just därför är Sveriges Radio det företag som har högst förtroende hos svenska folket. Det får inte undergrävas av att vi skulle uppfattas som att vi inte står fria ”från politiska eller andra maktsfärer” som det brukar uttryckas i de dokument som reglerar public service. Att – som våra kritiker i mediebranschen – ropa på skärpt reglering för att begränsa public service publicistiskt är en mycket vansklig väg, inte minst i ett land som Sverige med starka traditioner vad gäller yttrande- och pressfrihet.

Det gynnar ingen, allra minst publiken, att med utgångspunkt från en förändrad förstasida på webben argumentera för hårdare reglering och begräsningar för Sveriges Radio och därmed hela public serviceutbudet.

Cilla Benkö
Vd Sveriges Radio
twitter.com/cilla_benko

För ytterligare information:

Jan Petersson
Direktör Analys och kommunikation
070-637 11 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista