DEBATT

Vi måste kraftsamla för lokal journalistik

Så hoppfullt att Correns avgående publisher Charlotta Friborg förutspår landsortsmedias revansch! Också vi inom public service känner oro och sorg vid mediehusens besked om färre journalister och stängda redaktioner.

Vi måste gemensamt kraftsamla. I debatten för att avskaffa reklamskatten på papperstidningar och förhöjd digitalmoms på e-tidningar. I vardagen på redaktionen genom att leverera journalistik som publiken tycker är angelägen.

Därför är det föga konstruktivt, och faktiskt felaktigt, att som Charlotta Friborg hävda att ”det som gör lokalmediekrisen särskilt bekymmersam är att det utanför storstäderna inte finns mycket till alternativ”. Detsamma gäller påståendet att ”SVT:s och Sveriges Radios nyhetsförmedling utanför storstäderna vilar tungt på rena flödesnyheter och på det nyhetsarbete som tidningsföretagen driver”.

Vi vet att lokala mediehus är viktiga i det nyhetsekologiska systemet. Men vi vet också att P4-kanalerna genom cred och länkar driver klick till dagstidningarnas sajter. Dessutom producerar P4 slagkraftig journalistik – som P4 Dalarnas granskning av nazismen eller P4 Sjuhärads avslöjande av röstfusket i Melodifestivalen – nyheter som kommersiella medier förstås kan jobba vidare med. Ibland sker det med hjälp av inbäddade ljudfiler från Sveriges Radio. Precis som Corren.se gjorde nyligen när den kidnappade Linköpingsbon för första gången berättade om sina skräckfyllda dygn.

Resultatet blev spännande lokaljournalistik, just vad vi behöver mer av.

Gunilla Sax,
områdeschef,
Sveriges Radio i Västsverige

Sofie Lycksell,
kanalchef,
Sveriges Radio Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".