Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werner: En plats för dig

VECKANS NÄTSNACKISAR. Jag känner en som inte kunde gå på toaletten någon annanstans än i sitt eget hem. Det var ett nätt bekymmer, där allt från fikapauser för långt hemifrån och oplanerade frukostar innan arbetsdagens början till längre utflykter omöjliggjordes, men ändå ingenting personen i fråga övergav i brådrasket.
   Jack Werner skriver i veckans nätsnackiskrönika om hur vanor styr våra behov beträffande såväl naturens som informationens flöden.

Det var min väns liv, en del av identiteten, och inget man – om ni ursäktar – bara spolade ner. Tills i fjol, då semesterfirandet på ett avlägset landställe tvingade vederbörande att överkomma problemen. Sedan dess har min vän kunnat gå på muggen var som helst.
    För att göra nyhetskrönikörens favoritgrej, och dra en parallell från denna privatlivsanekdot till de stora nyhetsflödena, påminner min väns forna hemmastaddhet om nätets många nischade mötesplatser.

De har snurrat på högvarv i veckan. Värt att nämna är att något alldeles särskilt måste ha legat i luften, eftersom många fler nya bildflugor än vanligt har dykt upp – under rubriken pottering rider folk på kvastar, samlingsbegreppet dufnering används för de som härmar en uttråkad golfspelare på skolbesök, Surprised Patrick  där en figur ur den tecknade serien Svampbob Fyrkant klipps in i olika situationer och sist men inte minst Vadering , en morbid bildtrend där människor stryper sina nästa med hjälp av Darth Vaders mörka krafter. Vi skulle i sammanhanget också kunna nämna den japanska nya idén att klä upp sina hundar i sexiga strumpbyxor, men av sedlighetsskäl lutar jag åt att låta bli.

Bildtrenderna kunde dock vara tusentals, de har internationellt ändå inte överträffat uppmärksamheten som Nordkorea fått. I över en månad har en upptrappning av tonläge och vapenskrammel pågått, och i veckan som kommer ser det ut att kunna nå sitt skrämmande klimax.  Den strulande diktaturen har alltid verkat träffa en alldeles särskilt mjuk punkt i den nätpublikens hjärtan, åtminstone sedan staten dök upp i den unga och konventionsobrydda gruppen som hänger på 4chans allmänbildning. Det är en underlig plats som skiljer sig från allt vi känner, något som såklart härbärgerar massor av potentiell humor. Och när krigshoten mot USA avlöser varandra är det då inte konstigt att de oftast amerikanska besökarna blir alldeles särskilt morbidt förtjusta – och ibland, som i veckan, direkt inblandade.

På samma sätt som vännen med toalettbestyren har såväl bildtrendspubliken (som i stort sett kommer från den sociala länktipsningssidan Reddit, Facebook och ett par större och mer inflytelserika bloggar) som Nordkoreafansen hållit sig ganska noga till sina respektive näthemorter. Internet fungerar för många som hemkvarteren, där man mer sällan prövar något nytt ölhak än att helt enkelt promenera till sin gamla favoritbar. Exempelvis har Reddit ett underforum för världsnyheter, som vanligen förser över 3 miljoner besökare med planetens viktigaste rubriker dagligen. Men i och med Nordkoreas upptrappade tonläge har de seriöst intresserade börjat tröttna på nyhetsunderforumets ständiga skämtande och missförstånd. Plötsligt måste hemtoaletten överges, och en ny mötesplats har tvingats fram och växt till sig – NorthKoreaNews. Där hålls skvallret till ett minimum, och är för närvarande en av nätets bättre platser för nyhetsbevakningen av krisläget i östra Asien.

Detta är inte unikt för vårens utrikespolitiska thriller. Varje gång en medial följetong eller ett nytt specifikt intresseområde växer fram finns det platser som specialiserar sig på att följa dem i detalj – se inte minst de långa och extremt intrikata Flashback-trådar som brukar gå parallellt med stora svenska nyhetshändelser. Varje situations mötesplats blir sin egen hierarki, där vissa erkänns som bäst vetande och nykomlingar behandlas på platsens egna sätt. De följer inte alltid det vi i allmänhet skulle kalla det sunda förnuftet, utan kan som exempelvis det nyligen nerstängda Flashback-underforumet för judiska maktförhållanden ofta var såväl subversiva som människofientliga. Men några blir trygga där, betraktar det som ett hem och en utgångspunkt för övriga surfandet (se till exempel det i en liten grupp extremt populära och i veckan återuppståndna communityt Skunk ), och där skapas en diskussion som i många fall är intressantare att följa än det traditionella kommenterandet i massmedia.

Folk vänjer sig vid en plats och den blir viktig för deras vardag och rutiner, som vännen med den trygga toaletten där hemma. Men ibland tvingas man ut och kan upptäcka att andra platser passar betydligt bättre i det nya sammanhanget – och den läxan är väl värd att göra. Såväl på nätet som på landställets utedass.

Fem saker du ska veta:

Fem bilder du ska ha sett:

Fem filmer du ska ha sett:

  • Sött och japanskt brukar vara innehållsförteckningen för många mer eller mindre virala filmer, så även i det senaste exemplet: Gwiyomi-sången.  
  • Mystery Guitar Man är pseudonymen för en kille som ständigt överträffar sig själv vad gäller avancerade Youtube-filmer, inte minst i veckan.   
  • När Fredrik Reinfeldt besvarar brev från barn och får utrymme i media brukar det gnölas från vissa politiska debattörer, inte sällan mig själv. Men när Obama tar liknande grepp på populära Youtube-barn är det bara charmade suckar som ljuder. Antingen är det något med de rörliga bilderna, eller så är helt enkelt bara Obama lite vackrare i bild. Sakpolitiken lyser lika mycket med sin frånvaro i båda situationerna.
  • Kalle och Hobbe-fans har haft mycket att glädja sig åt på sistone. I veckan blev en mörkare version av serien omsatt i trailerfilm, och visst fan vore denna story  rolig att se omsatt i långformat. 
  • Är Harlem Shake ett fenomen som företagen jagat på för sin egen vinnings skull? Ja, enligt en text som citerats brett och vitt på sistone är det just så mörk sanningen är.

RIP

I veckan gick Roger Ebert, filmkritiker och känd för att ha tagit till Twitter när cancern förstörde hans röst, bort. Han blev 70 år gammal.

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".