JOURNALISTIK 3.0

Hackad videoinspiration från New York

I hackathonet ”Hacking Journalism” i New York 17-18 januari jobbade över hundra personer från medier som The Washington Post, The Boston Globe, Vox Media, Genius, Wired, Chartbeat och The New York Times under en helg med att utveckla journalistiska videoformat.

Bland projekten som experimenterades fram i Hacking Journalisms videohack handlade exempelvis ett om att bygga ett verktyg för att kunna visa video i fullskärm bakom text och ett annat byggde på dejtingappen Tinders funktion att swipea höger eller vänster för att gilla eller ogilla – men i syfte att upptäcka videos (mobiloptimerad demo) istället för potentiella personer att dejta. Projektet Cume gjorde anspråk på att vara "internets kontrollrum" och är ett verktyg för att sätta ihop livestreamar vid nyhetslägen

Hos Nieman Lab kan man läsa mer om vad de olika hackathonprojekten kom fram till och hitta länkar till projekten på GitHub.

Här finns en Storify-rapport från Hacks/Hackers #videohack i New York  och här finns en översikt över alla projekten

Medieormen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".