Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werner: Comebackens förbannelse

VECKANS NÄTSNACKISAR. Den engelske musikern Greg Lake ska en gång ha sagt att comebacks är det svåraste man kan göra med värdigheten i behåll. 2000-talets nätbaserade kultursfär verkar fast besluten om att upprätthålla den tesen. På en plattform där en människa eller hennes idéer och verk kan växa ur alla proportioner och gå från totalt dunkel till att hamna i centrum för allas blickar på bara ett par timmar har den tidigare tanken om vad en offentlig person är helt omkullkastats. Och den exakta tidpunkt då detta illustreras som tydligast – det är när personen i fråga ska försöka slå till igen.

Markus ”Notch” Persson lever under hård press. Det är inte en finansiell sådan – det spel som han i maj 2009 släppte på ett spelutvecklarforum har hittills sålts i över 20 miljoner upplagor och dragit in oräkneliga miljoner – utan snarare en kreativ. Minecraft, som spelet heter, har nämligen satt ribban för högt. ”Det är helt omöjligt att återupprepa vad som hände med Minecraft,” sa han i veckan i en intervju med The New Yorker  och konstaterade att det lett till skrivkramp under pressen att leverera:
   ”Det var lättare med Minecraft, för ingen visste vem jag var. Nu, när jag publicerar en ny idé, kommer den skärskådas av miljontals. Det finns en konflikt i lyckan över att få göra vad man vill och den enorma pressen från världens ögon. Jag vet inte man ändrar på det,” suckade han.

Hans känslor skulle förmodligen framkallande igenkännande nickar bland alla medlemmar i den utvalda skara människor som någon gång gjort succé på nätet. Vissa tar sig an återkomsten med knutna nävar, som exempelvis Youtube-fenomenet Rebecca Black. Efter att hennes partylåt Friday blev superviral (mestadels på grund av hur illa publiken tyckte om den) var Black tyst i en lång period, för att sedan återkomma med låten My Moment. I en intervju med CBS News sade hon att den var till för att trycka till alla kritiker från Friday, men samtidigt också visa att hon faktiskt var en seriös artist.

Låten har i dag 37 miljoner visningar – mycket, men bara en bråkdel av Fridays sammanlagt hundramiljontals. Eller för den delen den sydkoreanske artisten Psy som i veckan släppte nya låten Gentleman. Om Rebecca Black kände press på att leverera är det inget emot Psy – hans Gangnam Style är den mest sedda filmen på Youtube, och visningsantalet är uppe i ofattbara 1,5 miljarder.
   Gentleman är kul, men om den kommer upp i samma antal siffror lovar jag utföra Psys säregna danssteg en sommarnatt på Sergels torg.

Ett par frågor dyker upp i huvudet. Dels kanske man undrar vad som skapar dessa framgångar, men det gör man i så fall förgäves. I en verklighet som ofta liknar fjärilseffekten mer än man kanske vill erkänna är anledningarna till stora massuccéer oklara, omedelbart kopplade till dess samtid och icke replikerbara. Det är ur en soppa av omständigheter, bra idéer, potential och oförklarliga överraskningar som varje klimp stiger, och den ena dagens stjärna är inte samma som nästa.
    Men framför allt undrar jag om det finns ett problem i dessa kreativa bombnedslag. Vad förändrar de hos vår underhållning och kultur? Vad innebär det att aldrig kunna återskapa gårdagens framgång?

Låt oss stanna kvar i bombanalogin en stund. När till exempel Gangnam Style slog ned gjorde den det med en enorm kraft, svepte tittarna till marken och formligen tvingade dem att dela vidare filmen. Men efter bombnedslag är den drabbade ytan rensvept, tom på bebyggelse och tillväxt. Att bomba där igen hade inte lett till någonting annat än att den redan påfrestade jorden fick sig ett nytt slag. Kanske är det likadant med denna sorts one hit wonders – har de redan släppts en gång finns inget mer att hämta genom ett andra försök.
   Vad de än tar sig till blir det en blek jämförelse. Hur det än blir, blir det sämre.

