Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JOURNALISTIK 3.0

Rapport från Battle of Ideas i London: Hur fritt är det fria ordet?

Publicerat fredag 31 oktober 2014 kl 12.48
Banderoll med texten "Free speech allowed" hängde i foajén till Barbican Centre i London när debattfestivalen Battle of Ideas gick av stapeln 18-19 oktober.

Debattfestivalen Battle of Ideas firade 10-årsjubileum i oktober och för tionde året i rad utlovade arrangörerna, the Institute of Ideas, en helg av ohämmad debatt under mottot Free Speech Allowed. 
I år handlade det om allt från feminism till moralism, från robotar till gatumusikanter.
   Nathalie Rothschild rapporterar från årets upplaga av Battle of Ideas i London.

Orden Free Speech Allowed hängde på en stor banderoll i foajén till Barbican Centre, ett kulturhus i brutalistisk stil som en gång utsågs till Londons fulaste byggnad och som sedan tre år tillbaka är värd för Battle of Ideas. Där navigerar upp emot 2000 deltagare mellan scener där 400 talare debatterar i sammanlagt 80 seminarier.
   Vad är då poängen med parollen? Måste man verkligen under en debattfestival år 2014 påminna deltagare om att ordet är fritt? Lever vi inte trots allt i en tid då det offentliga rummet fylls av ohämmat tjattrande, twittrande och tyckande?

På Battle of Ideas uttryckte många en frustration över uttrycks- och handlingsfrihetens tillstånd, något som visade sig redan i seminarierubrikerna. Ett urval:

  • Why are we afraid to judge?
  • From Yid Army to Green Brigade: free speech for football fans?
  • Busking - the clash between liberty and noise pollution
  • Toxic on Twitter: should we clamp down on trolls?
  • Policing the night-time economy: killing the lads’ night out?

På festivalen lanserades även en "Free Speech Helpline" dit lättkränkta besökare uppmanades att ringa in för att få hjälp att borsta av sig kritik, stå upp för sina åsikter och fritt uttrycka sina tankar (telefonnumret, för den som känner sig träffad, är +44 208 525 7912).

En genomgående tanke med Battle of Ideas – som jag själv deltagit i som talare och moderator – är att människor tål att behandlas som robusta individer som kan utsättas för åsikter som de inte nödvändigtvis håller med om. Det gäller även ungdomar. Många av de 450 skolelever som erbjudits gratis inträde till festivalen nöjde sig inte med att sitta tysta i publiken utan utmanade talare när de fick chansen att ställa frågor och komma med synpunkter (det stora publikdeltagandet är utmärkande för Battle of Ideas).
   Ofta är det just föreställningen om att uttalanden sårar och kränker som motiverar försök till att begränsa det fria ordet. Formella inskränkningar på yttrandefriheten är relativt milda i länder som England och Sverige men samhällsdebatten kringskärs av att gränserna för vad som är acceptabelt att säga blir allt snävare. Konsekvenserna för de som avviker är inte sällan social utfrysning.

Den informella censuren, liksom tendensen att lägga band på sig själv, är ett minst lika stort hot mot det fria och öppna samtalet som formella begränsningar, menar Battle of Ideas arrangörer.
   Paradoxalt nog lever vi i en tid då alla har tillgång till medel för att yttra sina åsikter men då man också blivit mindre mottaglig för öppen debatt och i stället alltmer intolerant till allt som faller utanför ramen av det socialt acceptabla. Till och med så kallad normkritik handlar, i slutändan, om att införa nya normer för tal och tanke. På sociala medier råder häxjaktsstämning – det som i Battle of Ideas broschyr beskrivs som ”twitchhunts”. Debatter pendlar mellan konsensussträvande och förolämpningsslungande.

Namnet till trots blev det sällan några riktiga verbala boxningsmatcher på årets Battle of Ideas. Inte fysiska heller för den delen. Personangrepp och Twitter-tjafs uteblev till stor del också. De flesta stora samhällsfrågor – folkhälsa, konstnärlig frihet och utbildning fanns bland dem som tacklades under festivalen – är inte svartvita och kan varken reduceras till enkla frågeställningar som handlar om att vara för emot eller till en målsättning som handlar om att uppnå konsensus. Bättre då att inte låtsas som att de två alternativen är de enda möjliga utan att istället mana till ärliga debatter. Sådana kan bli både behagliga, snåriga och underhållande.

Nathalie Rothschild 
frilansjournalist och reporter och producent på Radio Sweden

twitter.com/n_rothschild

Battle of Ideas har en Youtubekanal där man hittar sessioner från tidigare festivaler och där filmer från årets upplaga kommer att läggas ut inom kort


Några debattsessioner med särskilt medietema i år, som kan vara värda att hålla utkik efter på Youtube, var:
Me, my selfie & I: narcissism or empowerment?
Big Data: Big danger?
Trust me, I'm a music critic
Drip by drip: Have we given up on privacy?
Hashtag feminism: radical or banal?

Stockholmare har möjlighet att uppleva en Battle of Ideas-kväll på Kulturhuset onsdag 5 november. Mer information här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".