JOURNALISTIK 3.0

Researchverktygen för den sociala webben allt viktigare att lära sig

2015 kommer att vara året då researchverktygen för den sociala webben blir tvungna att utvecklas och bli varje journalists bästa vänner. Ungefär så inledde Storyfuls produktchef Adam Thomas sin nyårsspaning. Och som av en händelse relanserades Storyfuls eget multiresearchverktyg samma vecka.
   Har du fortfarande inte provat Chrome-tillägget Storyful Multisearch? Vet du inte vad det är? Det är ett effektivt verktyg för att researcha flera sociala plattformar samtidigt.

Storyful Multisearch är ett verktyg som gör det lättare att researcha och kartlägga i sociala medier och snabbar upp sökarbetet vid exempelvis stora nyhetslägen, då en nyhet kan breaka på en plattform och snabbt sprida sig till andra och det är viktigt för journalister att fort hitta ursprungskällor. Nu i januari har Storyful Multisearch (som ännu bara funkar för Google Chrome) uppdaterats och relanserats.

Här skriver Storyfuls Adam Thomas mer om hur Chrome-appen Storyful Multisearch är byggd, hur den funkar och hur man installerar den.

Här är Adam Thomas nyårsspaning i Storyfuls blogg: "Find yourself: the evolution of Discovery Tools in 2015"

Här finns en äldre artikel, som skrevs innan appen uppdaterats: "How journalists can use Storyful Multisearch"

Andra bra verktyg för att snabba upp researchen:

Who tweeted it first? - Slå in sökord, fras, hashtagg, för att se vem som twittrat något först.

Twiangulate - Kolla vem som följer vem på Twitter, vilka som skriver om vad, hitta personer, exempelvis influencers i vissa nätverk

Malachy Browne, redaktionschef Reported.ly, har gjort en "pocket guide on verifying details of a video"

Vilka researchverktyg för sociala plattformar är dina favoriter? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
http://twitter.com/ceciliadjurberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".