Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio FOTO: Björn Dalin/SR
DEBATT

Björn Löfdahl: Sveriges Radios gränsdragningar svårförklarade i åsiktsdominerade medier

Det vimlar av åsikter i Sveriges Radio. Vi gör 300 000 intervjuer varje år, folk tycker och tänker fritt. Därtill finns många tusen arvoderade medarbetare i program, med sina åsikter och kunskaper. Vi har 1200 anställda journalister som ska vara opartiska och sakliga och skapa trovärdighet genom att balansera hela denna mångfald.
   Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl kommenterar debatten som blåst upp apropå beslut om att komikern Soran Ismail och Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström inte kommer att medverka i Sveriges Radio på samma sätt som tidigare under valrörelsen.

Våra regler som nu debatteras skapades för att värna trovärdigheten. Sveriges Radios många olika medarbetare i programmen är aktiva, intressanta människor med åsikter som de för fram i offentligheten utanför radion. Men i en valrörelse kan vi inte ha medarbetare som är offentligt starkt förknippade med politiska partier. Vi ska inte heller låta olika medarbetare få uppmärksamhet för sin åsikt i valet genom att ha radion som plattform för sin person.

Varje enskild person, varje program och situation måste bedömas för sig. Det är svårt, men inte ovant. Gränsdragningsfrågor är en del av publicistiken.
    Gränsdragningarna blir dock svårare att förklara i en mediemiljö med mer åsikter och mindre faktainnehåll, där inte minst sociala medier gör att man vänjer sig vid att åsikterna flödar konstant. Ytterst handlar diskussionen om våra regler om vilken roll public service har.

Vi vill fortsätta att vara den tredje statsmakten, som granskar makten. För att det ska kunna göras effektivt måste vi arbeta med trovärdighetens metoder. Om den faktadrivna journalistiken blandas med åsikter skapas den fjärde statsmakten, där journalisten blir aktivisten, där journalistiken blir åsiktsstyrd. Detta händer i andra delar av medievärlden, där olika medier driver politiska teser, och ingen någonsin lyssnar på den motsatta sidans argument. Det breda samtalet går förlorat.

Vi ska skapa ett stort torg för samtal, diskussion och debatt – där man skiljer åsikter och fakta med trovärdig journalistik. Det finns ett undantag från opartiskheten. Vi ska ta avstånd från rasism, våld och diskriminering - om sådant yttras i programmen. Det kommer vi alltid med stolthet att göra, men vi kan inte själva vara opinionsbildande i våra program.

Vi vill uppfattas som trovärdiga när vi väljer ämnen, väljer bland alla dem vi intervjuar för en allsidigt belysning. Den som företräder Sveriges Radio måste välja mellan att vara journalist eller aktivist. Vi måste välja. Därmed inget ont sagt om aktivister.

Björn Löfdahl
Programdirektör Sveriges Radio
twitter.com/BjornLofdahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista