Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JOURNALISTIK 3.0

Tips för transparens

I måndags skrev journalisten Nick Näslund på Medieormen om problemet med allmänhetens låga förtroende för journalister. Att arbeta mer transparent, menar han, kan vara en väg att gå för att förbättra förtroendet hos publiken.
   Medieormen ringlade igår över en Facebookpost och en Reddit-AMA som påminde om hur journalister enkelt kan jobba med ökad transparens.

Igår höll PRI’s The Worlds mellanösternkorrespondent Aaron Schachter tillsammans med tolkarna Ayou Nuri och Noam Sharon en ”Frågor och svar”-tråd på Facebook där de under en timme svarade på frågor om hur det är att rapportera från länder där de inte talar språket.  
   En i sin enkelhet mycket intressant tråd, som är ett bra exempel på hur journalister kan jobba transparent på ett smidigt sätt. I en annan intressant journalistchatt jag hittat svarade reportern och fotografen Marcus DiPaola som bevakat Ebola i Liberia för olika nyhetsbyråer på frågor i en så kallad AMA på Reddit.

Medieormen vill härmed slå ett slag för livechatten i dess olika former som bra verktyg för att arbeta transparent och låta publiken få en inblick i nyhetsmaskineriet. Tidsbestämda chattar för frågestunder är, för den som av en händelse missat dem, oerhört populära på Reddit. Där kan vem som helst hålla så kallade AMA:s (Ask Me Anything) - något som inte minst kändisar och makthavare med självaktning gärna gör (Barack Obama tex) För dem som hellre hänger på Facebook finns alltså den liknande funktionen ”Frågor och svar”, och det finns givetvis även andra liknande funktionella alternativ på andra sociala nätverk.
   Att chattarna just är tidsbestämda kan vara en särskild fördel för folk som har mycket att göra, exempelvis stressade journalister och mediechefer, och som gärna vill samla publikdialogen på tider som funkar bra i arbetsschemat.

En livechatt kan man förstås öppna på sin egen webb, vilket många mediehus också gärna gör, men då oftast samband med någon stor nyhetshändelse och mer sällan av det slag man ser på exempelvis Reddit, där många (framförallt engelskspråkiga) journalister gärna öppnar upp för både frågor och tips under pågående nyhetsarbete eller helt enkelt bara vidöppnar frågelådan med just ”fråga mig om vad som helst”. Vilket förstås kräver en stor dos mod, för i värsta fall kan en ama-tråd utvecklas till ett monumentalt pr-haveri om en kritikstorm blåser upp eller om den som ska svara på frågorna i publikens ögon misslyckas kapitalt.

Men om nu journalister vill bli bättre på transparens och bygga förtroende kan det absolut vara värt att testa. Och på Reddit finns redan en publik som bara väntar på nästa intressanta chattmöjlighet, och Reddit Ama finns dessutom som en egen app så chansen är hyfsat stor att få respons, i alla fall om du har en internationell infallsvinkel att spela på. Men läs denna FAQ innan du sätter igång på Reddit!

Den som vill inspireras kan kolla in denna topplista över läsvärda AMA:s som gjorts av journalister på Reddit. Man kan också följa kontot Reddit Ama på Twitter för att få tips om nya AMA:s som är på gång, men där samlas å andra sidan alla kategorier och inte bara journalisternas. Vilket å tredje sidan kan vara värt att hålla koll på för nyhetsjägare och researchers.

Har du provat att göra en AMA som journalist? Eller har du en favoritjournalist som brukar göra detta? Berätta gärna om det i kommentarsfältet!


Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".