Vad göra? Kanske byta namn? Kanske finns det gräs kvar på jordplätten, liv som måste bekämpas med kemiska vapen för att utrotas. Det är en morbid jämförelse, jag vet, och det är ett pyttelitet problem som knappast drabbar någon fattig. Men kanske är det så också dagens kändisar måste göra för att lyckas en gång till – byta namn och skepnad.

Fem saker du ska veta

 • Upp som en sol, ned som en virtuell valuta skapad av en mystisk asiat och upprätthållen av processorstarka nördar i tusental. Så kan man i korthet beskriva nätbetalningsmedlet Bitcoin, som på ett halvår stigit i värde från $12 till $265 i veckan. Ja, tills att det av olika skäl – däribland DDoS-attacker – tokkraschade i veckan.
 • Pirate Bays öden och äventyr fortsatte som vanligt i veckan, och de har hunnit flytta till Grönland. Långtbortistan nästa?
 • Efter att hon blivit gruppvåldtagen spred gärningsmännen bilder från övergreppet på nätet. Det blev för mycket för 15-åriga Rehtaeh Parsons, som begick självmord. Efter en rad liknande fall under de senaste månaderna gjorde detta ämnet nätmobbing och -misogyni ännu mer akut. 
 • Serieentreprenören Ted Valentin har återigen slagit svenska nätet med häpnad, nu med en sida där de största mediernas mest delade nyhetsinnehåll radas upp.
 • Hur skulle en hemsida där världens alla sju miljarder människor radas upp se ut? Jo, så här.

Fem bilder du ska ha sett:

 • Den sociala länktipsningssidan Reddits olika bildmemer används till fler och fler syften – allt från att ragga till en rygga (lite krystat, jag vet, men vafan). Men det här kanske är första gången någon erkänt ett mord via mediet. FBI utreder nu huruvida det kan ligga sanning bakom bekännelsen.
 • Sällan går en vecka utan att nya innovativa ensyftesbloggar dyker upp på Tumblr. Denna gång har det varit framför allt två stycken som uppmärksamheten fokuserats till – barn som av dumma skäl börjar gråta samt katter i sportbollars ställen.
 • Det började, som så mycket annat urspårat, med en bild på 4chan. En okänd person sade sig vara i färd att besöka ett köpcentrum med ett gäng olika vapen i fickorna.  Den här gången visade det sig dock till skillnad från oftast annars stämma, och två personer hann skadas innan polisen (eller var det en ensam muskelknutte?) kunde fånga in gärningsmannen tillika 4chan-postaren.
 • Visuella ändringar på Facebook å färde! Vare sig du vill det eller ej är det nu lättare att kommunicera via emotikons, och dessutom får du inte längre skicka privata meddelanden till kända användares inboxar utan att betala en liten summa pengar.
 • Efter hård kritik följande på lanseringen av SimCity har EA nu för andra året i rad röstats fram till Amerikas värsta företag.  Men det bästa svaret – en satirisk bild - på den tveksamma äran kom inte från spelföretaget självt, utan från humorsidan Dorkly.

Fem filmer du ska ha sett

 • Veckans snyft är helt klart scenen då tidigare åtskilda tvillingar återfinner varandra – via Youtube. 
 • Har du någonsin undrat vad som händer om man skulle gråta i rymden? Tacka Chris Hadfield, en astronaut för närvarande bosatt på rymdstationen ISS, kan stilla din undran
 • Om din nyfikenhet inte rör tårar i rymden kanske den har att göra med hur jorden skulle reagera på om allt syre försvann i fem sekunder. Lyckligtvis har även det ämnet adresserats. 
 • Med en övertydlig beskrivning av hur djur äter sin mat har Youtube-användarna MisterEpicMann lyckats skrapa ihop inte mindre än 32 miljoner visningar i veckans största Youtubeframgång. Eller…
 • …är det kanske Psy, den sydkoreanska framgångssagan, som i själva verket står för den bedriften? Ja, med över 50 miljoner visningar på den nya singeln Gentleman får man nog säga det. Men någon ny Gangnam Style tror jag inte den blir – och det kan du höra mer om här.

RIP
I veckan gick Margret Thatcher, fd engelsk premiärminister och känd för att skapa lika många som heta känslor, bort. Hon blev 87 år gammal.

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista