JOURNALISTIK 3.0

Kommentarsfälten igen

Flera medier har rapporterat om hur Borås Tidning på grund av påhopp och personangrepp tvingats stänga kommentarsfältet till en artikel skriven av en 14-årig flicka, som kritiserade kvinnosynen i Sverige med utgångspunkt i tv-programmet Paradise Hotel. Medieormen påminner återigen om vikten av redaktionell närvaro i kommentarsfält.

Det är obegripligt att seriösa medier fortfarande låter sina läsare härja vilt i kommentarsfält, och det är särskilt upprörande att de inte har en aktiv och strategisk moderering på artiklar som skrivs av minderåriga. Som i fallet Borås Tidning och texten "Killlar är kungar - tjejer är horor", där man redan en timme efter att den publicerats tvingats stänga kommentarsfältet efter att näthatarna löpt amok och hoppat på den 14-åriga skribenten Alma Bonander, vilket bland annat Dagens Media skriver om.

Medieormen har följt diskussionen om kommentarsfälten i flera år och konstaterar återigen att tydliga kommenteringsregler och redaktionell närvaro är viktig i kommentarsfält, om man ska ha dem öppna.

Lyssna gärna på Medieormenpodden med SVT Opinions publikredaktör Malin Dahlberg för mer diskussion om kommentarsfält och publikdialog.

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg