Anne Sseruwagi, kanalchef Sveriges Radio Malmö. FOTO: SR
DEBATT

Anne Sseruwagi, kanalchef SR Malmö, svarar Behrang Kianzad

Frilansskribenten Behrang Kianzad medverkade nyligen i ett program i Sveriges Radio och reagerade på att hans utrymme för att prata om ett riksdagspartis historia begränsades av programledaren. Utifrån detta skrev han ett debattinlägg på Medieormen: "Ängslighet hot mot public service saklighet" 
   Här svaras han av Anne Sseruwagi, kanalchef på Sveriges Radio Malmö.

Du har rätt Behrang Kianzad. Public service-radion ska inte – får inte – vara ängslig. Sveriges Radios viktigaste uppdrag är att ge lyssnare opartisk och oberoende kunskap så att de kan göra medvetna, välgenomtänkta val. Alla åsikter ska kunna diskuteras och redovisning av fakta om historiska samband är viktigt eftersom samhället  vi lever i  idag  bygger på gårdagens gärningar; både de goda som vi gärna stoltserar med och de onda som helst begravs i det dolda. Dina tankar och förslag om ”historisk granskning av alla partiers förehavanden” är kloka. Det kan vara ett sätt att sätta  partiernas strategier och politikers agerande i ett större sammanhang.

Vi är fortfarande bara i början av detta supervalår.  Bevakning och granskning av olika politiska partiers nutid och dåtid kommer säkerligen  att  prägla en stor del av Sveriges Radios programtid både i riks– och lokalradion. Vi tar vårt demokratiska uppdrag på stort allvar och därför genomförs  kompetensutvecklingsinsatser på alla redaktioner och kanaler för att våra  reportrar och programledare kunniga och orädda ska kunna leda debatter, intervjua, granska och lyfta fram nyheter och fakta i alla möjliga ämnen under valbevakningen.

Anne Sseruwagi
Kanalchef Sveriges Radio Malmö
twitter.com/annesseru

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista