JOURNALISTIK 3.0

Crowdsourcing kartlägger hot mot medier och journalister i Europa

Yttrandefrihetsmagasinet Index on Censorship  startade i maj 2014 tillsammans med nätverket Osservatorio Balcani e Caucaso  en crowdsourcing för att kartlägga hot mot mediefriheten i Europa. Under projektets första 6 månader kom över 500 rapporter in, som har kunnat verifieras och publiceras på kartan.

I crowdsourcingrojektet Media Freedom kartläggs hot mot pressfriheten och yttrandefriheten i EU. Mord, hot och våld mot yrkesutövande journalister och deras närstående, arresterade journalister och olika former av politisk censur mot medier prickas in på en karta allt eftersom tips kommer in.

För att bidra med ett tips går det att twittra det under hashtaggarna #ECPM och #mediafreedom , fylla i ett formulär på sajten, eller ladda ner en tips-app som finns för Iphone och Android.

Index on Censorship skriver mer om crowdsourcingen här: "Under attack: violence and intimidation stalk journalists in Europe, Index map shows"

Cecilia Djurberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".