DEBATT

Kerstin Bröms Lumpus om Soran Ismail och Sveriges Radios riktlinjer inför valet

Sveriges Radio har gjort en överenskommelse med komikern Soran Ismail, om att han ska ta en paus från sitt uppdrag för P3s Morronpasset till efter valet. Det är inte en avstängning, utan ett sätt att följa de särskilda riktlinjerna inför valet, skriver Sveriges Radios chefsjurist Kerstin Bröms Lumpus.

I Sveriges Radio ska en mångfald av åsikter höras men det är inte våra programledare eller andra företrädare för SR som ska ta ställning i olika frågor i våra program.

Därför finns riktlinjer som tar sikte på situationer då anställda eller uppdragstagare är aktiva inom ett parti eller offentligt tagit ställning in en fråga inför valen – privat eller i tjänsten. I dessa fall anger riktlinjerna att den anställda eller uppdragtagaren inte får framträda i program under tiden fram till valen. Producenter eller andra som direkt påverkar innehållet i programmet får inte heller arbeta med program om de tagit ställning i en valfråga eller är aktiv inom ett politiskt parti. Därutöver finns riktlinjer för politikers medverkan i annan egenskap än just i den rollen.

Detta är inget nytt, utan liknande riktlinjer har funnits även inför tidigare val och utgör en del av vårt arbete för att säkra trovärdigheten för en oberoende valrapportering. Riktlinjerna börjar gälla tre månader före EU-valet dvs. den 25 februari och gäller tom. den 15 september. 

Det är en självklar uppgift för Sveriges Radio att informera, skapa intresse och stimulera till debatt inför valen, EU valet i maj samt riksdags- landstings- och kommunalvalen i september. SR:s trovärdighet är beroende av att all publicering i FM och på digitala plattformar inklusive sociala medier är balanserad och allsidig.

Läs med om Sveriges Radios hållning i vår Public service-handbok (Flash). (Pdf-version här)

Se särskilt om val och valbevakning i avsnitt 5:9

"Det ställs stora krav på balansen i den politiska rapporteringen, särskilt i valtider. Kravet på balans gäller både kommun- och landstingsval samt val till riksdagen och Europaparlamentet och folkomröstningar. I nyhets-, aktualitets- och samhällsprogram finns ingen begränsning för politikers medverkan men redaktionerna ska vara speciellt uppmärksamma på balanskravet. 

I övriga program får politiker inte framträda som experter, kåsörer eller kulturdebattörer mm under tre månader före ett val. Syftet är bl a att deras kandidatur eller parti inte ska gynnas.

Medarbetare som kandiderar i ett val, som aktivt medverkar i något politiskt parti eller på annat sätt offentligt redovisar sin ståndpunkt får inte framträda i Sveriges Radios program under tre månader före ett val eller en folkomröstning."

Kerstin Bröms Lumpus

Chefsjurist Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista