DEBATT

Lars Lundeberg: Ingen motsättning mellan mobilt och FM

Termen "digitalradio" kan lätt missförstås, som att det skulle vara någon naturlig framtidsutveckling. Fel. Frågan handlar om en teknik som är udda, gammal och onödig – DAB-radio. Digitalradio finns på internet. Digitalradio finns på en del vanliga sändare för FM- och AM. Digitalradio finns på speciella sändare för DAB. Som har fått dåligt rykte och kanske därför nuförtiden kallas "digitalradio" av tillskyndarna.
   Lars Lundeberg, pensionerad tidigare Sveriges Radio-medarbetare, replikerar på Cilla Benkös och Martin Jönssons text "Ingen motsättning mellan mobilt och digitalradio".
  

Frågan gäller att Sveriges Radios ledning vill få folk att köpa dyra mottagare och lyssna till DAB. Som i Sverige har sänts oavbrutet i dryga 18 år. Nu över Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Luleå. Tidigare över hela landet, där folkstorm uteblev vid nedläggning. Arton år med DAB, utan att folk lämnat FM. Men de går till internet.

Sveriges Radio har via Teracom ett mycket väl fungerande nät för FM. Dab ger tysta fläckar, där FM ger brus i bakgrunden. Enkelt uttryckt. För beredskapsbehov är FM allra bäst. Tysta fläckar är frustrerande, för man vet inte vad man ska göra. Men bakgrundsbrus som ju direkt skiftar när man rör antenn eller mottagare, är lättare att hantera i en krissituation. Även till vardags, såklart. FM-mottagare finns överallt. De är mycket billigare än DAB-mottagare.

Teracom har 55 stora sändarstationer ("högmaster") för FM. (x 4 SR-kanaler) DAB innebär att dessutom ha separata sändare på alla 55. Dessutom har Teracom ett stort antal mindre FM-sändare för att täcka upp. DAB kräver, enligt min erfarenhet, fler sådana mindre extra sändare, för att eliminera tysta fläckar. Dagens mobilnät har, enligt min erfarenhet, bättre täckning än DAB. Många mobiltelefoner har FM. Perfekt för SR. Ingen mobiltelefon har DAB. (Vad jag vet)

Benkö och Jönsson hävdar att DAB ger fler än fyra kanaler för Sveriges Radio. Men SR har sex FM-kanaler i Stockholm, där det är trångt. Och fem FM Malmö, där även trängsel från Danska FM finns. Generellt över Sverige, finns i så fall utrymme för fler FM. Men extra kanaler finns ju redan över mobilnätet/ WiFi/ bredband. Alltså över Sveriges Radios webbsidor. Där kan man också spela upp på begäran, samt få extra information. Det är verkligen framtiden.  Det är därför internet växer.

Så, SR har redan FM för bästa täckning. För fler kanaler har Sveriges Radio redan internet. Dit folk beger sig i ökande takt. SR har sedan 18 år DAB, som knappt någon känner till.

Hamna efter Europa?

Benkö och Jönsson hävdar att Sverige riskerar hamna efter i Europa(!) DAB har bara en mycket liten andel lyssnare i Europa. I Sverige finns FM-mottagare överallt. Vad skulle få svenskarna att plötsligt kasta ut alla sina FM-mottagare? Tvärtom är det ju så att om SR lämnar FM, så lär få köpa de dyrare Dab-mottagarna. Fler lär gå till internet. (Mobil/ WiFi/ bredband) Eller lyssna till de  små FM-ägare som blir kvar.

 
Alltså står SR inför att starta en enorm PR-kampanj för att få folk att köpa dyra DAB-mottagare. Man får lägga populära program enbart på DAB. Inte på FM. Inte på webbsidan. Hur rimmar det med uppdraget att serva alla? Man får lägga pengar på DAB-reklam. Man får dessutom bekosta dubbla sändarnät. FM och Dab. För det är ju ett Moment 22. Om man, som idag, fortsätter sända dubbelt på FM och Dab, så lär väldigt många inte skippa FM.
   Och, skulle SR ändå lämna FM, så blir det guldläge för de små stationer som är kvar. De kommer få många lyssnare. Hur rimmar det med uppdraget? Alltså skulle SR tvingas lobba för att politikerna försvårar för de små att sända FM. Så antingen fortsätter det som idag; FM plus fördyrat DAB, eller så måste FM-sändningar stoppas. Åter förbjudas för de små.

DAB gynnar de stora. Man kan på en sändare få in fler kanaler. Eller välja högre kvalitet med färre kanaler. Över stora ytor med fler sändare, blir överlappning smidigare. Mindre FM-ägare sänder en kanal, över mindre yta. De har dessutom mindre pengar nyanskaffning. Verklig mångfald är fler ägare. Inte fler kanaler från samma ägare. Mindre FM-ägare skulle med Dab tvingas in i sändare där andra har makt. Dab är som ett minne av 70-talets Sverige. 

Lars Lundeberg

Arbetade i tio år på Sveriges Radio och Radio Stockholm. Som ljudtekniker, producent, presentatör och journalist. Har arbetat med reklamradio och närradio. Har arbetat med radio och TV i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".