DEBATT/REPLIK

"SvD tar inte bort texter - vi litar på att våra läsare kan följa debatterna"

Carina Stensson, debattredaktör SvD Brännpunkt, replikerar på Behrang Kianzads kritik om brister i faktakollen i en artikel skriven av den norska debattören Elin Ørjasæter som publicerats i Svenska Dagbladet.

Behrang Kianzad skriver att SvD Brännpunkt begick ett misstag då redaktionen publicerade en debattartikel skriven av Elin Ørjasæter, där hon menade att Sverige inte vet vad invandringen kostar.
Elin Ørjasæter är en välkänd norsk debattör. Hennes artikel som publicerades på Brännpunkt hade tidigare publicerats i Aftenposten och väckt stor uppmärksamhet i Norge, där skillnaderna mellan Sverige och Norge har lyfts fram på flera håll i samband med valet. Skillnaderna gäller både själva debatten, invandringspolitiken och samarbetet mellan olika partier.

Brännpunkt översatte och publicerade samma text. Vi fick många reaktioner på texten. Flera som hörde av sig förklarade att statistiken visst finns, och de ombads att komma med replik. En av dem som hörde av sig då var Behrang Kianzad, som också välkomnades att svara. Han återkom aldrig med någon replik, utan var i stället kritisk till att vi alls publicerade texten. Andra som hörde av sig var positiva till texten och tyckte att Ørjasæter hade rätt i att det finns ett tabu i Sverige att diskutera kostnader för invandring.

Vi publicerade sammanlagt tre repliker på Ørjasæters artikel, där hon främst fick hård kritik för att hon inte känt till att forskning kring invandringens kostnader faktiskt existerade. Kianzad skriver i sin debattartikel att Ørjasæter upprepade ”samma okunniga och osanna mantra” i sin slutreplik. Men det stämmer inte. I Ørjasæters slutreplik erkänner hon sitt misstag att siffror kring invandringens kostnader inte skulle finnas men kritiserar i stället oviljan i Sverige att diskutera frågan. 
Viktigt i sammanhanget är att den som får en artikel publicerad på Brännpunkt, och som sedan får en eller flera repliker, också har möjlighet till en slutreplik. Det gäller alla som blir publicerade hos oss, så även Elin Ørjasæter.

Som debattredaktör är jag självfallet noga med att vi på Brännpunkt lyfter fram personer som är intressanta och kan bidra i debatten. Vi är måna om att lyfta fram viktiga samhällsfrågor och att se till att debattörer med olika infallsvinklar får komma till tals. Men även statistik och forskning kan oftast tolkas på olika sätt, och det är sällan det finns någon exakt sanning, rätt eller fel, så som Behrang Kianzad efterlyser. Det mesta är öppet för tolkningar, så även Ørjasæters text. Inte heller redigerar vi texter i efterhand. När en skribent får kritik och svarar, blir det också en fördjupning där fler argument och förklaringar tillkommer.

Behrang Kianzad vill inte själv gå i polemik med Ørjasæter, han vill i stället se en ursäkt från SvD. Helst vill han att texten ska ”tas bort” så att den inte längre delas. Men vi tar inte bort texter. Vi litar på att våra läsare kan följa debatterna, att de vill ta del av argument för och emot, och blir utmanade att hålla med eller tycka annorlunda. Det är vår service till våra läsare, och vårt demokratiska uppdrag.

Carina Stensson
debattredaktör SvD Brännpunkt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".